avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Nelămurire suspendare contract
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Nelămurire suspendare contract

Buna Seara. Am o nelămurire in legătura cu suspendarea unui contract. Am primit 2 decizii fiecare având data in care se suspenda contractul de munca, dar de menționat ca una este in luna Mai și cealaltă este in luna Aprilie amândouă având doar data de începere a suspendării contractului fără data in care se termina perioada respectiva. De menționat ca in prezenta decizie scrie ca salariatului i se acorda o indemnizație de 100%. (Nu este nimic precizat ca firma ar fi plăti 25% iar statul 75%), iar ea poate fi contestata in termen de 45 de zile de la comunicare la tribunal in condițiile in care am primit aceasta decizie tocmai peste 5,6 luni. Totul s-a întâmplat in starea de urgentă pentru combaterea pandemiei in temeiul dispozițiilor art. 52 alin.(1) lit. c), coroborate cu prevederile art. 53 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii.
Nelamurirea mea este dacă in acest caz firma îmi poate impune legal un număr in jur de 30 de zile de recuperare pe care sa le recuperez sâmbătă/duminica? De menționat ca 2 sâmbete am muncit primind doar bonul de masa și probabil prima de transport iar in momentul de față pentru o sâmbătă lucrata îmi scade o zi de recuperare și sunt plătit pentru ziua respectiva normal precum o zi din cursul săptămânii. Înainte de pandemie eram plătit 200% , adică dublu pe o zi din Weekend. Este normal sa mi se ceara așa ceva? Și de ce nu este menționat data de final a contractului suspendat? Nu este anormal ca eu sa primesc acum decizia din Aprilie și Mai in condițiile in care nu mai pot face contestație la tribunal? Mulțumesc frumos.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 13:27, 4 Noiembrie 2020
Un aspect important de adăugat pe care am omis este faptul ca in acea perioada am avut zile plătite de angajator pe care eu nu le-am lucrat, asta reprezentând îndemnizatia de 100% probabil, (intr-o ședința verbala mi s-a spus de un procentaj de 25% care suporta firma dar asta nu apare pe decizie) zile pe care acum mi se impun sa le recuperez iar eu nu știu dacă este legal atâta timp cât am avut contractul suspendat.
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2020
Matei.cosmin89, utilizator
1. Decizia se contesta de la data comunicarii.Asadar, de la data comunicarii curge termenul de contestare.

2. Daca ati avut zile plătite de angajator pe care nu le-ati lucrat, atunci acestea trebuie recuperate.
Citez: “Pe perioada suspendării contractului individual de munca, salariatului i se acorda o indemnizație de 100% din salariu de baza avut in luna anterioară suspendării respectiv suma bruta”
1. In acest caz aceasta indemnizație nu este suportata o parte de 75% și de către stat fiind in șomaj tehnic ?

Iar dacă este așa cum pot ei sa îmi perceapă zile de recuperat atâta timp cât 75% din indemnizație este virată de stat? Probabil un procent de 25% pentru zilele de recuperat.

2. Este in regula și legal ca data comunicării sa fie in Aprilie și Mai iar eu sa primesc decizia pentru semnat in Noiembrie?
Ultima modificare: Luni, 2 Noiembrie 2020
1. Nu este obligatoriu ca indemnizația sa fie suportata in parte de 75% și de către stat.

2. Nu este in regula ca data comunicării sa fie in Aprilie și Mai si sa primiti decizia pentru semnat in Noiembrie ..... cred ca, v-ati referit la data emiterii , situatie care este posibila : emisa la o data si comunicata la alta data.
1. Citez:” Data comunicării: 22.05.2020”
Nu este nicăieri precizata vre-o data a emiterii.

2. In cazul asta se poate afla de către cine sau in ce proporții este suportata indemnizația ?
Va mulțumesc pentru informațiile oferite pana acum .
Ultima modificare: Marți, 3 Noiembrie 2020

Alte discuții în legătură

Decizie de inchidere a contractului de munca facuta ilegala....cum o contetez? kartush45 kartush45 In atentia celor care sant in domeniul dreptului...am o problema cu o decizie de inchidere a contractului individual de munca, mai exact faptul ca aceasta ... (vezi toată discuția)
Contestare decizie indemnizatie cic total_kaos5 total_kaos5 Buna ziua, Am primit pe 3 feb (dar am aruncat plicul..) decizia pentru acordarea indemnizatie de crestere copil. Copilul e nascut pe 13 aprilie 2015, ... (vezi toată discuția)
Litigiu de munca Victor-Dan Victor-Dan am o problma ..postul meu s-a restructurat ; pe acelasi post ( as.manager ) sunt cam 12 persoana insa eu am fost aleasa sa plec .este legal ca in momentul in ... (vezi toată discuția)