Vio 66 a scris:
Am nevoie de parerea unei persoane juridice.
Persoana juridică nu are nici mâini, nici picioare, nici cap. Se exprimă tot prin „Gheorghe” și/sau „Florica” (fondatori, organe de administrare...)
Presupun că aveți nevoie de părerea unui
avocat (indiferent care ar fi forma sub care își exercită profesia: cabinet, societate). Altminteri ... tac. :)
Înteleg că sunteți (ați fost)
doi frați buni (atât după mamă, cât și după tată) și un
frate după mama. Corect?
M-ați cam amețit putin cu povestea căsătoriilor.
În materie succesorală ne înteresează
legătura de rudenie cu defunctul. Dacă defunctul avea un copil X (cu filiația stabilită față de defunct) atunci X este succesibil al defunctului. Nu are importanță dacă X este copil din prima căsătorie, din a (iertați exprimarea) „enșpea” căsătorie a defunctului ori este al ... florăresei (dar recunoscut de defunct/cu filiația stabilită față de defunct).
... EU si primul Frate decedat, respectiv copilul lui, nu avem drept la acest apartament,deoarece noi suntem din prima casnicie.
Dvs. și fratele bun (respectiv copilul lui/nepotul dvs. de frate) nu ați participat la dezbaterea moștenirii finalizată cu certificatul de moștenitor („unde fratele ...după mama are cota de 3/4) deoarece
nu erați rudă cu defunctul proprietar (în parte) al apartamentului. Defunctul nu era tatăl dvs. El avea un singur copil. (= fratele dvs. după mama). Dvs. și fratele bun aveți alt tată. Dar veți avea dreptul de moștenire (înclusiv „la acest apartament”) după decesul mamei.
Deși expresia dvs. „după decesul tatălui” este primitoare de două înțelesuri (și ar fi trebuit să întreb: al cui tată, mai exact?) mi-am îngăduit, totuși, să ... „ghicesc” din context. Este vorba de tatăl celui de-al treilea frate, așa-i?
Mai departe, însă, ar trebui cunoscut conținutul hotărârii tribunalului din Germania.
Dacă fratele dvs. după mama își avea reședința obișnuită în Germania în momentul decesului, atunci instanțele germane sunt competente să hotărască cu privire la succesiune în ansamblul său (art. 4 din Regulamentul (UE) 650/2012)
Iar legea aplicabilă succesiunii este legea germană... presupun. Nu am elementele necesare. Fratele dvs. ar fi putut să lase vreun testament, ar fi putut să-i aleagă legea aplicabilă succesiunii... Competența este una, iar legea aplicabilă este „altă poveste”.
Or, dacă legea aplicabilă succesiunii este legea germană, atunci degeaba se uită notarul... (de la Poplaca sau de unde o fi) prin legea română.
De vreme ce atât dvs. cât și nepotul de frate bun veți veni la moștenirea mamei (respectiv bunică) ... nu m-ar deranja că mama are acum întregul. (fiindcă în final tot 1/2 și 1/2 veți împărți ap). Dar ar fi interesant de știut de ce este doar mama moștenitor al fratelui dvs. Presupun că mama a participat la procedura în urma căreia a fost pronunțată hotarârea tribunalului german. Că doar n-a răsărit din neant.
Ce aș face? (în locul mamei dvs.) L-aș chema în judecată pe nepotul pentru ... obligația de întreținere. Și și-ar da singur cu stângu-n dreptul. Ori am un ap. și pot să-l vând, ori n-am și mă întreții (și) tu.