avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 594 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Carte funciară - Cadastru, ... Poate proprietatea privată să de întindă dincolo ...
Discuție deschisă în Carte funciară - Cadastru, Intabulare şi alte formalităţi funciare

Poate proprietatea privată să de întindă dincolo de gard, până la marginea acostamentului unui drum public?

Bună ziua,

Întrebarea asta vine după o mică ceartă cu un vecin care într-un final s-a rezolvat amiabil, dar am rămas cu o curiozitate și întreb aici în speranța că cineva cu cunoștințe despre legislația privind proprietatea privată îmi va putea răspunde.

Pentru context, astăzi (nevoit fiind) am parcat mașina la marginea unui drum comunal, între marginea carosabilului și gardul respectivului vecin. Dumnealui a venit cu scandal să mut mașina deoarece, spune el, respectiva fâșie de pământ ar fi proprietatea lui privată. Ulterior, în urma refuzului meu de a mă conforma, acesta mi-a blocat mașina.

Într-un final, cum spuneam, am rezolvat conflictul amiabil (aproape, după ce a fost chemată și Poliția), însă sunt curios dacă afirmațiile sale cum că acea fâșie de teren ar face parte din proprietatea sa privată ar putea fi adevărate (dânsul afirmând și că are acte doveditoare în acest sens). Mie mi se pare ilogic ca acostamentul să fie proprietare privată, însă înțeleg că din punct de vedere al literei legii nu e neapărat să fie așa.

Mulțumesc frumos.
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
ov1d1u, utilizator
Cel mai recent răspuns: gart , utilizator 09:49, 26 Noiembrie 2020
Este posibil din 2 motive.
1. Proprietarul nu este obligat sa isi faca gardul fix pe limita proprietatii. Am intalnit cazuri. Poate asa a procedat si el.
2. In anumite cazuri, legal trebuie sa te retragi cu gardul chiar daca e proprietatea ta. Aici va dau articolul din lege ca e mai simplu de inteles:
``(4) Pentru dezvoltarea capacității de circulație a drumurilor publice în traversarea localităților rurale, distanța dintre axa drumului și gardurile sau construcțiile situate de o parte și de alta a drumurilor va fi de minimum 13 m pentru drumurile naționale, de minimum 12 m pentru drumurile județene și de minimum 10 m pentru drumurile comunale.``
Mulțumesc mult de răspuns. Din ce am citit și eu (însă nu știu dacă articolele respective mai sunt de actualitate sau privesc măcar cazul de față) ampriza ar fi componentă a drumului public, alături de zonele de siguranță și zonele de protecție, însă nu mi-e clar dacă ampriza poate fi proprietatea privată a cuiva (cum e cazul zonelor de protecție) și ce se întâmplă dacă e: ai voie, de exemplu, să-ți lași mașina parcată acolo sau se consideră o încălcare a proprietății private?


Vladislav20 a scris:

`



Cum pot lua legatura cu tine? Nu merge sa iti trimit mesaj privat, imi poti lasa tu un mesaj cu o adresa de email?
Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2020
gart, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Legal, la ce distanta minima de proprietatea privata poate fi ... marysimo marysimo Legal, la ce distanta minima de proprietatea privata poate fi construit o sosea? (vezi toată discuția)
Decizie cnair nejustificata Robert Hall Robert Hall Buna seara! Intenționez să achiziționez un teren pe un drum privat unde sunt case construite deja. Acest teren se afla la 170 m distanta de autostrada, ... (vezi toată discuția)