Am o soră căsătorită de 17 ani, au două fete împreună (eleve minore). Acum şase ani a decedat tatăl nostru, fiecare moştenind câte 25% din avere - un apartament.
Sora cu soţul şi copiii stau într-un apartament închiriat.
Soţul, de la începutul căsătoriei a fost depistat că juca la pariuri, lucru pe care l-a tot ascuns. Dar acum am aflat de la soră că omul a ajuns la datorii de câteva zeci de mii de euro, din cauza împrumuturilor făcute aproape exclusiv pentru jocuri (CAR, bancă, instituţii financiare nebancare). Salariul lui este mai mic decât sumele datorate la aceste instituţii. În unele cazuri a determinat-o pe soră să facă împrumuturi şi pe numele ei, el fiind co-debitor. Nici înainte nu contribuia prea mult la întreţinerea familiei (nu investiţii în casă, hrană corespunzătoare la copii, cumpărat o maşină cu credit şi pierdută la amanet, creditul mergând în continuare), dar de mai multe luni situaţia este atât de gravă încât nu i-a mai dat niciun leu în casă, s-a împrumutat şi la părinţii lui căruia nu le mai poate returna datoria.
Sora conştientizează gravitatea situaţiei, îi e milă de soţ, dar nu îi vine să ia în considerare divorţul din cauza că făcând împrumuturi şi pe numele ei, el nu va plăti deloc şi nici ea n-ar putea acoperi, dintr-un salariu de vreo 1500 de lei/lună. Soţul a afirmat de mai multe ori că vrea să scape, a spus şi acum 6 luni, şi acum 1 an şi înainte, dar s-a afundat tot mai mult în datorii, sperând că va câştiga la pariuri sporitve.
Şi părinţii lui au fost şocaţi de situaţia la care s-a ajuns. Nici tatăl meu, nici mama nu s-au băgat peste familia lor, dar ne afectează în mod direct de la trimiterea nepoatelor să vină să mănânce la bunici şi unchi...
Ce soluţie întrevedeţi? În cazul divorţului, moştenirea surorii rămasă după tată ar intra în discuţie? Ar fi mai bine să cedeze partea ei mamei/mie înainte, pentru a şi-o proteja? Dacă ajung să piardă şi apartamentul în care stau acum în chirie, pe ea am ajuta-o (mama, eu, naşii/cealaltă soră), dar nu putem plăti pentru minciunile şi ipocrizia lui.
gi-jane2
Moderator 2din 2 utilizatori consideră acest răspuns util
faceti partaj cu sora, sa va dea cota ei si sa ii dati sulta- macar sa probati ca i-ati dat sulta.
Ea va raspunde de datoriile in care e titular sau coplatitor daca se ajunge la poprire pe salariu.
mai departe, e decizia ei daca da divort sau nu, dar omul e bolnav si are nevoie de ajutor, daca nu accepta ca e dependent si sa ceara ajutor, va sfarsi rau.
Parerea mea este urmatoarea:
1. Mostenirea surorii dvs., de pe urma tatalui, nu are cum sa fie afectata deoarece nu intra in bunurile comune dobandite in timpul casatoriei (donatiile si mostenirile nu intra) si, ca atare, in caz de divort nu va intra in bunurile partajabile.
2. Daca sora a contractat imprumuturi in nume propriu sau este codebitor in imprumuturile sotului, indiferent daca a garantat sau nu cu partea sa de mostenire, atunci lucrurile stau diferit si ar fi bine sa o ajute ori mama ori una din surori in sensul in care sa cedeze uneia dintre acestea partea sa de mostenire. Insa nu contra sulta si nici prin vanzare fiindca stiti de pe-acum unde vor ajunge banii, cred :(
3. Apartamentul in care sta cu chirie nu are cum sa il "piarda" decat in sensul in care proprietarul, nefiindu-i platita chiria, reziliaza si ii da afara. Se poate duce in alta parte sau o poate ajuta familia. De pierdut, insa, nu pierde nimic. Doar isi creaza o bataie de cap in plus.
4. Mila de sot nu rezolva nimic. Problema trebuie rezolvata sau taiat raul de la radacina. Acum, sigur, numai dvs. stiti ce e mai rau: sa continue sa ii fie mila si sa se inglodeze in datorii sau sa divorteze si sa incerce sa isi achite macar datoriile facute in nume propriu ...
Am omis să precizez că apartamentul este de la ANL. Nu se pune problema să le rezilieze contractul acum, dar pierderea ar fi în găsirea mai târziu la preţul pieţei, mai mare decât acum. Au întârziat şi aici câteva luni, dar sperăm să rezolve asta mai repede.
Sora şi părinţii soţului au propus să aibă loc o întâlnire cu toţii, să mergem la ei, dar bineînţelels că domnul refuză.
Având în vedere motivul, dacă se ajunge la divorţ, chiar dacă soţul are teoretic un salariu mai mare decât sora mea, dar practic e falit şi nu mai poate asigura nimic fetelor, există riscul ca un judecător să se pronunţe în favoarea rămânerii copiilor cu tatăl? Depinde de toate faptele, martorii? Se practică / este obligatoriu să fie întrebaţi şi copiii ce preferă?
Ne gândim că dacă se ajunge la divorţ şi poate mai scapă şi el de datorii, măcar să fie direcţionat din start ca pensie alimentară către copii o parte din salariu, decât să îi intre pe mână şi să nu ajungă nimic la copii.
gi-jane2
Moderator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
sora dvs sa nu mai stea pe ganduri.. divorteaza si cere beneficiul contractului de inchiriere, - citeaza si anl--ul, cere ca minorii sa aibalocuinta la ea si pensie de intretinere 1/3 din salariul net.
daca domnul va intarzia cu plata, sora va apela la executor si i se va pune poprire pe salariu.
Succesiune
VioricaC
Buna seara,
Suntem 2 mostenitori si nici nu are copii.
Sora mea este casatorita . iar sotul are 2 copii din prima casatorie.
Si eu sunt casatorita
Ambii ... (vezi toată discuția)
Divorț, partaj
vio_cris22
Buna ziua!
Locuiesc cu sotul intr un apartament ANL , eu fiind titularul de contract. Intentionez sa divortez dar nu stiu cum va fi cu locuinta , cine are ... (vezi toată discuția)