avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 649 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... indemnizatie crestere copil scazuta cu 40% pentru cei ...
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

indemnizatie crestere copil scazuta cu 40% pentru cei cu venituri din drepturi de autor

De curand sotia mea a primit indemnizatia de crestere copil calculata mult mai jos decat estimasem noi. Motivul este ca are venituri (aproape) doar din drepturi de autor, iar ANPIS a hotarat acum ceva timp, la nivel national, sa scada 40% din veniturile din cedarea drepturilor autor. Mentionez ca nu am primit inca decizia desi termenul legal s-a scurs. Cateva detalii:
Am reusit sa vorbesc la telefon cu cineva, iar motivatia lor este bazata pe art. 72-1 alin. 1 din Codul Fiscal care spune "Venitul net din drepturile de proprietate intelectuală, inclusiv din crearea unor lucrări de artă monumentală, primit de la alţi plătitori decât cei prevăzuţi la art. 72 alin. (2), se stabileşte de contribuabili prin scăderea din venitul brut a cheltuielilor determinate prin aplicarea cotei de 40% asupra venitului brut." si pe OUG 111/2010 art. 2 alin. 2 care spune "Cuantumul indemnizaţiei lunare prevăzute la alin. (1) este de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani anteriori datei naşterii copilului. Cuantumul minim al indemnizaţiei lunare nu poate fi mai mic decât suma rezultată din aplicarea unui coeficient de multiplicare de 2,5 la valoarea indicatorului social de referinţă, iar cuantumul maxim al acesteia nu poate depăşi valoarea de 8.500 lei.". Cuvantul-cheie aici este "venituri nete", iar ANPIS spune ca veniturile nete sunt stabilite de art. mentionat din codul fiscal.
In schimb, art. 3 din OUG 111/2010 care stabileste modalitatea de calcul al indemnizatiei in cazul veniturilor din drepturi de autor spune ca se calculeaza la "veniturile rezultate in urma...". Nu se face vorbire de veniturile nete. Sigur, se mai pot gasi probabil argumente de ambele parti. M-ar interesa raspunsul cuiva care ar putea interpreta legislatia asa cum ar interpreta-o un judecator de contencios-administrativ. Poate mai sunt si alte prevederi legale de avut in vedere. Poate au dreptate cei de la ANPIS sa calculeze asa.
Este corect cum au hotarat? Daca nu, am vreo sansa in instanta? Imi puteti recomanda un avocat?

Va multumesc!
Alexandru
Ultima modificare: Vineri, 20 Noiembrie 2020
alexgoia, utilizator
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:30, 25 Aprilie 2023
Salut!

Iata ca au trecut aproape doi ani de la postarea mea de mai jos. Intre timp am gasit un avocat. Am contestat decizia ANPIS in instanta, bineinteles cu emotii si tot felul de stangacii, ca la noi, dar pana la urma am castigat in recurs (definitiv). Desi nu am primit niciun raspuns aici, stiu ca e un forum cu vizibilitate, asa ca am decis sa scriu. Daca cineva mai are aceeasi problema, pot da detalii si informatii. Bineinteles, nimic nu e garantat cand vine vorba despre instantele si institutiile din Romania. E ca la loto.

O zi frumoasa!
Ultima modificare: Joi, 1 Septembrie 2022
Manuela Rășină, administrator
Buna ziua! Eu sunt acum in situatia dvs. Ma puteti ajuta in acest sens cu argumentele instantei de judecata astfel incat sa pot trimite o adresa catre ANPIS? Multumesc frumos!
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2023
TLarisa, utilizator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Contestati decizia , nu trimiteti adrese... vedeti daca va este de ajutor

[ link extern ]
Ultima modificare: Marți, 25 Aprilie 2023
Cornel Vasile, Consilier juridic

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua, pe langa salariul lunar eu, in anul anterior, am lucrat ... TLarisa TLarisa Buna ziua, Pe langa salariul lunar eu, in anul anterior, am lucrat si pe baza unui contract de drepturi de autor. Pe data de 06.02.2023 am in intrat in ... (vezi toată discuția)
Venituri indemnizatie crestere copil 2022 Nico B Nico B Buna ziua! Apelez la dvs cu urmatoarea intrebare referitoare la indemnizatia de crestere copil in anul 2022: Care este varianta optima de declarare a ... (vezi toată discuția)
Cum pot inregistra veniturile? VeronicaSavean VeronicaSavean Buna seara! Acum 3 luni de zile sotul meu a inceput sa scrie proiecte didactice contracost. Lucrurile au luat o turnura spre bine si a incasat venituri de ... (vezi toată discuția)