Buna ziua. Exista vreo lege in Romania care scuteste proprietarul unui apartament, care nu locuieste in acel imobil, de plata la asociatie a curateniei si a curentului electric pe scara?
Sunt plecata de aproximativ 6 luni din tara, in apartament nu locuieste nimeni, iar doamna administrator spune ca sunt obligata sa suport aceste cheltuieli, desi nu beneficiez de servicii.
Conform legi 196/2018 cheltuielile pe nr. de persoane sunt cele cu lumina pe scara, ridicarea gunoiului menajer si cheltuielile cu gazele la comun(cei care nu au contoare de gaze separat). Celelelalte cheltuieli se repartizeaza pe cota parte indiviza sau pe beneficiar(ex. inerfonul). Consumul de apa rece si calda se calculeaza in functie de citirea apometrelor. In concluzie chiar daca nu locuieste nimeni cheltuielile pe cota parte indiviza tot trebuiesc platite. Ponderea cheltuielilor pe nr. de persoane, in intretinere, este mica, comparativ cu cele pe cota parte indiviza.
Curentul electric pe scara nu trebui sa-l platiti, e asa cum s-a scris, e pe numar de persoane.
Cheltuielile pe cota parte indiviza sunt descrise la art 85 din legea 196/2018 :
Articolul 85 Cheltuielile pe cota-parte indiviza de proprietate reprezinta cheltuielile asociatiei cu privire la proprietatea comuna, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrari de intretinere, service, reparatii si, dupa caz, de consolidare, reabilitare, eficienta energetica, modernizare la partile de constructii si instalatii aflate in/si pe proprietatea comuna, astfel cum este descrisa in cartea tehnica a constructiei si in acordul de asociere: subsolul; conductele de distributie si coloanele instalatiilor de apa, canalizare, incalzire, energie electrica; echipamente de echilibrare hidraulica a instalatiilor; casa scarii; podul; spalatoria; uscatoria; terasa; ascensorul; interfonul - partea de instalatie de pe proprietatea comuna; centrala termica proprie; crematoriul; tubulatura de evacuare a deseurilor menajere; structura de rezistenta; fatadele; acoperisul si altele asemenea, conform prevederilor din acordul de asociere; personalul angajat sau contractat al asociatiei; salarii sau remuneratii pentru administrator, contabil, instalator, electrician, portar, ingrijitor, personalul care asigura curatenia etc.; indemnizatii acordate membrilor asociatiei de proprietari ori persoanelor alese: presedintele, membrii comitetului executiv si cenzorului/comisiei de cenzori; prime; credite bancare; contracte sau polite de asigurari; cheltuieli cu produse si accesorii pentru curatenie, alte servicii administrative catre proprietatea comuna.
Dupa cum observati trebuie sa platiti cheltuielile de curatenie. Si bineinteles salarii ale celor din conducere si administratie sau alte cheltuieli de reparatie si intretinere la partile comune, asa cum reiese din acel articol.
Orice cetatean care detine bun imobil in condominiu detine obligatia legala sa contribuie lunar la costurile parti comune si individuale-indiferent daca locueste sau nu in imobil