Popriri bancare. Buna ziua, vreau sa ma ajutati cu ceva. Firma la care lucrez da si avans si împrumut. Am luat foarte mult împrumut si mi se oprește in fiecare luna cate 700 lei. Am 6 ifn-uri neplătite. Pe luna august (31) mi sau băgat propririle in foaia de împrumut, dar mie pe lichidare la data de 31 august mi sau reținut acei bani pt popriri . Si tot imi bat capul de ceva timp cu șefă mea, cu contabilitatea, si intr-un final am sunat-o pe cea care se ocupă de salarii si altele. Si mi sa spus sa imi asum responsabilitatea pt acele împrumuturi si daca nu imi convine sa imi dau demisia. Vreau sa stiu ce se poate face legal. Mi se pare absurd sa imi oprească propririle pe lichidare si sa mi se adauge si in foaia de împrumut. Dovezi am, am foaia de împrumut si fluturașul cu reținerea pt împrumut. Va multumesc .
Probcabil ca nu s-a inteles mesajul dvs... vorbiti despre propriri si despre imprumuturi .... propririle, conform legii, sunt infiintate dupa obtinerea unei hot. judecatoresti ... dar imprumuturile de unde provin ?
Eu am vrut să știu . Din moment ce mi sa pus propirea pe salariu, si mi sa băgat si in fisa de împrumut. Deci pe data de .... mi sa oprit la lichidare, dar acele propriri sunt si in suma de împrumut. Cat sa ma explic de clar? Doar sa va arat dovezile.
Nu se intelege , intrucat nu ne-ati spus ce sunt aceste imprumuturi si de unde provin .... ce este fisa de imprumut ?
1. Art. 169 C.mun.
(1) Nicio reţinere din salariu nu poate fi operată, în afara cazurilor şi condiţiilor prevăzute de lege.
(2) Reţinerile cu titlu de daune cauzate angajatorului nu pot fi efectuate decât dacă datoria salariatului este scadentă, lichidă şi exigibilă şi a fost constatată ca atare printr-o hotărâre judecătorească definitivă şi irevocabilă.
......
2. Convenţia Organizaţiei Internaţionale a Muncii privind protecţia salariului nr. 95 din anul 1949
Art. 8
1. Retinerile din salariu nu vor fi autorizate decit in conditiile si limitele prescrise de legislatia nationala sau stabilite printr-un contract colectiv ori o hotarire arbitrala.
2. Lucratorii vor trebui sa fie informati, in modul pe care autoritatea competenta il va considera cel mai corespunzator, asupra conditiilor si limitelor in care asemenea retineri vor putea fi efectuate.
Art. 9
Este interzisa orice retinere din salariu al carei scop este sa asigure o plata directa sau indirecta de un lucrator catre cel care angajeaza, reprezentantului acestuia sau unui intermediar (cum ar fi un agent insarcinat sa recruteze forta de munca), in vederea obtinerii sau pastrarii unui serviciu.
Art. 10
1. Salariul nu va putea fi poprit sau cesionat decit in limitele si modalitatile prevazute de catre legislatia nationala.
2. Salariul trebuie sa fie protejat contra popririi sau cesiunii, in masura considerata necesara pentru asigurarea intretinerii lucratorului si a familiei sale.
3. In acest caz, promovati o actiune in instanta impotriva angajatorului pentru a vi se restitui suma retinuta nelegal.
Acest raspuns este de folos. Si ca sa va dau răspunsul. Firma (patroana) ofera bani si in avans si sub forma de împrumut. Care împrumuturile trec prin contabilitate. Dar mie mi sau oprit acele popriri pe fluturașul de lichidare. Si exact pe aceeași dată suma de la popriri sa băgat în foaia de imprumut, deci plătesc pe 1 luna de 2 ori aceeași sumă. Pt ca mi sa si oprit la lichidare dar acea suma figurează și în foaia de împrumut. Si din cate am inteles, acele popriri nu au ce cauta in fisa de împrumut.
Buna ziua
papy81
Am si eu o intrebare va rog,este posibil ca angajatorul sa iti opreasca din bani daca in una din zile a sunat in magazin si din cauza clientilor nu am putut ... (vezi toată discuția)