avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 861 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna seara, As dori sa stiu care este termenul legal ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna seara, As dori sa stiu care este termenul legal pentru deschiderea ...

Buna seara,

As dori sa stiu care este termenul legal pentru deschiderea unei succesiuni. Mentionez ca tatal meu a decedat de curand iar eu si fratele meu suntem mostenitorii legali. Insa eu locuiesc in Germania de cativa ani, relatia dintre mine si fratele meu nu este una tocmai stransa, si ma gandesc ca va exista posibilitatea ca acesta sa inceapa procedurile legate de succesiune fara a sti eu. Momentan din cauza situatiei la nivel mondial, nu am cum sa ajung in Romania. Daca acesta va incerca si reusi cumva sa ma deposedeze de dreptul meu legal, exista posibilitatea ca eu sa atac in instanta acea succesiune?
Va multumesc anticipat.
Cu stima,
Tudor Daniel
Cel mai recent răspuns: TudorDaniel , utilizator 12:04, 13 Noiembrie 2020
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
Succesiunea este deschisă prin însuși faptul decesului tatălui dvs.
Procedura succesorala poate fi deschisă oricand. Daca se implinesc mai mult de 2 ani de la data decesului, pe langa taxele notariale, veti avea de achitat si un impozit de 1% din valoarea masei succesorale. Deci costurile vor fi mai mari.
Termenul de opțiune succesorala (in care dvs puteti accepta sau renunta la moștenire) este de 1 an de la data decesului tatălui dvs.
In caz ca bănuiți că fratele ar putea sa ascundă existenta dvs, puteti da o declarație de acceptare expresa a succesiunii la Ambasada sau Consulat.
Declarațiile de opțiune succesorala întocmite la Ambasada sau Consulat se înregistrează în Registrul Național Notarial de Evidență a Opțiunilor Succesorale (RNNEOS).
Astfel, la orice birou notarial s-ar adresa fratele dvs, notarul este obligat să interogheze acest registru, unde va apărea declarația dvs.
8 din 8 utilizatori consideră
acest răspuns util
Art. 954. Cod civil
(1) Moștenirea unei persoane se deschide în momentul decesului acesteia.

Art. 1.103. Cod civil
(1) Dreptul de opțiune succesorală se exercită în termen de un an de la data deschiderii moștenirii.

Altfel spus, moștenirea este deja deschisă. Impropriu, dar sugestiv exprimat, a deschis-o deja ...tanti cu coasa.

Dvs. (succesibil) aveți la dispoziție UN AN de la data deschiderii moștenirii (care coincide cu data decesului) pentru a vă exercita dreptul de opțiune succesorală. Variantele între care puteți opta sunt: acceptarea moștenirii sau renunțarea la moștenire.

Cel care acceptă moștenirea își consolidează, retroactiv, titlul de succesor/moștenitor.
Cel care renunță este considerat că nu a fost niciodată moștenitor.

Pentru siguranța dvs. (și mai ales pentru că nu sunteți în țară spre a face alte acte cu valoare de acceptare tacită) dați o declarație de acceptare expresă a succesiunii la Ambasadă/Consulat care se va înscrie în registrul național (după cum vi s-a spus deja mai sus). Trebuie dată în interiorul termenului de un an de la data decesului. (cu cât mai repede, cu atât mai bine).

Apoi, odată acceptată succesiunea, o puteți dezbate oricând, fie la notar, fie în instanță. (nu trebuie confundată deschiderea moștenirii cu dezbaterea ei). Dar ar fi preferabil să nu lăsați să treacă prea mult timp. Un motiv ar fi impozitul despre care vi s-a vorbit mai sus. Astăzi e 1%, dar în viitor ... ne lăsăm surprinși.

Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Buna ziua,

Dra Romascanu, va multumesc pentru raspunsul atat de prompt. Cu siguranta va voi urma sfatul, o sa imi fac o programare la Consulat/Ambasada in acest sens.
As indrazni sa va solicit o alta informatie, va rog! Stiu ca tatal meu are economii depuse la CAR-ul Armatei. Imi puteti spune cine poate ridica acele economii, am inteles, si sper sa nu fie asa, ca oricine va prezenta dovada cheluielilor legate de inmormantare va putea ridica toti banii, nu doar deconta cheluielile efectuate.
Va multumesc inca o data, numai bine!

Cu stima,
Tudor Daniel
Buna ziua,

Va multumesc pentru raspunsul atat de prompt. Cu siguranta va voi urma sfatul, o sa imi fac o programare la Consulat/Ambasada in acest sens.
Cu stima,
Daniel
@Tudor Imi pare rau de pierderea suferita de dvoastra! Greu de adaugat ceva dupa postarea dnei avocat Romascanu! Imi permit sa va sugerez sa contactati un avocat in Romania care sa va reprezinte/protejeze interesele aici, in Romania. Multe ilegalitati se fac si multi sunt dispusi sa puna umarul cand e vorba de bani!
Ultima modificare: Vineri, 13 Noiembrie 2020
DlGoe, utilizator

Alte discuții în legătură

Renuntarea expresa la succesiune este necesara daca exista testament? Valentinat22 Valentinat22 Este necesara declaratia de renuntare expresa la o mostenie in cazul in care exista testament legal in favoarea unei alte persoane, in situatia in care partea ... (vezi toată discuția)
Pot amana succesiunea cire35 cire35 Buna.luni as dori ca sa deschid succesiunea.dar daca deschid succesiunea as putea ca sa o las asa deschisa?si cat timp pot ca sa o las?si de ce nu pot sa o las ... (vezi toată discuția)
Dezbatere mostenire vovy vovy Intrbuintez terenul agricol si casa tatalui meu, de la moartea sa. Nimeni nu a facut nici un demers pana acum (20 de luni de la deces). Vreau sa aflu daca ... (vezi toată discuția)