Bun gasit. Am urmatoarea nedumerire:fratele meu lucreaza in afara tarii, cu acte in regula.cu tara in care lucreaza,Romania are conventie pentru asigurari sociale si pensii.in perioada iunie 2008-iunie 2009 a platit la casa de pensii judeteana cotizatia pentru pensie(asigurare sau cum s-o numi¿)si in acelasi timp a muncit in alta tara cu acte in regula Intrebarea mea este daca cotizatiile la asigurari sociale pentru pensii din cele doua tari,in aceeasi perioada ii vor fi de folos,se vor cumula,va figura pe aceasta perioada de un an ,cu doi ani munciti si cotizati?va multumesc
Ca stagiu va fi avut in vedere 1 an, pentru ca atat a lucrat efectiv.
Plata contributiilor in tara in care lucreaza precum si in Romania se va reflecta direct asupra cuantumului pensiei, care va fi mai mare. La calculul punctajului mediu anual vor fi avute in vedere toate veniturile / sumele pentru care s-au achitat contributii.
Pai a lucrat efectiv un singur an, nu doi, nu-i asa? :)
Banii platiti in baza contractului de asigurare sociala incheiat cu casa de pensii ii vor completa venitul asigurat.
nedumerirea mea era urmatoarea:daca nu ar fi lucrat in afara nici o zi si in tara alti 29 ani efectiv lucrati plus acel an cotizat,ar fi figurat cu 30 de ani cotizati dar 29 munciti sau cum?un an cotizat ,,din buzunar,,cu bani greu munciti si economisiti nu e acelasi lucru cu un an muncit,de exemplu,intr-o fabrica?vreau sa zic:iunie 2008-iunie 2009 cotizat la casa de pensii;iunie 2008-iunie 2009 muncit cu contract in Spania---plus 29 ani munciti in Romania=30 ani vechime cartea de munca?ceea ce se plateste la casa de pensii e doar ,,o asigurare a unui venit,,si nu figureaza ca vechime in munca,nu?va rog sa-mi iertati insistenta va multumesc
Ma repet: perioada de un an in care fratele dvs. a lucrat in alta tara si a avut si contract de asigurare sociala nu poate fi privita ca doi ani stagiu. Nimeni nu poate lucra doi ani intr-un an. Prin prevederi exprese ale Legii nr. 19/2000, anii lucrati in grupe de munca, de exemplu, reprezinta mai mult ca stagiu de cotizare (1 an in grupa I de munca = 1 an si 6 luni stagiu). Cu privire la situatia fratelui dvs., Legea nr. 19/2000 nu prevede nimic.
Mai multe despre contractul de asigurare sociala puteti citi in art. 5 si art. 6 din Legea nr. 19/2000 precum si in cap. A din Ordinul nr. 340/2001.