Domiciliul minorului se implementează încă de la naștere, în baza de date a evidentei persoanelor conform declarațiilor părinților și prevederilor Codului Civil.
Chiar dacă părinții se separă, nefiind căsătoriți, dacă nici unul dintre ei nu solicita în instanta încredintarea copilului, domiciliul rămâne la părintele la care a fost declarat.
De comun acord, părinții, chiar necăsătoriți, pot solicita ulterior nașterii schimbarea domiciliului copilului minor la Evidența persoanei de la locul de domiciliu.
Stoean Lavinia-Cătălina a scris:
1. Domiciliul nu se indică în certificatul de naștere, ci în cartea de identitate. Abia când va împlini copilul 14 ani, îi puteți face buletin în care se menționează domiciliul.
2. Daca, in viitor, va separati de tatal copilului, instanta va stabili prin hotarare judecatoreasca unde va fi locuinta copilului - fie la domiciliul mamei, fie la domiciliul tatalui.
3. Daca, la nastere, copilul va fi trecut doar pe numele dvs., veti fi scutita de un eventual proces de incredintare a copilului, insa nu il veti putea obliga pe tata la plata pensiei de intretinere la care are dreptul minorul. Pe de alta parte, tatal copilui poate oricand sa il recunoasca la starea civila sau prin declaratie la un notar public - daca doreste.