avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 430 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Revin cu o intrebare, deoarece parerea ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Revin cu o intrebare, deoarece parerea avocatilor ...

Buna ziua! Revin cu o intrebare, deoarece parerea avocatilor cu care am vorbit, este putin diferita. Sper sa ma puteti ajuta, va rog mult!
Povestea este in felul urmator : Unchiul meu avea firma de transport in care sotia este actionara cu 1,5%. Ea nu doreste sa faca succesiunea, a dat drumul masinilor la treaba, ceea ce am inteles ca este ilegal. Intrebarea mea este : Cat mosteneste ea, ca si sotie, neavand niciun copil, parintii defunctului sunt in viata, cat si unicul frate pe care defunctul l a avut. Ambii notari, au spus ca ea are parte doar un sfert, si parintii cu fratele au mai mult. Multumesc mult de tot! Va rog sa imi raspundeti!
Cel mai recent răspuns: adinaioana34@icloud.com , utilizator 18:12, 26 Noiembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Buna ziua,

Raspunsul il gasiti la art. 972 alin. (1) lit. b) C.civ.

Pentru o intelegere a ceea ce inseamna ascendenti privilegiati si colaterali privilegiati va redau mai jos dispozitiile art. 976 C.civ.

Astfel,

Art. 972 alin. (1) Cota soțului supraviețuitor este de:
a) un sfert din moștenire, dacă vine în concurs cu descendenții defunctului;
b) o treime din moștenire, dacă vine în concurs atât cu ascendenți privilegiați, cât și cu colaterali privilegiați ai defunctului;
c) o jumătate din moștenire, dacă vine în concurs fie numai cu ascendenți privilegiați, fie numai cu colaterali privilegiați ai defunctului;
d) trei sferturi din moștenire, dacă vine în concurs fie cu ascendenți ordinari, fie cu colaterali ordinari ai defunctului.

Art. 976.
(1) Ascendenții privilegiați sunt tatăl și mama defunctului.
(2) Colateralii privilegiați sunt frații și surorile defunctului, precum și descendenții acestora, până la al patrulea grad inclusiv cu defunctul.

(3) Ascendenții privilegiați și colateralii privilegiați vin la moștenire dacă descendenții nu îndeplinesc condițiile necesare pentru a moșteni. Dispozițiile art. 963 alin. (2) se aplică în mod corespunzător.

Ultima modificare: Joi, 26 Noiembrie 2020
Carmen Matei, Avocat
Va multumesc mult, doamna avocat! Sanatate multa!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Succesiune stare stare Trebuie sa se faca taxa de succesiune a unchiuli meu.A fot casatorit , nu a avut copii, apartament cumparat inainte de casatorie , dar o parte din rate ... (vezi toată discuția)
Mostenire august79 august79 in urma decesului tatalui um ramas ca mostenitori doi copii si sotia si um facut partajul prin care sotia a renuntat la tot, ambi copii dobamdind astfel ... (vezi toată discuția)
Mostenitori legali dariusIII dariusIII conform legii ,fratii sau nepotii defunctului au vreun drept la mostenire atata timp cat sotia inca traieste si nu au avut copii? (vezi toată discuția)