avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 676 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Buna ziua. In cadrul unui proces impotriva APIA am ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Buna ziua. In cadrul unui proces impotriva APIA am obtinut anularea ...

Buna ziua.
In cadrul unui proces impotriva APIA am obtinut anularea unui act administrativ fiscal emis de aceasta. Solutia este definitiva. In cadrul acestui dosar nu am solicitat si plata dobanzii legale. Acum, doresc promovarea unei actiuni impotriva acesteia pentru obligarea la plata dobanzii legale in temeiul art 182 alin 2 si 3 Cod proc fiscala. Din corespondenta avuta cu APIA, in incercarea de a rezolva amiabil aceasta situatie, aceasta a raspuns ca nu ii sunt incidente prevederile art 182 Cod proc fiscala, ci art 18 si 19 din Legea 554/2004 a contenciosului administrativ si fiscal. Intrebarea mea este pe ce ar trebui sa imi intemeiez actiunea : pe art 182 Cod proc fiscala sau art 18 si 19 din Legea 554/2004? Va multumesc anticipat .
Cel mai recent răspuns: Ella S , utilizator 15:13, 29 Octombrie 2020
Din conținutul art. 182 alin. 2 teza finală C.proc.fisc., înțeleg că acest articol nu este incident dacă s-au solicitat despăgubiri morale și/sau materiale prin acțiunea principală (cel care s-a soluționat definitiv). Având în vedere că nu ați solicitat și dobânzi sau daune, apreciez că vă puteți întemeia pe art. 182 C.proc.fisc.

Acum mai este o altă discuție - actul anulat de dumneavoastră este un act administrativ fiscal? Dacă nu este un act adiministrativ fiscal, APIA are dreptate, în sensul că s-ar aplica art. 18 și 19 din Legea 554/2004. Potrivit art. 182 alin. 2 C.proc.fisc. doar "în cazul creanţelor contribuabilului/plătitorului rezultate din anularea unui act administrativ fiscal prin care au fost stabilite obligaţii fiscale de plată şi care au fost stinse anterior anulării, contribuabilul/plătitorul este îndreptăţit la dobândă (...)".

Deci atenție, trebuie stabilită natura actul administrativ anulat - dacă este sau nu fiscal. Potritivit Codului de procedură fiscală, actul administrativ fiscal este actul emis de organul fiscal în exercitarea atribuţiilor de administrare a impozitelor, taxelor şi contribuţiilor sociale, pentru stabilirea unei situaţii individuale şi în scopul de a produce efecte juridice faţă de cel căruia îi este adresat.

Ca să concluzionez, apreciez că APIA v-a îndrumat corect. :-) Dacă nu sunteți totuși convins, aveți libertatea de a invoca și art. 182 C.proc.fisc., urmând ca instanța să facă încadrarea și să aplice temeiul corect.
Va multumesc pentru raspuns. Actul in discutie( actul anulat de instanta) poarta numele de pv de constatare a neregulililor si de stabilire a creantelor bugetare si a fost emis de APIA( asa se specifica in cuprinsul lui) in conf cu prevederile art. 1 pct 38 din Lega 2017/2015 privind Codul de proc fiscala. ( "pct 38- . titlu de creanță bugetară - actul prin care, potrivit legii, se stabilește și se individualizează creanța bugetară");
Am înțeles! Nu știam exact ce fel de act aveți, mă gândeam sincer că este vorba despre niște subvenții. Atunci cred că aveți dreptate să invocați prevederile Codului de proceduă fiscală.

Mult succes!
Este vb despre ajutor de stat pentru reducerea accizei la motorina.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Art 124 cod procedura fiscala si art 18 legea 554/2004 apetra apetra Art 124 din Codul de procedura fiscala precizeaza la alin 1 indice 1 - În cazul creanţelor contribuabilului rezultate din anularea unui act administrativ ... (vezi toată discuția)
Contestaþie împotriva deciziei de impunere mioara2012 mioara2012 buna ziua! Daca am facut o contestatie la decizia de impunere pt ca nu s-a emis respectand art 27 si 28 din codul de procedura fiscala si nu am solicitat (in ... (vezi toată discuția)
Contestarea unei decizii de imputare cartiano45 cartiano45 Va rog sa-mi spuneti care este modalitatea legala de a contesta o decizie de imputare? Mentionez ca decizia de imputare s-a facut conform art. 141, alin. 7 ... (vezi toată discuția)