avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 869 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Percheziție DIICOT, lăsat fără bunuri ?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Percheziție DIICOT, lăsat fără bunuri ?

Bună ziua, dați-mi voie să vă prezint un scurt scenariu, urmat de nelămuririle mele vis a vis de acesta.
În urmă cu ceva timp, mi-a fost ordonat de către DIICOT să le permit accesul și percheziția domiciliului meu, ceea ce am și făcut. Nu o să intru în detalii în legătură cu motivul acestei incursiuni, dar nelămurirea mea este următoarea: în urma percheziției mi-au confiscate mai multe bunuri (telefon, tabletă, mașină), bunuri fără de care îmi e extrem de greu să-mi desfășor viața de zi cu zi. Răspunsul celor de la DIICOT la rugămintea mea de a-mi elibera bunurile după inspecția acestora a fost negativ, motivând că acestea vor fi eliberate numai după judecarea persoanelor care m-au târât pe mine în acest coșmar. Este legală această acțiune ? De a-mi confisca pe termen indefinit niște articole de extremă necesitate, pe care nu am puterea financiară de a le înlocui ?
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 01:23, 9 Decembrie 2020
Cautati pe Google art. 112 confiscarea speciala.
Aveti posibilitatea contestarii acestei masuri, daca va mai aflati in termenul legal, la judecatorul de drepturi si libertati.

Mandark a scris:

Bună ziua, dați-mi voie să vă prezint un scurt scenariu, urmat de nelămuririle mele vis a vis de acesta.
În urmă cu ceva timp, mi-a fost ordonat de către DIICOT să le permit accesul și percheziția domiciliului meu, ceea ce am și făcut. Nu o să intru în detalii în legătură cu motivul acestei incursiuni, dar nelămurirea mea este următoarea: în urma percheziției mi-au confiscate mai multe bunuri (telefon, tabletă, mașină), bunuri fără de care îmi e extrem de greu să-mi desfășor viața de zi cu zi. Răspunsul celor de la DIICOT la rugămintea mea de a-mi elibera bunurile după inspecția acestora a fost negativ, motivând că acestea vor fi eliberate numai după judecarea persoanelor care m-au târât pe mine în acest coșmar. Este legală această acțiune ? De a-mi confisca pe termen indefinit niște articole de extremă necesitate, pe care nu am puterea financiară de a le înlocui ?

Trebuie sa mergeti la avocat ca sa discutati confidențial si sa vada clar situatia.
Dreptul de a contesta masura îl.aveti dar nu castigati doar asa daca incercati marea cu degetul.
Mandark a scris:
Este legală această acțiune ? De a-mi confisca pe termen indefinit niște articole de extremă necesitate, pe care nu am puterea financiară de a le înlocui ?

In primul rand ca diicot este organ de cercetare si nu organ de confiscare. Deocamdata nu vi s-a confiscat nimic.
Confiscarea o dispune judecatorul si nu diicotul, asa cum si perchezitia domiciliara a fost incuviintata de un judecator.
Diicotul a ridicat niste obiecte si acestea vor fi, fie supuse masurii sechestrului (sechestrul nu este confiscare), fie vor fi supuse perchezitiei informatice (telefon, tableta), sens in care veti fi chemat si dvs impreuna cu avocatul dvs.
Concluzia - este legala aceasta actiune, iar daca nu este legala poate/sau putea fi contestata.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mandat perchezitie domiciliar / alte nelamuriri iqwert iqwert Buna ziua tuturor, Am cateva intrebari legate de perchezitii domiciliare/proceses penale: 1: care este procedura legala prin care se obtine un mandat de ... (vezi toată discuția)
Infractiuni informatice mariuscostel mariuscostel Buna ziua. Am si eu o mare problema,dar si cateva dileme in acelasi timp. Pe data de 11 mai 2016,la ora 06.10,am avut \"onoarea\" de a primi in locuinta pe ... (vezi toată discuția)
Perchezitie domiciliara hypy hypy buna ziua, va rog sa ma lamuriti in acesta problema... la domiciliul unei persoane impotiva caruia nu sa inceput urmarirea penala sa facut o perchetzitie ... (vezi toată discuția)