avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 713 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... in ce conditii poate fi contestata o amprenta in loc ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

in ce conditii poate fi contestata o amprenta in loc de semnatura pe un inscris oficial?

buna ziua!am si eu o mare intrebare si poate cineva ma ajuta sa ma lamuresc! parintii mei au cumparat un imobil de la o persoana nedeplasabila doar cu amprenta acesteia data in fata unui notar public!parintii mei au la dosar o hartie unde un doctor precizeaza ca aceasta persoana are discernamant dar fizic nu se poate deplasa!intrebarea mea este daca mai tarziu cineva din familie considera ca aceasta persoana nu avea drept de semnatura(respectiv amprenta)si conractul poate fi anulat?va rog frumos astept un raspuns daca se poate de la cine va in masura sa ma ajute!va multumesc mult!
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2009
mihaelamiki99, utilizator
Cel mai recent răspuns: mihaelamiki99 , utilizator 10:20, 24 Decembrie 2009
Buna ziua !
Potrivit art. 948 Cod civil, o conditie esentiala pentru valabilitatea unui contract o constituie existenta si manifestarea consimtamantului iar pentru ca un contract sa aiba putere legala si sa dea nastere la obligatii, se cere ca partile sa fie capabile de a contracta.
In principiu, orice persoana care nu este declarata de lege incapabila, are capacitatea de a contacta si ca atare cat timp nu a fost pusa sub interdictie sau nu s-a dovedit ca momentul contactarii nu a avut discernamant, ea se considera ca si-a exprimat in mod valabil consintamantul.
Prin urmare, partea care afirma ca in momentul incheierii contractului, vanzatorul era lipsit de discernamant, va trebui sa faca dovada in acest sens pentru a obtine constatarea de catre instanta a nulitatii contractului.
Imprejurarea ca vanzatorul suferea de o boala , nefiind transportabil, este lipsita de relevanta, intrucat aceasta boala nu este de natura sa afecteze discernamantul, ci are repercursiuni, doar din punct de vedere fizic.
Pe cale de consecinta, faptul ca vanzatorul nu a semnat contractul de vanzare-cumparare decat prin aplicarea amprentei digitale, nu echivaleaza cu lipsa de consimtamant a acestuia pentru intocmirea actului, ci se datoreaza imposibilitatii de a semna din cauza maladiei de care suferea, imprejurarea mentionata si de notar la autentificarea actului.
Cu stima !
buna ziua! va multumesc din suflet acum pot sa dorm si eu linistita!o zi buna! si sincer nu ma asteptam la un raspuns asa de repede si promt! multa sanatate si multa putere de munca!inca o data mii de multumiri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Amprenta in loc de semnatura ContSters344547 ContSters344547 In ce conditii notarul poate lua amprenta unei persoane intr-un contract de intretinere? Persoana respectiva avea peste 90 ani era nedeplasabila Notarul (cred) ... (vezi toată discuția)
Instrainarea dreptului de proprietate de catre o persoana fara discernamant aurora.loredana aurora.loredana Buna ziua! Intrebarile mele sunt: daca unul dintre soti nu are discernamat , instrainarea dreptului de proprietate prin constrangere de catre o terta ... (vezi toată discuția)
Nulitate absoluta contract de vanzare cumparare pentru lipsa discernamant si consimtamant karie_tm karie_tm In anul 1999 s-a incheiat un contract de vanzare cumparare pe un teren. Vanzatorul era paralizat din anul 1989 pe partea dreapta si suferea de ateroscleroza ... (vezi toată discuția)