avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 486 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Calculul termenelor C.P.Civ Situație: Hotărârea ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Calculul termenelor C.P.Civ Situație: Hotărârea judecătorească ...

Calculul termenelor C.P.Civ

Situație:
Hotărârea judecătorească definitiva are data postei pe plic "x". Termenul de depunere al cererii ptr reducerea perioadei de suspendare a permisului de conducere este de 30 zile.

Care este ultima zi în care se poate depune cererea?[b]

Potrivit Art. 181. - CPCiv
(1) Termenele, în afară de cazul în care legea dispune altfel, se calculează după cum urmează:
2. când termenul se socotește pe zile, nu intră în calcul ziua de la care începe să curgă termenul, nici ziua când acesta se împlinește;

Astfel, ziua de la care începe sa curgă termenul este ziua "x", care nu se socotește, corect?, ziua din care începe numărătoarea este "x+1", se numără 30 zile, ziua în care termenul se împlinește este x+1+30, care nu se socotește, atunci ultima zi în care se poate depune cererea ar fi x+1+30+1?
Adica a 32-a zi de la data postei si primirii plicului cu hot def?
Sau calculul este eronat?
Concret, plicul are data de 24.08.2020, politia considera drept ultima zi în care exista dreptul de a depune cererea de reducere, cele 30 zile, data de 22.09.2020 si a respins cererea.

Cererea a fost depusa în data de 24.09.2020.
S-a incadrat contravenientul in termenul de 30 zile sau nu? [b]

In opinia mea, ultima zi în care putea depune cererea de reducere era 24.09.2020, testul 13/15 a fost susținut și promovat în data de 22.09.2020, ultima zi în care ar fi trebuit depusa cererea potrivit politiei.

Întrebarea 2.
Cazurile în care nu se reduce perioada de suspendare la 30 zile sunt prevazute la art. 104 pct.(6) din OUG 195/2006 (R), nedepunerea cererii de reducere în termenul de 30 zile potrivit art 220>1 alin.3 din HG 1391/2006 nefiind printre cazurile de respingere a reducerii perioadei de suspendare de la art 104(6).

Se poate considera respingerea cererii de reducere în condițiile promovării testului si îndeplinirii cerințelor de reducere prev de art 104 pct (2) drept o incalcare a prevederilor legale?[b]

Intrebare 3. Se poate initia o acțiune în instanta cu sorti de câștig din cauza respingerii netemeinice a cererii de reducere la 30 de zile în condițiile în care calcularea ultimei zile ptr depunerea cererii in data de 24.09.20 este corecta? Si recuperarea permisului pana la soluționarea cazului?
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 05:27, 29 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Dvs. ati calculat termenul pe zile libere, modalitatea de calcul prevazuta de Codul de procedura civila, potrivit careia in calculul termenului nu intra prima si ultima zi iar cei de la politie au calculat termenul pe zile calendaristice.

Trebuie sa aveti in vedere ca modalitatea de calcul a termenelor pe zile libere prevazuta de Codul de procedura civila, se aplica doar termenelor procedurale si intrucat cererea prin care se solicita reducerea perioadei de suspendare a permisului se depune la politie si nu la instanta de judecata, termenul de 30 de zile nu este un termen procedural si drept urmare, nu se calculeaza dupa regula instituita de Codul de procedura civila la art. 181.

Practica celor de la politie este sa calculeze termenele care nu privesc actiuni in instanta pe zile calendaristice si nu pe zile libere, avand in vedere ca art. 181 din Codul de procedura civila se aplica doar termenelor procedurale si nu este prevazut expres in lege faptul ca si aceste termene se calculeaza pe zile libere.

2. Cazurile in care se poate acorda reducerea perioadei de suspendare a permisului, prevazute de art. 220>1 alin.3 din HG 1391/2006, au in vedere o cerere depusa in termen.
Obligatia de a depune cererea in termen de 30 de zile este prevazuta la un alt articol din actul normative citat, sanctiunea nerespectarii termenului fiind respingerea cererii in mod automat.

3. In masura in care puteti sa argumentati juridic faptul ca termenul de 30 de zile se calculeaza pe zile libere si nu pe zile calendaristice, insa sunteti constient ca pentru acest lucru nu este suficient sa invocati doar dispozitiile art. 181 din Codului de procedura civila.



Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
1. Politia este o autoritate a statului tot asa cum sunt judecătoria sau parchetul.
In opinia mea nu este normal ca fiecare autoritate sa isi stabilească propriul sistem de calcul al termenelor atata timp cat calculul termenelor este stabilit prin lege intr-un anumit mod.
Practica ca practica dar teoria trebuie sa se aplice tuturor.
Cutuma nu este litera de lege iar stabilirea de catre politie a faptului ca termenele se socotesc pe zile calendaristice pe principiul ca legea nu precizeaza cred ca ar putea fi subiectul unei acțiuni la Curtea Constituțională dar nu am idee dacă ar ar face obiectul si nici cine ar putea promova o astfel de acțiune. Probabil ca se poate cere in cadrul unei acțiuni în instanta ca o excepție de neconstituționalitate dar ar necesita suportul unui avocat iar instanta sa sesize din oficiu CC.

