avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 930 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovada bani proveniti din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovada bani proveniti din mostenire

Buna ziua,
Pentru ca din pacate asa este cursul vietii, intr-un viitor pe care nu mi-l doresc deloc apropiat, voi deveni posesor al unei mosteniri. Din cate-mi dau seama, pe langa o suma in cont in urma unei vanzari de imobil, e posibil sa ajung si in posesia unei sume cash... Ambele sume le voi folosi pentru a acoperi o parte din clasicul credit la banca...
Pentru ca in timpurile noastre probabilitatea de divort este destul de crescuta, incerc sa-mi iau masuri de siguranta astfel ca, intrebare: cum pot face astfel incat, in cazul unei rupturi a mariajului, banii din mostenire sa nu se imparta? Altfel spus, ce masuri ar trebui sa ia cel care primeste mostenirea a.i. sa demonstreze in cazul (nedorit) al unui divort ca acei bani provin dintr-o mostenire ?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 11:27, 6 Decembrie 2020
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
Cazul meu nu este deloc unul izolat. Este cazul fiecarui om care poarta o verigheta pe mana si care nu vrea sa lase intamplarea sa-i decida un viitor posibil...
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
povestiti un pic... aveti un credit in comun si casa ?
va fi destul de simplu de dovedit ca banii obtinuti din mostenire s-au dus la plata anticipata a creditului sau a unei parti, ceea ce va da dreptul sa cereti o cota mai mare pt casa.
Pe de alta parte , puteti sa va pastrati banii si sa platiti rate in continuare.
6 din 6 utilizatori consideră
acest răspuns util
Banii mosteniti oricum nu se împart în caz de divorț. Bunurile dobandite prin mostenire sunt bunuri proprii.
Cum dovediți? Foarte simplu: cu certificatul de mostenitor.
Cand veti dezbate succesiunea, va trebui menționata in cuprinsul certificatului de moștenitor suma pe care o aveti de mostenit si ce reprezintă, pentru a o putea ridica și folosi.
4 din 4 utilizatori consideră
acest răspuns util
Orice notar.
Orice sumă aparținând defunctului este inclusa in masa succesorala.
Nu vad unde e problema.
Orice sumă (2 lei, 10 lei, 1 milion de euro), la solicitarea moștenitorilor este menționată fără probleme in cuprinsul certificatului de moștenitor.
Ultima modificare: Joi, 3 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Multumesc pentru raspunsuri.
Pe de o parte inteleg ca problema e foarte simpla, existand un asa numit "Certificat de mostenitor" si in eventualitatea unei rupturi se poate usor demonstra ca suma depusa la momentul X ca si plata anticipata a creditului comun provine din mostenire. O idee ar fi, probabil, ca depunerea sa se faca impreuna cu o mentiune "suma depusa provine din mostenire, conform certificatului de mostenitor xxx"?
Pe de alta parte, ceea ce am inteles mai sus ar putea sa fie total fals, in functie de suma de care vorbim... Imi pare rau ca n-am fost destul de explicit din prima; e vorba de un apartament din perioada comunista, clasicul cu 2 camere impartit la 2, si o suma cash pe care batranii au strans-o din pensie, ceva mai mare decat necesarul pentru inmormantare... Banuiesc ca situatia se complica cand vorbim de mosteniri de la persoane la care, banii din discutia de mai sus ar reprezenta bani de buzunar...
Multumesc.

Alte discuții în legătură

Bunurile dobandite inainte de a intra intr-o relatie se mai impart daca nu esti casatorit? lauracristina lauracristina Buna ziua! Vreau si eu sa stiu daca bunurile dobandite inainte de relatie se mai impart cu persoana cu care ai stat 5 ani? Tin sa mentionez ca nu suntem ... (vezi toată discuția)
"contract prenuptial" ? mustang mustang Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi: Sunt necasatorit; am un apartament cumparat in urma cu 1 an, avans + credit pe 30 ani. Mai am un teren ... (vezi toată discuția)