avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 702 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Probleme cu fratii
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Probleme cu fratii

Suntem 3 frati in actele unei case dupa moartea parintilor iar eu sunt titular cu resedinta la adresa respectiva,fratii au fiecare casele lor
Eu nu sunt in tara iar fratii mei au inceput sa culeaga via fara voia mea
Eu am aranjat cu un prieten sa se ocupe de vie si sa o culeaga cand e gata dar fratii mei au intrat in curte si sau apucat de treaba fara sa ma anunte
Ce fac in situatia asta?
Pot sa le interzic legal sa mai intre in curte?
Ultima modificare: Miercuri, 21 Octombrie 2020
Marbe, utilizator
Cel mai recent răspuns: mdori , utilizator 12:46, 29 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@Marbe Intuiesc ce vreti sa spuneti. Cat inca traiau parintii au facut imparteala (loturile). Pt. ca dvoastra v-au lasat casa, pe ceilalti frati i-au despagubit cu alte bunuri sau cu bani. Dupa ce parintii au decedat, fratii s-au ,,sucit" si au vrut parte si din casa, au avut acest drept. Unde ati gresit dvoastra si parintii, e alta poveste. Inca ceva: sunt extrem de rare cazurile in care parintii mor deodata, fara a se putea preciza ordinea. In situatia dvoastra, cine a murit intai? La dezbaterea succesiunii e o randuiala, a murit tata, se dezbate succesiunea dupa el, vin mama+copiii. Moare si mama, vin copiii la imparteala.
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Marbe a scris:

Cei 2 frati sunt despagubiti de parinti iar casa parinteasca urma sa imi ramana doar mie dar cand am fost la succesiune s-au trecut si ei in acte ...


Acest aspect ar fi trebuit să îl aduceți în discuție la DEZBATEREA succesiunii (a dezbate = a discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc.).

Dacă ați tăcut și „s-au trecut ...” (impropriu spus, căci erați prin preajmă), adică dacă și ei au acceptat moștenirea (a unuia sau a ambilor părinți) și sunteți toți menționați în certificat/certificate la rubrica moștenitori, cu cota succesorală a fiecăruia, atunci sunteți în prezent TREI COPROPRIETARI și ... punct. (nu mai are importanță ce se zice că s-ar fi zis de la Adam și mai încoace, dar nu s-a mai povestit/scris atunci când trebuia).

Mai aveți o șansă să le reamintiți cu ocazia IMPĂRȚELII (partajului)

Imaginați-vă moștenirea ca fiind o târnă (coș) cu struguri, mere, pere etc. laolaltă. (casa, via, terenul și ce-o mai fi prin moștenirea aceea.)
Ca urmare a dezbaterii moștenirii și a eliberării certificatului de moștenitor sunteți toți trei coproprietarii întregului coș.

Toți aveți de toate (și mere, și pere și struguri). Nimeni nu are doar merele, doar perele, doar strugurii.

Ori rămâneți așa (și vă ... veseliți laolaltă cu recolta aceea de struguri care a născut discuția) ori IMPĂRȚIȚI „târna”/ moștenirea.

Cum? Printr-un ACT DE PARTAJ (voluntar) în care scrieți - impropriu, dar sugestiv exprimat - eu iau merele, tu iei perele etc (partaj în natură). Și asta înseamnă că fiecare devine proprietar exclusiv asupra a ceea ce i-a revenit din împărțeală. (va avea toate merele, dar nu va mai avea struguri.)

Împărțeala se poate face și sub forma iau eu toată „târna” și vouă vă dau partea voastră în bani.
Cât mai exact? Păi, să ne amintim întâi ce se povestea ... și să ajungem la valoarea/prețul corect (prețul fiind o chestiune subiectivă).

Dacă reușiți asta la masa negocierii, este minunat. Dacă nu, veți ajunge în instanță.

Oricum, este bine să știți că dvs. nu sunteți proprietarul exclusiv al curții/viei aceleia, dacă acest lucru nu rezultă explicit dintr-un act de partaj încheiat la notar (partaj voluntar) sau dintr-o hotărârea judecătorească (partaj judiciar).

Aveți așa ceva?
Ultima modificare: Sâmbătă, 24 Octombrie 2020
romascanu, moderator
raluko207, am o situatie cumva asemanatoare .Sa inteleg ca se poate face aceasta separare si printr-un contract? ce presupune acesta? multumesc
Partajul se poate realiza la notar sau in cazul in care părțile nu se inteleg prin instanta.

mdori a scris:

raluko207, am o situatie cumva asemanatoare .Sa inteleg ca se poate face aceasta separare si printr-un contract? ce presupune acesta? multumesc

Buna ziua,

A fost realizata dezbaterea succesorala, iar succesori sunt trei frati, fiecare detinand o cota-parte egala .

Pe cale de consecinta, acestia au dreptul de a folosi si de a exploata terenurile aflate in masa succesorala.

Partajul poate fi realizat oricand.

Acesta poate fi transat pe cale notariala, cand survine un acord, intre comostenitori, ori pe cale judiciara, cand survin disensiuni intre acestia.

Realizati documentatia cadastrala si procedati la intabulare.

Daca va va fi atribuita casa, veti fi obligat la plata unor sulte, in favoarea fratilor.

In fata notarului public, puteti fi asistat de un avocat.

Alte discuții în legătură

Succesiune notar tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după ... olga2011 olga2011 Tatăl meu a primit un certificat de moștenitor in 199o,după bunicu,o casa și ceva teren.In 2018 tata decedează(mama trăiește),eu sunt singurul dintre ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, referitor succesiune.suntem 3 frați, doi am primit ... ddena ddena Buna ziua, referitor succesiune.Suntem 3 frați, doi am primit de la părinți fiecare un teren iar al 3 lea frate a primit casa și restul. Cum se poate face ... (vezi toată discuția)
Vanzare mostenire buna ziua, in urma decesului parintilor nostri, ... regal service regal service Vanzare mostenire Buna ziua, In urma decesului parintilor nostri, am mostenit impreuna cu ceilalti 3 frati ai mei, 1 teren intravilan cu casa si un teren ... (vezi toată discuția)