avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 340 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Actiune in instanta pentru plata orelor suplimentare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Actiune in instanta pentru plata orelor suplimentare

Revin cu discutia pe un alt subiect si anume faptul ca o sa ma adresez instantei cu privire la plata a aprox 700 de ore suplimentare lucrate in decursul a aproape 2 ani. Problema este in felul urmator: nu exista condica de prezenta sau cartele magnetice care atesta prezenta mea la munca, ci doar sistemul informatic in care lucrez poate sa dovedeasca acest lucru. In perioada de preaviz am facut niste "print-screenuri" in programul in care lucrez din care reiese numele programului, nume utilizator, nr. de document generat de sistem si ORA la care a fost creat.
In situatia in care pana la expertiza contabila care va fi cel mai probabil solicitata de instanta ei fac "curatenie" in sistem, eu ma pot folosi de acele printuri in instanta? Ma pot ei acuza de furtul acelor date, cu toate ca nu contin informatii referitoare la alte activitati ale firmei, ci strict prezenta mea la locul de munca.
Trebuie eu sa dovedesc ca am fost la munca orele suplimentare sau sa dovedeasca ei ca am lucrat program normal?
Astept raspunsurile dvs si o sa va tin la curent cu derularea actiunii, poate in felul acesta altora le va fi mai usor sa-si ceara drepturile.#-o
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
DYC, utilizator
Cel mai recent răspuns: toy_story , utilizator 20:07, 29 Noiembrie 2010
Buna ziua,
Conform Codului muncii,sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2009
luiza2008, utilizator
luiza2008 a scris:

Buna ziua,
Conform Codului muncii,sarcina probei in conflictele de munca revine angajatorului.
www.avocatnet.ro/content/for...

Acest link nu contine niciun mesaj. :(

DYC
Art.287 C.mun. prevede că : „Sarcina probei în conflictele de muncă revine angajatorului, acesta fiind obligat să depună dovezile în apărarea sa până la prima zi de înfăţişare”. Această excepţie este instituită în scopul ocrotirii angajaţilor şi organizaţiilor sindicale, atât faţă de poziţia lor în proces cu angajatorul, cât mai ales faţă de împrejurarea că deciziile pe care le poate lua acesta din urmă (de imputaţie, de desfacere a contractului de muncă etc.) fac dovada în justiţie până la proba contrară.
Aşadar, în dreptul muncii regula este că sarcina probei îi revine angajatorului, indiferent de poziţia pe care acesta o are în proces, iar dacă el nu reuşeşte să facă dovada temeiniciei şi legalităţii măsurii luate, angajatul poate avea câştig de cauză .
Am rugamintea unui raspuns la urmatoarea intrebare: In perioada de preaviz am facut niste "print-screenuri" in programul in care lucrez din care reiese numele programului, nume utilizator, nr. de document generat de sistem si ORA la care a fost creat.
In situatia in care pana la expertiza contabila care va fi cel mai probabil solicitata de instanta ei fac "curatenie" in sistem, eu ma pot folosi de acele printuri in instanta?
Ma pot ei acuza de furtul acelor date, cu toate ca nu contin informatii referitoare la alte activitati ale firmei, ci strict prezenta mea la locul de munca.
Da, puteti folosi acele inscrisuri atata timp cat nu contin informatii referitoare la activitatea societatii.
Orele suplimentare au un regim special . Efectuarea lor este dispusa de angajator, se poate spune ca dvs.ati efectuat ore suplimentare fara sa fie cerute de angajator, ati stat la serviciu pentru ca asa ati dorit dvs.
Este foarte greu de dovedit, ar trebui sa existe condici de prezenta si foi de pontaj semnate de superiori ...

Alte discuții în legătură

Plata ore suplimentare marianpopaconsult marianpopaconsult Buna ziua, Incepand cu data de 31.05.2018, am demisionat. Precizez ca in intervalul de timp cat am lucrat (01.03.2017 - 31.05.2018) am prestat ore ... (vezi toată discuția)
Cerere ore suplimentare dupa demisie qwertyy qwertyy Salut.Lucrez intr-o companie de retail din aprilie 2011 si in data de 10.07.2015 mi-am dat demisia iar in data de 20.07.2015 am facut o cerere pentru plata ... (vezi toată discuția)
Ore neplatite barbq barbq Lucrez pentru o banca, in mod repetat si nu din cauza mea sunt nevoit sa stau peste program, cel putin o ora. Conform contractului de munca semnat trebuie sa ... (vezi toată discuția)