Am cumparat un apartament prin credit imobiliar. I-am achitat vanzatorului suma pe care trebuia sa i-o dau, ramanand ca banca sa ii puna in cont suma pe care am creditat-o. Fosta proprietara refuza sa imi elibereze apartamentul sustinand ca are dreptul la 30 de zile de habitatie. Nimic de acest gen nu a fost mentionat in contract. Mai sustine ca pana in mom in care banca ii va pune banii in cont apartamentul este al ei, si eu nu am nici un drept.
Din cate stiu pana va pune banca in cont banii pot trece si 2 luni..Am dreptul de proprietate asupra apartamentului?
De obicei in contracte se prevede data eliberarii apartamentului. Daca esti sigur ca nu e trecuta nici o data, atunci ai dreptul sa te muti de la data incheierii contractului, chiar daca nu e achitat integral pretul. Vanzatorul are un privilegiu asupra apartamentului, insa este doar un drept de ceranta ce greveaza respectivul apartament, nu este un asa-zis drept de habitatie.
Problema e insa ca pana introduci actiune in evacuare (chiar si pe calea ordonantei presedintiale), pana iti da termen, se pronunta, redacteaza hotararea, o predai unui executor care trebuie sa ia intai incuviintarea instantei pentru a trece la evacuarea pe cale silita... sigur trece mai mult de o luna.
Mai exista posibilitatea de a introduce ulteiror o actiune in pretentii prin care sa soliciti daune-interese pentru perioada cat a refuzat sa elibereze locuinta, adica sa soliciti o chirie pentru perioada cat au stat in imobil. Eu am avut o astfel de actiune in cadrul careia am probat cu inscrisuri ca respectivul a refuzat eliberarea si ca altcineva dorea sa inchirieze acel apartament cu o chirie determinata. In acest caz instanta a obligat paratii la plata chiriei pe care o oferea tertul, insa cred ca e posibil ca alte instante sa nu o faca.