avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 927 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna ziua. Asociatia de propietari mai poate percepe ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna ziua. Asociatia de propietari mai poate percepe penalitati ...

Buna ziua. Asociatia de propietari mai poate percepe penalitati dupa o hotarare a Adunarii generale conform legii 230/2007 ,lege ce a fost abrogata odata cu intrarea in vigoare a legii 196/2018 ?
Dupa parerea mea trebuia votat in Adunarea generala modul de calcul al penalitatilor dupa intrarea in vigoare a noii legi care prevede ca asociatiile pot stabili cuantumul penalitatilor .
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 11:48, 19 Noiembrie 2020
Si vechea lege stabilea la fel:
Legea 230/2007
Art. 49
(1)Asociația de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalizări pentru orice sumă cu titlu de restanță, afișată pe lista de plată. Penalizările nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de întârziere și se vor aplica numai după o perioadă de 30 de zile care depășește termenul stabilit pentru plată, fără ca suma penalizărilor să poată depăși suma la care s-au aplicat.

In legea 196/2018 :
Articolul 77
(1)Asociatia de proprietari poate stabili un sistem propriu de penalitati pentru orice suma cu titlu de restanta, afisata pe lista de plata. Penalitatile nu vor fi mai mari de 0,2% pentru fiecare zi de intarziere si se vor aplica numai dupa o perioada de 30 de zile de la termenul scadent pentru plata, fara ca suma penalitatilor sa poata depasi suma la care s-au aplicat.

Fata de legea veche, in legea noua a crescut termenul de plata de la 20 la 30 de zile de la data afisarii. Presupun ca de la aparitia noii legi, in asociatie s-a luat in calcul acest lucru.
Ultima modificare: Joi, 19 Noiembrie 2020
latka, utilizator
Nu a luat in calcul . Calculeaza conform legii 230/2007. Au dat in judecata un propietar si au trimis in instanta calcul penalitati conform legii 230/2007. Restantierul cere anularea tuturor penalitatilor din septembrie 2018 pana in prezent.
1 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Are dreptate, penalitatile ca procent nu se schimba, e la fel in ambele legi, doar termenul de plata s-a marit. Daca s-a calculat dupa vechiul termen de plata, administratorul a gresit.

Nu trebuia o noua hotarire AG (unde se putea decide doar procentul de penalizare, pina in 0,2%) ci ca cei din CEx sa citeasca legea 196/2018 si sa se conformeze.
latka, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc de raspuns. Eu raman la parerea ca trebuia o alta Adunare generala conform legii 196/2018 unde sa se discute legea 196/2018 sa se aduca la cunostinta continutul acesteia plus regulament si sa se voteze in cunostinta de cauza. Dupa care trebuia afisat PV al Adunarii.
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Hotaririle AG se convoaca pentru probleme legate de partea comuna, nu pentru discutii despre legi. Nu era absolut deloc necesara, cei cu functii de conducere in asociatie plus administratorul erau obligati sa cunoasca cit mai repede modificarile esentiale din lege, de la intrarea ei in vigoare (mai ales ca a fost mult timp in stadiu de proiect) ,nu se fac adunari generale ca sa invete ei o lege. :))) Iar modificarile legislative nu intra in vigoare de cind se afiseaza un PV la avizier.
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cum se percep penalizarile? zahdorin zahdorin As avea o intrebare referitoare la perceperea penalitatilor pentru plata cu intarziere a cheltuielilor de bloc. Va rog sa ma lamuriti cum si in ce conditii pot ... (vezi toată discuția)
Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ... nalbaru rodica nalbaru rodica Va rog sa-mi scrieti cum se calculeaza penalitati de intarziere ptr.neplata intretinerii la o Asociatie de Proprietari?conf.legii nr.230/2007 ,art.49. Un ... (vezi toată discuția)
Penalitati la plata intretinerii steri steri buna am o nelamurire la penalitatile ce se adauga la plata intretinerii am o datorie de 70 mil vechi si administratora mia pus penalitati pe o luna 2 mil ... (vezi toată discuția)