In momentul de față ma lupt cu angajatorul meu care imi impune obiective ne realizabile si nu ia in considerare situația actuală a segmentului de piata de care raspund. Acesta mă amenință cu concedierea in cazul in care nu ating aceste targete.
Ce optiuni am la dispoziție pentru a inceta colaborarea cu aceasta companie si de a primi ajutorul in caz de concediere conform dreptului stipulat in contractul de munca.
Tin să menționez ca angajatorul face presiune pe angajații ca aceștia să își dea demisia pentru ca ei sa nu fie obligati sa închidă posturile.
Va mulțumesc anticipat pentru sfaturile pe care mi le puteți oferi.
1. Decizia de a demisiona reprezintă actul unilateral de voinţă al salariatului şi nu poate fi „impusă” de angajator. Cu alte cuvinte, angajatorul nu are niciun temei legal în a influenţa decizia salariatului privind încetarea contractului de muncă prin demisie. Dacă angajatorul doreşte încetarea raporturilor de muncă cu salariatului, acesta are la dispoziţie varianta concedierii, cu respectarea însă a dispozitiilor prevazute in Codul muncii.
Incercati sa sesizati ITM-ul local cu privire la demisia sugerata de catre angajator.
2. Optiuni de incetare a c.i.m.:
- cu acordul partilor
- demisie
- concediere
3. Puteti fi concediat pentru necorespundere profesionala in situatia in care nu iti indeplinesti obiectivele de performanta, cu respectarea legislatiei in vigoare.
In primul rand multumesc pentru raspunsul dumneavoastra prompt domnul Cornel.
La punctul 3 ati mentionat [quote][lb]cu respectarea legislatiei in vigoare.[/bl][/quote] acest lucru poate fi interpretat, ce inseamna mai exact pentru mine ca angajat. Ma puteti servi cu articolul de lege aferent?
Eu cred ca nu e bine sa le faceți pe plac și sa va dati demisia sau, mai rau înțelegerea partilor.nu veti beneficia nici macar de șomaj.macar, daca va dau afara aveti sansa sa intrati in șomaj și sa contestați decizia de concediere.din experienta va spun ca putin angajatori stiu sa desfacă un contract de munca legal.
Concedierea in cazul in care salariatul nu corespunde profesional locului de munca in care este incadrat poate fi dispusa numai dupa evaluarea prealabila a salariatului, conform procedurii de evaluare stabilite prin contractul colectiv de munca aplicabil sau, in lipsa acestuia, prin regulamentul intern.
In cazul in care concedierea se dispune pentru necorespundere profesionala, angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala .
In cazul in care concedierea se dispune pentru necorespundere profesionala salariatul beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.