Buna ziua!
Am incheiat un contract de inchiriere a unei locuinte, insa una dintre clauze ma obliga, in cazul in care doresc sa inchei contractul, sa platesc cuantumul sumei chiriilor ramase pana data finalizarii contractului. Este posibil ca aceasta clauza sa fie nula? Din cate m-am informat, in art 22- jurisprudenta scrie "Sunt nule de drept orice clauze cuprinse in contractul de inchiriere care autorizeaza pe proprietar sa obtina venituri din nesrespectarea clauzelor contractului de inchiriere". As vrea sa inchei acest contract deoarece, este o zona greu accesibila, este dificil cu transportul in comun in zona asta (ceea ce proprietarul nu a specificat inainte de incheierea contractului), iar cursurile la facultate le fac online. In blocul in care este apartamentul nu poate fi cuplat internetul pana cand nu va aduce proprietarul o anume cutie speciala pe care nu se grabeste sa o cumpere. Am mai bine de o luna de cand nu am acces la internet aici si lucrul acesta ma impiedica sa particip la cursuri la facultate. Va rog, daca se poate sa-mi spuneti...Ce as putea sa fac?
Acelasi lucru fac cei de la Telekom, daca se doreste rezilierea contractului inainte de termen.
Clauza nu e nula, ci oarecum abuziva. In speta, care ar fi clauzele din contract care nu au fost respectate?
Tot in contract scrie ca daca chiriașul nu va anunta proprietarul despre existenta unui terț care ii aduce prejudicii, se considera nerespectarea contractului, prin urmare..orice obligatie nerespectata de chirias se considera incheiere unilaterala a contractului de catre chirias. Eu am avut o vecina care mi-a spus ca face plangere la politie pentru galagie, in conditiile in care eu stau singura si nici nu dau petreceri. Aceasta vecina l-a sunat pe proprietar si i-a spus aceste lucruri, iar acesta a considerat ca eu nu am respectat obligatia intrucat am considerat ca nu e necesar sa-i spun acest lucru chiar imediat dupa ce s-a intamplat. Totusi, cateva zile mai tarziu , i-am spus, dar stia oricum deja.
Nu este vorba de o clauza abuziva ci de o clauza care trebuie analizata cu atentie pentru a se stabili natura sa juridica.
Avocatii si judecatorii se ocupa de astfel de interpretari juridice.
Asa cum judecatorii judeca cu actele pe masa si avocatii va analizeaza cazul tot cu actele pe masa.
Este bine sa stiti ca in procese conteaza foarte mult apararile facute prin avocati si nu castiga neaparat cine are dreptate ci acela care se judeca mai bine decat adversarul sau.
De aceea s-a inventat in imperiul roman dreptul civil care are o mare valabilitate pe principii si adagii romane chiar si astazi.
Esenta inventarii dreptului la aparare prin avocat a constituit-o tocmai dreptul la un proces si o solutie juridica foarte bine argumentata si cum romanii erau foarte practici, ei stiau ca dreptul este imprevizibil in privinta rezultatelor unui proces pentru ca jurusconsultii lor stapaneau dreptul si il intelegeau foarte bine, fiind constienti de faptul ca un mic detaliu schimba soarta unui proces.