Marbe a scris:
Cei 2 frati sunt despagubiti de parinti iar casa parinteasca urma sa imi ramana doar mie dar cand am fost la succesiune s-au trecut si ei in acte ...
Acest aspect ar fi trebuit să îl aduceți în discuție la DEZBATEREA succesiunii (
a dezbate = a discuta pe larg și adesea în contradictoriu o chestiune, o problemă etc.).
Dacă ați tăcut și „s-au trecut ...” (impropriu spus, căci erați prin preajmă), adică dacă
și ei au acceptat moștenirea (a unuia sau a ambilor părinți) și sunteți toți menționați în certificat/certificate la rubrica moștenitori, cu cota succesorală a fiecăruia, atunci sunteți în prezent TREI COPROPRIETARI și ... punct. (nu mai are importanță ce se zice că s-ar fi zis de la Adam și mai încoace, dar nu s-a mai povestit/scris atunci când trebuia).
Mai aveți o șansă să le
reamintiți cu ocazia IMPĂRȚELII (partajului)
Imaginați-vă moștenirea ca fiind o târnă (coș) cu struguri, mere, pere etc. laolaltă. (casa, via, terenul și ce-o mai fi prin moștenirea aceea.)
Ca urmare a dezbaterii moștenirii și a eliberării certificatului de moștenitor sunteți toți trei coproprietarii întregului coș.
Toți aveți de toate (și mere, și pere și struguri). Nimeni nu are doar merele, doar perele, doar strugurii.
Ori rămâneți așa (și vă ... veseliți laolaltă cu recolta aceea de struguri care a născut discuția) ori IMPĂRȚIȚI „târna”/ moștenirea.
Cum? Printr-un ACT DE PARTAJ (voluntar) în care scrieți - impropriu, dar sugestiv exprimat - eu iau merele, tu iei perele etc (partaj în natură). Și asta înseamnă că fiecare devine proprietar
exclusiv asupra a ceea ce i-a revenit din împărțeală. (va avea toate merele, dar nu va mai avea struguri.)
Împărțeala se poate face și sub forma iau eu toată „târna” și vouă vă dau partea voastră în bani.
Cât mai exact? Păi, să ne amintim întâi ce se povestea ... și să ajungem la valoarea/prețul corect (prețul fiind o chestiune subiectivă).
Dacă reușiți asta la masa negocierii, este minunat. Dacă nu, veți ajunge în instanță.
Oricum, este bine să știți că dvs. nu sunteți proprietarul exclusiv al curții/viei aceleia, dacă acest lucru nu rezultă explicit dintr-un act de partaj încheiat la notar (partaj voluntar) sau dintr-o hotărârea judecătorească (partaj judiciar).
Aveți așa ceva?