avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1176 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... DESPAGUBIRI L221/2009
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

DESPAGUBIRI L221/2009

Cum se estimeaza despagubirile in baza L221/2009 pentru cineva care a fost detinut politic, a facut inchisoare la GHERLA si a murit tot la GHERLA?
Au fost finalizate procese in acest sens si ce valori au avut despagubirile?

Va multumesc.
Cu stima,
Paul Vlad
Cel mai recent răspuns: Boncu Constantin , Avocat 10:44, 16 Aprilie 2010
Buna ziua !
Art.5, al.(1), lit. a), teza a II a, din lege , spune ca " La stabilirea cuantumului despagubirilor se va tine seama si de masurile reparatorii deja acordate persoanelor in cauza in temeiul Decretului-lege nr. 118/1990 privind acordarea unor drepturi persoanelor persecutate din motive politice de dictatura instaurata cu incepere de la 6 martie 1945, precum si celor deportate in strainatate ori constituite in prizonieri, republicat, cu modificarile si completarile ulterioare, si al Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 214/1999, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 568/2001, cu modificarile si completarile ulterioare".
In acest sens , se are in vedere daca persoana a primit vreo forma de despagubire, inclusiv forma reparatorie materializata prin pensie speciala .
Tinand cont de faptul ca nu exista inca solutii definitive in acest sens( legea este intrata in vigoare in iunie 2009), dar avand in vedere ca o asemenea actiune este scutita de taxa judiciara de timbru, cred ca puteti stabili un cuantum recuperatoriu, pe care instanta il va accepta sau nu( in sensul micsorarii lui) .
Cu stima !

Buna ziua,

se pare ca 60.000 Euro per/an de condamnare executat, este o suma pe care instantele o accepta.

Avocat Boncu

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legea 221/2009 GABRIELA  MARIA CHIRCULESCU GABRIELA MARIA CHIRCULESCU Buna ziua. Mama mea a fost deportata in Baragan. Beneficiaza de prevederile DL. 118. Am introdus actiune doar pentru daunele morale suferite in perioada ... (vezi toată discuția)
Dreturi mostenitori deportati in baragan karytat karytat As dori sa stiu daca eu si sora mea beneficiem de vre-un drept in calitate de mostenitori ai unui deportat in Baragan. Precizez ca tatal meu a fost deportat in ... (vezi toată discuția)
Deportatii in fostul urss Basiltm Basiltm hi! cine ma poate ajuta? este vorba de fostii bunici, care au fost deportati in urss. unde se poate face vreun demers, pentru despagubiri? adresa, telefon, ... (vezi toată discuția)