avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 705 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua Am divortat la notar in 2016, custodie ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua Am divortat la notar in 2016, custodie comuna copil. ...

Buna ziua
Am divortat la notar in 2016, custodie comuna copil. Acesta a ramas cu fosta sotie ce s-a stabilit in Italia. Am pastrat relatii normale respectind hotararea notariala. Sub motivul diferitelor acte ce au nevoie de semnatura mea(procuri,pasaport,adeverinte scolare, etc) fosta sotie doreste custodie unica sau exclusiva, nu cunosc diferenta. Eu sunt de acord doar pt acest fapt, sa nu mai fie nevoie de semnaturile mele avnd in vedere distanta, e complicat
Cum se poate proceda?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: raluk0207 , utilizator 19:53, 12 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Potrivit art. 398 al.1. Cod Civ., dacă există motive întemeiate, având în vedere interesul superior al copilului, instanţa hotărăşte ca autoritatea părintească să fie exercitată numai de către unul dintre părinţi. Asadar numai printr-o actiune in instanta se poate dispune autoritatea parinteasca exclusiva. Din practica instantelor de judecata insa, domiciliile in tari diferite ale parintilor nu pot constitui un motiv intemeiat pentru a se acorda autoritatea exclusiva, chiar cu acordul parintilor.
Sa inteleg ca nu se poate schimba nimic
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Depinde care lege este aplicabila.
Pe legea romana nu se poate ceea ce vrea ea cu notarul.
Daca sunteti de acord sa isi angajeze avocat si sa rezolve in instanta.
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Regula este exercitarea autoritatii parintesti in comun de catre ambii parinti. Deci notiunea de "custodie" nu mai exista.
Prin exceptie, minorul poate fi incredintat spre crestere si educare doar unuia dintre parinti, dar in cazuri deosebite (de exemplu, decaderea din drepturile parintesti, alcoolism, violente etc etc etc) si doar in baza unei hotarari judecatoresti.
Motivele invocate de dvs....tin mai mult de comoditate.
O procura este valabila 3 ani, o declaratie de calatorie se poate intocmi pe o perioada de 3 ani, pasaportul minorului e valabil 3 ani sau chiar mai mult, in functie de varsta.
Acum, nu e chiar un capat de tara, ca o data la 3 ani sa reinnoiti o procura sau o declaratie de calatorie.
Odata acordata, puterea de decizie exclusiva asupra minorului este totala. Dvs nu puteti conditiona custodia exclusiva doar pentru adeverinte, declaratii, procuri sau alte documente de mica insemnatate.
Si nu cred ca ati vrea ca acordul dvs privind scoaterea copilului din tara sa fie vesnic. Din Italia mama ar putea plece cu copilul oricand, oriunde si la revedere.

Am înțeles. Nu știu dacă e vorba de comoditate sau nu, fosta soție vrea sa nu depindă de mine în deciziile ce le ia în ceea ce privește copilul.
Multumesc pentru răspunsuri!

Alte discuții în legătură

Divort cu copil minor LidiaSav LidiaSav Divort de comun acord cu soțul, mergem la notar. Eu vreau sa plec din țară cu tot cu copil dupa pronunțarea divorțului. Pot face asta, chiar daca ... (vezi toată discuția)
Parintii mei divorteaza la notar. ei sunt separati de multi ani ... Luca Catalina Denisa Luca Catalina Denisa Parintii mei divorteaza la notar. Ei sunt separati de multi ani insa de abia acum au hotarat sa faca acest pas la initiativa tatalui meu. Mama mea vrea sa aiba ... (vezi toată discuția)
Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord ... Andreea1816 Andreea1816 Buna ziua,ești cu fostul meu concubin am căzut de comun acord sa îmi predea custodia ei,oare voi putea pleca cu fiica mea fara acordul lui? Mulțumesc (vezi toată discuția)