avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Divorț - probleme procesuale
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Divorț - probleme procesuale

Mai exact nu s-au respectat și îndeplinit condițiile prevăzute de lege de a-mi da posibilitatea de a mă apăra și de a depune Întâmpinare în termenul legal după Comunicarea emisă de instanța de judecată în data de 26.10.2020 și primită de mine în data de 29.10.2020, având la dispoziție 25 de zile pentru depunerea apărării (întâmpinării), stabilindu-se deja primul termen de judecată în data de 13.11.2020 pentru începutul lunii Decembrie, dar și a neîndeplinirii condițiilor expres prevăzute în Codul de procedură civilă la art. 257 alin. (2) și (3) privind Citarea și Comunicarea actelor procedurale, în prezent nefiind în posesia vreunui document prin care se face dovada citării legale a părților - știu doar verbal de la reclamantă și de pe site-ul instanței data primului termen de judecată.
Mai mult, tot de pe site-ul instanței aflu cu stupoare că la dosar ar exista o Tranzacție între părți privind o înțelegere de comun acord pentru desfacerea căsătoriei cu data de 06.11.2020, lucru pe care eu nu l-am stiut, este de-a dreptul revoltător ce s-a putut întâmpla și nici nu există vreo semnatură de-a mea pe acea Tranzacție.
Problema pe care o aduc în discuție este că doream să depun o Cerere reconvențională pentru a solicita anularea procesului pentru neîndeplinirea cadrului legal privind chemarea în judecată, după care am citit pe net că trebuia să o depun odată cu Întâmpinarea - lucru pe care l-am făcut pe 20.11.2020 în termenul legal. În condițiile date cum pot să solicit anularea procesului pentru cele menționate mai sus, prin Apărare de fond, Excepție procesuală sau cum? Un avocat mi-a confirmat că se poate obține anularea în cazul de față a procesului, nulitatea lui, dar nu mi-a dat alte informații. Menționez că nu sunt într-o situație financiară bună pentru a-mi permite să plătesc un avocat, încerc să mă apăr singur. Mulțumesc.
Ultima modificare: Marți, 24 Noiembrie 2020
iDorin, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 18:00, 2 Decembrie 2020
7 din 7 utilizatori consideră
acest răspuns util
a) Am băut o cafea în această dimineață.
b) Nu am băut nicio cafea în această dimineață.

Ar putea să fie ambele adevărate?
Dacă a) este adevărat, atunci b) este fals.
Și viceversa.

Or, dvs. ne povestiți că este... și laie și bălaie totodată.
Dacă ați depus întâmpinarea în termenul legal (și este adevărat, am numărat și eu), atunci nu puteți să susțineți totodată că nu vi s-ar fi dat posibilitatea să formulați întâmpinarea în termenul legal.
Este o contradicție.

Cititul pe net ajută și el la câte ceva. Dar ar fi preferabil să nu încercați să conduceți singuri procese citind de pe net.
Dvs. sunteți în eroare cu priviri la ceea ce înseamnă o cerere reconvențională.
Faptul că NU ați știut că o cerere reconvențională se depune deodată cu întâmpinarea, nu este un motiv să ... criticați instanța pentru asta. Cel mult, puteți să vă faceți ... autocritica. Fiindcă puteați măcar să consultați un avocat (chiar dacă nu îl angajați și pentru reprezentare). V-a împiedicat instanța? Nu. Și atunci?
Și de fapt, aveați ori nu aveați o pretenție concretă de formulat prin cererea reconvențională?
Dacă pârâtul are, în legătură cu cererea reclamantului, pretenții derivând din același raport juridic sau strâns legate de aceasta, poate să formuleze cerere reconvențională.
Ultima modificare: Luni, 30 Noiembrie 2020
romascanu, moderator
Domnule draga, faceti niste confuzii explicabile pentru cine isi ia informatia de pe net fara sa stie si unde sa o caute.
1. Vi s-a comunicat sa depuneti inttampinare. In cate zile de la comunicare? Ca nu intotdeauna sunt 25. Mai sunt si 15, cateodata, 10, etc.
2. Posibil ca acel prim termen, 13.12.2020 sa fie un termen pentru instanta (se mai intampla si asta); pentru primul termen la care teoretic ar tb sa va prezentati, veti primi citatie. Sa fiti sigur de asta.
3. Odata cu comunicarea privind intampinarea (sau inainte) ati primit si actiunea in sine, la care sa formulati intampinare sau cerere reconventionala. Deci vi s-au comunicat actele. Deci stiti despre ce este vorba.
4. E posibil ca avocatul sotiei sa fi depus un proiect/propunere de tranzactie si acesta sa vi se comunice la primul termen. De-obicei, doar daca aveti acces la dosar online puteti vedea ce acte s-au depus; iar accesul, daca l-ati cerut, din punctul meu de vedere echivaleaza cu luarea la cunostinta cu privire la toate actele din dosar (inclusiv citatii, comunicvari, incheieri de sedinta, probe propuse, etc.)
4. Nu aveti motive intemeiate pentru a solicita "anularea" .... Anularea cui? Ca nici nu a inceput ceva. Anularea cererii de chemare in judecata se face si ea pe niste temeiuri bine definite (si nu va incadrati pentru motivele expuse mai sus). Si chiar daca v-ati incadra, a doua zi sotia poate depune o noua cerere identica.
5. Aveti posibilitatea de a cere ajutor public judiciar daca nu va permiteti un avocat. Mai intai, insa, cereti o consultatie la un avocat specializat in divorturi ca sa va indrume macar sa stiti ce si unde sa cautati. Nu e scump si e mai mult decat util.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Aspecte de procedura civila Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Cabinet individual de avocat „Petrescu C.” Dragi colegi, solicit si eu o opinie, pe procedura civila, in legatura cu o speta: In calea de atac (apel) Tribunalul constata ca judecatoria a fost ... (vezi toată discuția)
Drept vizita varga27 varga27 pe17 noiembrie am primul termen la divort,sotia mea are un certificat medico-legal si spune ca eu nu o sa-mi vad copilul numai in prezenta ei sau a autoritatii ... (vezi toată discuția)
Hotarare de divort ambigua. trebuie apel? micheller micheller In hotarare, instanta pe de o parte disjunge judecarea partajului de divort, dar pe de alta parte, admite cererea reconventionala a paratului, in care solicita ... (vezi toată discuția)