buna ziua! sunt noua pe acest forum si vreau sa stiu daca un contract habitatie imobil semnat si scris ''de mana'' intre parti , fara sa fie in fata unui notar are valabilitate legala in caz de litigiu.
Am contractat un credit prin programul ''prima casa'' iar vanzatorii de la care am achizitionat imobilul nu mi-au specificat nimic de habitatie, mai ales fiind vorba de 6 luni, lucru care nu a fost stipulat nici in antecontract. Iar cu o zi inainte de a semna la notar contractul de v-c al imobilului mi-au spus ca nu mai vand fara habiatie 6 luni, gratis si fara acordul meu. Precizez ca le-am oferit avans, conform antecontractului 14000 euro . M-au asantajat mai mult sau mai putin si mi-au dat sa semnez o hartie scrisa de vanzator, prin care eu le permiteam sa beneficieze de perioada de habiatie 6 luni fara costuri. Vreau sa stiu, daca ma puteti ajuta , aceea hartie este valabila in cazul unui litigiu ? Ce pot face ? in toata aceasta perioada eu trebuie sa dau rata la banca 400 euro. Si eu s-au trezit acum ca vor habiatie cand eu aveam tot dosarul aprobat .
Dreptul de abitatie este un drept real care trebuia „dat” doar in fata notarului si inscris ca atare in cartea funciara. Daca ati cumparat imobilul fara nici un fel de sarcini si v-ati trezit acum ca apar probleme, puteti solicita vanzatorului ori reductiunea pretului, ori evacuarea asa-zisilor „abitanti”, ori rezolutiunea contractului de vanzare-cumparare cu plata de daune.
buna ziua!
constituirea unui drept de habitatie viagera nu trebuie facuta obligatoriu in forma autentica, dar pt a va putea fi opozabil dreptul acesta trebuie inscris in CF imobilului.
dar din ce mai scrieti dvs cred ca este vb doar de predarea folosintei imobilului, adica dvs incheiati actul de vanzare cumparare la data X, atunci se transmite dreptul de prop, iar dr de folosinta asupra imobilului in termen de 6 luni.
dansii se obliga ca pe perioda in care mai locuiesc in imobil sa achite costurile aferente folosirii imobilului.
"fara costuri" inseamna ca nu va platesc dvs chirie, insa nu inseamna ca nu vor suporta cheltuielile de intretinere ale apartamentului, apa canal, gaz, etc.Scoateti de la Cartea Funciara situatia imobilului- nefiind inscris acest drept al lor- si solicitati evacuarea acestora.Dreptul de abitatie trebuia cuprins in contractul de vanzare cumparare cu ei, nu separat, pe o foita.
multumesc de raspuns. Dar vanzatorii stiind ca sunt constransa de acest program ''prima casa'' au profitat si mi-au impus sa semnez un proces verbal incheiat cu data de 30.10.2009( aceeasi data in care am semnat vanzarea -cumparare), unde au specificat ca eu sunt de acord cu perioada de habitatie de 6 luni, ca nu se poate trece in contractul autentic acest lucru. Intr-adevar , nu este scris acest proces verbal in forma autentica , ci doar semnat intre vanzatori (ei) si cumparator(eu), fara sa fie specificat in cate exemplare este redactat, locul sau litere de lege in acest sens.Dar intabularea in CF este doar pe numele meu , ipoteca de rang 1, fara drept de instrainare , grevare de sarcini sau alte .... Notarul mi-a spus ca un astfel de act poate fi luat in considerare in cazul unui litigiu. Cum pot proceda daca nu inteleg pe cale amiabila ? Am motive de ingrijorare in ceea ce priveste un potential litigiu ? ce ma sfatuiti? va multumesc anticipat.