Vroiam sa aflu ce cheltuieli se pot deduce in urma incheierii unui comodat auto intre o PF si SRL.
Persoana fizica care da in folosinta masina trebuie sa aiba calitatea de angajat / administrator in acea firma ?
Care dintre cele enumerate de mine ar putea fi deduse daca acestea au fost trecute in contract ca revin in seama comodatarului (SRL-ului) ? :
*impozit anual
*RCA
*taxe de drum
*combustibil - in cazul in care se incadreaza la exceptiile introduse prin modificarea CF din luna mai 2009
*reparatii - service
*intretinerea masinii (schimb ulei, etc.)
*taxele de la verificarea tehnica
Repet, daca acestea sunt clar specificate in contract ca revin in grija comodatarului !
buna seara din nou
Persoana fizica , proprietara a auto dat in comodat unei p j nu e necesar sa fie angajatul pj
Din cheltuielile enumerate, toate pot fi deduse, mai putin impozitul pe masina , ma gindesc , pentru ca acesta cade in sarcina proprietarului,si rolul fiscal e pe numele acestuia.
Sa vedem colegii ce parere au pentru aceasta situatie .
=D> corect colega.
persoana fizica nu trebuie sa aiba obligatoriu nici un fel de rol in firma.Sau poate avea. Nu reprezinta impediment. Doar chestie interesanta :D
Poate deconta tot, mai putin impozit, din motivele descrise mai sus de dna Magda
D-na Magda este in literatura de specialitate si finantele o aplica referitor la asigurarea RCA si Casco , aceste asigurari sunt pe numele proprietarului autovehicolului . Acestea daca sunt inregistrate in contabilitate sunt cheltuieli nedeductibile .
am gindit ca cheltuiala cu RCA e deductibila in baza :
ART. 21
Cheltuieli
(4) Următoarele cheltuieli nu sunt deductibile:
n) cheltuielile cu primele de asigurare care nu privesc activele contribuabilului, precum şi cele care nu sunt aferente obiectului de activitate, cu excepţia celor care privesc bunurile reprezentând garanţie bancară pentru creditele utilizate în desfăşurarea activităţii pentru care este autorizat contribuabilul sau utilizate în cadrul unor contracte de închiriere sau de leasing, potrivit clauzelor contractuale;
Despre CASCO initiatorul topicului nu pomeneste nimic .
Si mai am in vedere in aspect , ce-i drept negasit in legislatie, doar ma gindesc asa : daca cineva are o masina , daca nu circula cu ea , nu trebuie sa faca RCA .
Dar daca o pune la dispozitia unie alte persoane, in speta data, o da spre folosinta in baza unui comodat, atunci acea cheltuiala trebuie suportata de beneficiarul masinii pina la urma, fie direct, decontind chitanta respectiva, fie indirect, prin majorarea valorii chiriei cu c/val asigurarii. Comodatul fiind cu titlu gratuit, nu ramine decit prima varianta , pentru care exista exceptia mai sus citata din codul fiscal.
Multumesc la toti cei care au postat, in principiu am clarificat nelamuririle.
As mai avea totusi cateva intrebari..
- acest contract de comodat trebuie inregistrat la finante? Parerea mea ar fi ca nu , astept totusi si o alta parere.
- in cazul in care s-a specificat in contract ca o anumita plata revine firmei , dar plata este facuta de persoana fizica este vreo problema in asta? (cred ca nu in afara de faptul ca nu ar fi cheltuiala deductibila pentru firma, ar ramane doar la latitudinea partilor)
-in cazul in care asigurarea RCA este facuta pe numele pers fizice, dar pers juridica folosind masina, sa presupunem ca ar avea parte de un mic accident. Polita asigurarii auto poate fi acordata fara probleme?
Multumesc
Alte discuții în legătură
Comodat auto
adriana m
Buna tuturor, spuneti-mi va rog,in cazul unui contract de comodat auto am voie sa trec la cheltuieli impozitul si/sau asigurarea pe masina care face obiectul ... (vezi toată discuția)