Buletinul de analiza cu rezultatul testului COVID se poate considera ca fiind confidential si protejat de prevederile Regulamentului GDPR si al Legii 95/2006 privind reforma în sanatate in conditiile in care angajatul este trimis la testare de catre angajator iar testul este plătit de angajator?
Art 230 Legea 95/2006 privind reforma în sanatate
(2) Asigurații au următoarele drepturi
la domiciliu;
n) să li se garanteze confidențialitatea privind datele, în special în ceea ce privește diagnosticul și tratamentul;
Buletinele de analiza cu rezultatul testului sunt transmise pe adresa de email a angajatorului unde au acces foarte mulți angajați, buletinul contine date personale CNP, nr telefon personal.
Fiind vorba despre sănătatea angajaților si o problema de sănătatea publica, se înțelege că angajatorul este îndreptățit sa cunoască rezultatul testului pentru a dispune măsuri in consecință.
In conditiile actuale, se poate impotrivi angajatul divulgarii rezultatului in cazul in care este nefavorabil sau nu se poate lua în calcul aceasta opțiune.
Ultima modificare: Sâmbătă, 7 Noiembrie 2020 cyan, moderator
Rezultatul este de înțeles ca trebuie cunoscut insa CNPul si telefonul personal care sunt date personale trebuie anonimizate in cazul comunicarii pe un canal la care au acces mai mulți angajați.
Exista o declarație de confidentialitate la nivel de societate dar priveste informatii legate de locul de munca și nu de datele personale ale angajaților.
Astfel alți angajați pot afla datele de naștere ale colegilor și ii pot trage la răspundere ca nu dau de băut!
Sau, caz si mai periculos, vârstele colegelor, care, pe lângăfaptul ca sunt date cu caracter personal sunt si date cu caracter secret!!