avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 957 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Refuz de a completa adeverinta pt. somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Refuz de a completa adeverinta pt. somaj

Buna ziua
Am urmatoarea problema. Firma la care lucrez m-a trimis in somaj. La depunerea dosarului am primit formularul de adeverinta care trebuia completata de firmele la care am lucrat in ultimii 24 de luni. Penultima firma la care am lucrat pana 01.08.2009 refuza sa completeze adeverinta si din cauza asta nu pot sa depun dosarul pt. a primi somajul.
Exista vreo lege care sa oblige pe firmele sa completeze adeverinta, sau unde pot sa pun o plangere impotriva firmei care refuza sa completeze adeverinta? Mentionez ca la firma respectiva am primit salariul lunar de fiecare data semnat pe stat de plata, figureaza si in cartea de munca, deci nu se pune problema ca nu a platit firma sumele reprezentand contributa la somaj.
Cel mai recent răspuns: teleptean , utilizator 12:21, 1 Martie 2010
1. Daca depuneti dosarul la AJOFM mai tarziu de 30 de zile de la data concedierii (dar nu mai tarziu de 12 luni) veti primi indemniozatia de somaj cu data depunerii dosarului.
2. Va spuneam mai sus, din Legea 76/2002:
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.

Asadar megeti la AJOFM si la ITM, aratati-le acest articol de lege si sa-si faca datoria sa va ajute sa obtineti adeverinta.
3. Mai aveti si posibilitatea sa dati in judecata angajatorul care nu va elibereaza adeverinta dar nu stiu cat timp va va lua.
Ultima modificare: Marți, 5 Ianuarie 2010
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
Buna ziua
Revin cu noutati in caz.
Am deopus o plangere la ITM. La AJOFM au zis ca ei nu se ocupa cu controale sau amenzi, asta e treba celor de la ITM. ITM-ul spune ca el poate sa intrebe, dar in nici un caz sa oblige pe dministratorul de la firma care nu vrea sa completeze adeverinta.

In fine, cine poate sa faca dreptate?
Dati in judecata, la Tribunal, si AJOFM si ITM pentru nerespectarea indatoririlor lor, conform prevederilor legale (cum v-am zis mai sus). Nu platiti taxe la Tribunal.
Dar daca ma duc la un avocat, nu o sa ceara comisoane?
Onorariul avocatului il cereti sa-l plateasca ITM sau AJOFM, in cadrul cheltuielilor de judecata. Vorbiti asta cu avocatul, el stie cum sa faca.

Alte discuții în legătură

Adeverinta pentru somaj lenuivan lenuivan o societate refuza sa-i elibereze unui angajat de-al meu care tb sa-l dau in somaj adeverinta ptr somaj....ce poate sa faca??? eu pe firma mea nu mai am ... (vezi toată discuția)
Refuz lichidator ancutzic@ ancutzic@ Buna ziua! Imi cer scuze de deranj, dar as dori sa ma lamuriti intr-o problema, si anume: Am lucrat cu CIM/nedeterminata la o firma care este in procedura de ... (vezi toată discuția)
Somaj bogosianu bogosianu Buna dimineata! Angajatorul refuza sa-mi elibereze anexa 14.Unde trebuie sa ma adresez?Dosarul la somaj trebuie sa-l depun pana la data de 8-01-2010.I..T.M ... (vezi toată discuția)