avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 824 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Pensionari şi probleme juridice ... Pensionare in Romania, activitate in alt stat UE
Discuție deschisă în Pensionari şi probleme juridice legate de pensii

Pensionare in Romania, activitate in alt stat UE

Buna ziua,

O matusa a mea a implinit varsta legala si conditiile de pensionare in Romania, lucru confirmat de catre Casa de pensii din localitatea de domiciliu.
Poate practic sa demareze procedura de pensionare, depunere dosar etc.
Numai ca dumneaei lucreaza cu contract de munca in alta tara UE (Italia) unde varsta de pensionare este mai mare decat in Romania.
Intrebarea mea este, conform legislatiei europene, poate totusi sa depuna dosarul pentru a beneficia de pensia din Romania, conform contributiilor acumulate Doar in Romania, si sa lucreze in continuare linistita in Italia?
Mentionez ca nu doreste momentan sa "aduca" perioada de contributii din Italia sa o cumuleze la pensia din Romania tocmai pentru ca inca este activa si isi doreste sa mai lucreze o perioada in Italia.


Va multumesc anticipat,
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:20, 26 Octombrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Da, poate cumula pensia cu veniturile dintr-un stat UE.
Stimate domn,

Va multumesc cordial pentru raspuns, ar mai fi o singura nelamurire in ce priveste subiectul acestei discutii.
Exista vreo procedura suplimentara in acest caz? E necesar ca dumneaei sa anunte la Casa de pensii din Romania faptul ca este inca activa intr-un alt stat UE? Sau invers, e necesar sa anunte in Italia ca beneficiaza de pensie in tara?

Multumesc mult,

Dan
Ar fi bine sa intrebe la Casa de pensii daca trebuie sa anunte asa ceva.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se calculeaza anii lucrati in strainatate? yaherra yaherra Eu lucrez in italia cu contract de munca,si as vrea sa stiu ,la pensionare,cum se calculeaza acesti ani, ce procent se da,daca aici salarul meu e de 800 ... (vezi toată discuția)
Buna seara , domiciliez de 20 ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna seara, ma numesc Danut Gheorghe Bodeanu, domiciliez de 20 de ani in Italia si va rog respectuos sa ma ajutati cu un raspuns fata de faptul ca pe ... (vezi toată discuția)
Cand pot iesi la pensie? marianacostantino marianacostantino Buna as dori sa situ cand IED la pensie? Sunt nascut 16 02 1954 am lucrat 30 ani an rulmentu Bv ,cu grupa a2a ,26 ani si 11 luni . Si acuma de4 ani muncesc an ... (vezi toată discuția)