Pe principiul ca legea nu precizeaza același lucru se poate motiva si in acțiunea în instanta conform principiului „unde legea nu distinge, nici noi nu putem distinge“ („ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus“).

Ar putea fi un argument în fata instantei pe langa art 181 din CPCiv?

Sa înțeleg ca pe zile calendaristice socoteala începe din prima zi și se ia în calcul și ultima zi?

De ce nu calculează politia pe zile lucratoare? Este o întrebare retorica, bineînțeles! :)

Dacă s-ar lua in considerare art 181, socoteala ar fi corecta, adică ultima zi inclusiv ar fi data de 24.09.2020 fata de data postei 24.08.2020?

2. Este absurda prevederea de a depune cererea in termenul de 30 zile, același termen in care in unele cazuri ești obligat sa sustii testul 13/14, același termen in cazul in care faci cererea de reducere.

Dacă ești obligat sa sustii testul atunci se reduce automat perioada de suspendare sau nu ai dreptul sa faci cerere de reducere chiar daca îndeplinești cerintele?
Aici am o nedumerire!


Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
cyan, moderator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Eu sunt de acord cu fapul ca toate termenele, indiferent daca sunt procedurale sau nu, ar trebui sa se calculeze pe zile libere in situatia in care legea nu prevede in mod expres fapul ca un termen se calculeaza pe zile calendaristice sau zile lucratoare.

Eu v-am expus doar ratiunile pentru care functionarii apreciaza in prezent faptul ca termenele extrajudiciare pentru care legea nu prevede expres modul de calcul, se calculeaza pe zile lucratoare si nu pe zile libere. Rectific mesajul anterior , este vorba de zile lucratoare, nu calendaristice.

O asfel de prevedere legala precum cea din speta de fata ar putea face obiecul unei exceptii de neconstitutionalitate, in sensul obinerii unei hotarari pronuntate de Curtea Constitutionala prin care sa se stabileasca ca, ori de cate ori, o lege prevede un termen extrajudiciar, calculul termenului se faca pe zile libere si nu pe zile calendaristice sau lucratoare, in cazul in care legiuitorul doreste ca termenul sa se calculeze pe zile lucratoare sau calendaristice , atunci trebuie sa prevada in mod expres acest lucru

Exista legi care prevad in mod expres modul in care se calculeaza termenele extrajudiciare , tocmai pentru a inlatura confuzie in ceea ce priveste modul de calcul al termenelor.

Va dau un exemplu in acest sens, un ordin al ANCPI care prevede ca:
Art. 2. -Termenele se calculează pe zile lucrătoare, ziua înregistrării cererii în registrul general de intrare neintrând în calculul acestora.

In cazul termenului despre care discutam, daca s-ar aplica art. 181 Cod procedura civila, atunci termenul s-ar implinii pe data de 24.10.2020.

Nu se aplica principiul citat de dvs., eventual revin cu un alt mesaj sa explic de ce.
Codul de procedura civila se refera doar la termene procedurale ( care privesc un proces ), iar legea este de stricta aplicare si interpretare.
Eu as merge pe invocarea ratiunii care a stat la baza prevederii in Codul deprocedura civila a sistemului calcularii termenelor procedurale pe zile libere si atunci, aceeasi ratiune ar trebui aplicata si in cazul modului de calcul a altor termene.

2. da, art 106 prevede ca, in termenul de 30 de zile titularul permisului trebuie sa sustina testul si sa depuna si cererea de reducere a duratei suspendarii permisului,





Ultima modificare: Duminică, 25 Octombrie 2020
Cabinet Avocat - Ciurea Cristina, Avocat
Politia este o autoritate a statului tot asa cum sunt judecătoria sau parchetul. Asta ne-ar mai lipsi, militist=judecator! Dar daca stau si ma gandesc mai bine.... Va inteleg frustrarea. Ati ajuns sa interactionati cu casta functionarimii care v-a prins in malaxorul bunului ei plac. Nu stie cine a fost Regele Soare, dar stie ca statul sunt eu!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Termen 30 zile contestatie allview777 allview777 Buna ziua. DORESC SA STIU CUM SE CALCULEAZA TERMERMENUL DE 30 ZILE PT. O CONTESTARE LA TRIBUNAL A UNEI DECIZII DE SANCTIONARE! Daca in data de 10.03.2015 am ... (vezi toată discuția)
Tr. de 45 zile prev. de c.proc. fisc. e pe zile calendaristice sau lucratoare Pilu Pilu Buna ziua, as avea o rugaminte, daca poate cineva sa ma lamureasca: Conf. art. 70 din Ordonanta 90 din 2003 (Codul de procedura fiscala), cererile depuse de ... (vezi toată discuția)
Valabilitate certificat atestare fiscala - persoana juridica stoicamir stoicamir Buna ziua, Am urmatoarea nelamurire: valabilitatea certificatului fiscal , de pana la 30 zile calendaristice de la eliberare cum se calculeaza? Adica cele ... (vezi toată discuția)