avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... intrerupere ce nu tine de persoana angajatului
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

intrerupere ce nu tine de persoana angajatului

Este legal sa se scada din zilele de concediu 1 zi in care angajatii au fost trimisi acasa ca urmare a unei pene de curent?
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 21:11, 22 Decembrie 2009
Nu este legal , pentru ca angajatorul este obligat sa plateasca angajatii chiar daca nu are ce sa le dea de munca .
Buna ziua !
Daca nu ati semnat nici un acord in acest sens, nu este legal .
zahariamarius a scris:

Buna ziua !
Daca nu ati semnat nici un acord in acest sens, nu este legal .

Adica mai exact daca nu ati facut cerere sa primiti concediu de odihna in ziua aia , nu este legal .
CCMN art.43 (3) În cazuri excepţionale, când din motive tehnice sau din alte motive activitatea a fost întreruptă, salariaţii vor primi 75% din salariul de bază individual avut, cu condiţia ca încetarea lucrului să nu se fi produs din
vina lor şi dacă în tot acest timp au rămas la dispoziţia unităţii. Prin negocieri la nivelul unităţii sau instituţiei se va stabili modul concret de realizare a prevederii de a rămâne la dispoziţia unităţii, prezenţi în incinta unităţii în aşteptarea reluării activităţii sau la domiciliu, de unde să poată fi convocaţi de unitate.

Vreau sa cred ca angajatorul a dat dovada de buna credinta in sensul de a nu diminua salariile si a va tine practic degeaba 8 ore (va putea folosii si la alte activitati ca de exemplu curatenie prin unitate), lucrau care nu este pe placul nimanui. Astfel, el a procedat la plata normala a acelei zile de lucru (si va lasat sa plecati acasa) si pentru a fi recuperata ziua de lucru avea 2 solutii: fie se lucrati intro zi nelucratoare, fie sa va diminueze cu o zi din concediul de odihna. Daca nu a discutat cu salariatii solutia propusa este gresit din partea lui cum gresit este si din partea dumneavoastra ca nu ati refuzat propunerea cerand sa vi se aplice prevederile legale. Astfel de "intamplari" au mai avut loc dar nu s-au produs neintelegeri intre angajator si angajati. Se putea incheia cu reprezentantii salariatilor o convetie cu privire la ziua respectiva. Personal cred ca este vorba mai degraba de intelegerea situatiei si nu neaparat de o ilegalitate ei.
Iata ce spune si Codul muncii:
Art.159 (3) Angajatorul este obligat sa garanteze in plata un salariu brut lunar cel putin egal cu salariul de baza minim brut pe tara. Aceste dispozitii se aplica si in cazul in care salariatul este prezent la lucru, in cadrul programului, dar nu poate sa isi desfasoare activitatea din motive neimputabile acestuia, cu exceptia grevei.

Alte discuții în legătură

Salarizare in acord global nicoletatrenea nicoletatrenea Buna seara Va rog lamuriti-ma cum sa se procedeaza in cazul in care un angajat platit in acord global, in domeniul contructiilor, a muncit o luna intreaga ... (vezi toată discuția)
Concediu fara plata in loc de concediu legal de odihna daniel_toma daniel_toma Sunt angajat cu contract de munca pe perioada nedeterminata. Am efectuat 15 zile din concediul de odihna legal (dintr-un total de 24). Societatea la care ... (vezi toată discuția)
Conventie absolvent dbiancaiuliana dbiancaiuliana sunt angajata conventie pentru absolventi de studii superioare si vreau sa stiu daca sefa mea ma poate da in concediu fara plata dupa bunul ei plac fara ... (vezi toată discuția)