avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 820 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Am conturi la trei banci comerciale. La toate mi s-a ...
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Am conturi la trei banci comerciale. La toate mi s-a cerut, fara ...

Am conturi la trei banci comerciale. La toate mi s-a cerut, fara drept de refuz, pt scanare, Cartea de Identitate. Mi se pare un abuz, avand in vedere ca CI da dreptul de manipula(goli,transfera,etc) sume chiar importante.
Inteleg sa fiu legitimat pe baza CI, dar nu sa accept scan color pe acesta (unica) legitimatie incontestabila, ca apoi sa poata fi multiplicata usor. Este oficializata, legitima, aceasta practica a Bancilor? Ce parere aveti?
Cel mai recent răspuns: miha2020 , utilizator 21:55, 30 Octombrie 2020
Bună seara.

Vă felicit pentru observație! Răspund ca ne-profesionist în Legi.

Personal am insistat să facă doar copie Xerox (pentru actualizarea datelor - deși nu se schimbase nimic la CI/date), nu au vrut, dar nici nu mi-au dat ceva scris în acest sens, ca să pot începe o acțiune legală. Am închis contul - nu aveam bani în el.
Nu au vrut să îmi închidă contul pe motiv că nu sunt actualizate datele însă am depus o hârtie în dublu exemplar "cerere închidere cont" și s-a terminat.
În final am găsit o banca care nu vroia neapărat CI scanat color + semnătură.

Problema reală este furtul de identitate. Având acces (legal sau nu) la sistemul informatic al băncii, la CI scanat color + semnătura digitalizată (adică ați făcut semnătura pe o chestie dreptunghiulară a lor), cineva ar putea vinde casa dvs., face credite în numele dvs etc!
Să dovediți că fizic nu puteați fi prezent la momentul tranzacției, fiind în spital sau la fiind cazat la sute km distanță, ar fi un mare noroc.


Abuzeaza, dar nu știu dacă puteți proba. Agenții bancari spun "Normele B.N.R. pentru cunoașterea clientului" ori "Vai, dar nu aveți încredere în noi?" etc.
Chiar dacă ați putea proba, nu ați făcut-o sub amenințare ci de bună-voie... <------------------ un domn ori o doamnă avocat ar putea spune dacă se încadrează la înșelăciune (NCP+NCPP), dar cu Termenii de afaceri ai băncii și cu normele BNR.


Înțeleg că aveți bani în conturi. Primul lucru este să obțineți ceva scris de la bancă. Apoi citiți termenii de afaceri și cum puteți rezilia relația dvs. cu banca. Încercați să vedeți unde v-ați putea încadra. Faceți o adresă în care explicați motivele dvs. și cereți să accepte doar CI serox. Dacă nu vor, încercați să scoateți banii numerar sau prin transfer la altă bancă. Dacă nu vor.... vă puteți adresa la www.CSALB.ro (litigii financiar-bancare) ori puteți consultați un avocat specializat.

M-aș bucura să aud continuarea și soluția legală, vă rog să postați finalul.

Succes!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

E legal sa mi se solicite copie color c.i. pentru a retrage bani dintr-un cont pe un sait de pariuri? ContSters206895 ContSters206895 buna ziua!! as avea si eu o intrebare....mi-am facut cont la un site de pariuri...si cand vreau sa retrag bani din contul respectiv imi cere sa faca ... (vezi toată discuția)
Blocare cont bancar persoana juridica ing / actualizare date firma ezthug ezthug Buna ziua, Lunile trecute am primit un e-mail in care mi se cerea actualizarea datelor firmei. In firma nu s-a schimbat nimic de la infiintare ei, practic ... (vezi toată discuția)
Incheierea contractului de asistenta juridica la distanta ionu roman ionu roman Care este modalitatea de încheiere a contractului de asistenta juridica la distanta?...se trimit ambele exemplare ale contractului, înregistrate si ... (vezi toată discuția)