avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 581 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Bună Dimineața! Cine are dreptul la boxele din ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Bună Dimineața! Cine are dreptul la boxele din subsolul tehnic ...

Bună Dimineața! Cine are dreptul la boxele din subsolul tehnic al blocului ? Avand in vedere că locuiesc la parter si nu există balcon la parter. Cei de la etajele superioare au si balcoane si boxe in subsol. Vecinul de lângă mine e mai smecher si are trei boxe exact sub apartamentul meu toate trei încăperi sunt ale lui .Cine ii dă putere si dreptul de a le ocupa pe toate? E normal? Ce trebuie facut?Mă chinui de 18 ani să obtin si eu o boxă dar fără nici un rezultat
Cel mai recent răspuns: ynocentta , utilizator 14:02, 14 Octombrie 2020
Buna ziua,
Inseamna ca v-ati chinuit degeaba...
Aveti doua variante:
-fie studiati legea ce se refera la coproprietatea fortata ( le gasiti in Codul civil, in legea 196/2018), si cereti explicatii asociatiei legate de impartirea lor, sau proprietarilor cum au ajuns in posesia lor. Asta in baza legilor de mai sus.
-fie angajati un avocat si face acesta demersurile in numele dvs., fiind posibil sa ajungeti si in instanta cu asta.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2020
Ionut.ion, utilizator

Ganea Petra a scris:

Bună Dimineața! Cine are dreptul la boxele din subsolul tehnic al blocului ?

Legal nimeni nu are dreptul.
Sau toti, daca asa au fost prevazute din constructie...
Ca au fost unii mai "smecheri" si au luat 2-3 in loc de una este alta problema si aceasta se poate rezolva amiabil ( ceea ce nu cred) sau prin instanta.
Mulțumesc frumos pentru răspuns
Ultima modificare: Joi, 15 Octombrie 2020
Cornel Vasile, Consilier juridic
Nu e chiar asa, chiar daca acele spatii din subsolul tehnic sunt "la liber", conform legii ele se atribuie prin contract de inchiriere :
Articolul 43
(1)Partile comune pot fi atribuite proprietarilor in folosinta exclusiva numai daca prin aceasta nu sunt lezate drepturile celorlalti proprietari.
(2)Hotararea de atribuire in folosinta exclusiva se adopta cu acordul tuturor proprietarilor din condominiu si ai cotelor-parti indivize.
(3)Atribuirea in folosinta exclusiva se face in baza unui contract incheiat intre asociatia de proprietari si proprietarul caruia i se atribuie in folosinta exclusiva partea de proprietate comuna.
(4)Contractul prevazut la alin. (3) se incheie pe o perioada de maximum 12 luni si poate fi reinnoit numai cu acordul ambelor parti si cu respectarea prevederilor prezentei legi.
(5)Veniturile obtinute din atribuirea partilor comune in folosinta exclusiva respecta prevederile art. 70 din prezenta lege.

Daca ziceti ca exista spatii pentru toata lumea, puteti face o cerere la presedintele de asociatie, sa puteti ocupa si dvs. un spatiu (prin eliberarea sa de catre un proprietar care si-a "atribuit" prea multe) sau daca nu, atunci sa se aplice legea, adica art. 43. Daca nu gasiti intelegere, puteti sa reclamati presedintele pentru incalcarea art. 102 alin 1 litera e, din legea 196/2018. la serviciul specializat din primarie. Amenda e de minim 2500 Ron.
[ link extern ]

Alte discuții în legătură

Boxa subsol Roxanaposarlie Roxanaposarlie Bună ziua. Sunt proprietarul unui apartamentsi de mai bine de 10 ani avem amenajata o boxa. Acum am închiriat apartamentul și administratorul îmi spune ca ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. in curtea ... Cutzache70 Cutzache70 Locuiesc intr-un bloc cu 3 scari, 110 apartamente. In curtea interioara s-au amenajat 32 de locuri de parcare pentru care lunar, cei care parcam mașinile (pe ... (vezi toată discuția)
Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? ... GCucu GCucu Asociația poate închiria spatiile comune pe termen determinat? Prin hotărârea adumarii generale s-a stabilit închirierea pentru cel mult un an a unor ... (vezi toată discuția)