Am o cunoștință care a divorțat și acum are de plătit pensie alimentară după un copil, ea în momentul de față neavând niciun venit înafară de alocația de la un alt copil născut ulterior, este în concubinaj cu un băiat, singurul venit pe care îl au este de la acest băiat, evident fiind vorba de un venit mic, abea se descurcă ambii cu acel venit + copil.
Are vreo obligație de a plăti pensie alimentară după primul copil atâta timp cât persoana în cauză nu lucrează și nici nu are alte venituri înafară de acea alocație?
Salut,
Obligatie are dar daca nu are de unde...
Persoana ce trebuie sa primeasca alocatia se poate adresa unui executor dar daca nu are ce executa nu o sa faca nimic...
Si daca face plangere la parchet pentru neplata pensiei tot nu cred ca o sa se intample ceva, nu plateste cu rea vointa ci pentru ca nu are din ce plati...
Are bunuri pe numele dumneaei?
Da, este obligata sa plateasca pensie de intretinere raportata la venitul minim pe economie ( 25 %) cum presupun de altfel ca a fost stabilit prin hotararea de divort.
Ratiunea obligarii parintelui care nu realizeaza venituri la plata pensiei de intretinere, este ca acel copil trebuie hranit, imbracat, tratat daca se imbolnaveste etc., astfel ca parintele la care locuieste face aceste lucuru zilnic, adica asigura in natura cele necesare copilului, insa si celalalt parinte trebuie sa contribuie macar cu acea pensie stabilita in bani conform, legii.
Avand in vedere ca acum are un nou nascut in ingrijire, va trebui sa promoveze o noua actiune pe rolul instantei prin care sa solicite reducerea pensiei de intetinere , aceasta situatie fiind aparuta ulterior pronuntarii hotararii de divort, urmand sa faca dovada lipsei veniturilor si nasterii celui de-al doilea copil.
Art.529 c.civ.-Cuantumul întreținerii
.................................
(2) Când întreținerea este datorată de părinte, ea se stabilește până la o pătrime din venitul său lunar net pentru un copil, o treime pentru 2 copii și o jumătate pentru 3 sau mai mulți copii.
...............................
Art.531 c.civ.-Modificarea și încetarea pensiei de întreținere
(1) Dacă se ivește o schimbare în ceea ce privește mijloacele celui care prestează întreținerea și nevoia celui care o primește, instanța de tutelă, potrivit împrejurărilor, poate mări sau micșora pensia de întreținere sau poate hotărî încetarea plății ei.
Vă mulțumesc pentru răspuns, probabil nu m-am exprimat corect sau cel puțin nu am menționat toate aspectele, în momentul divorțului cel de al doilea copil era deja născut, oare s-a ținut cont de acest lucru în momentul hotărârii divorțului?
Cel de al doilea copil are 11 luni.
Să înțeleg că va trebui totuși să promoveze o nouă acțiune pe rolul instanței, ar avea nevoie neapărat de un avocat pentru așa ceva?
Depinde ce scrie in acea hotarare, cat, ce procent datoreaza sub forma de pensie de intretinere.
Instanta stia de existenta copilului inainte de pronuntare, da?