avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 965 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Dovada bani proveniti din mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Dovada bani proveniti din mostenire

Buna ziua,
Pentru ca din pacate asa este cursul vietii, intr-un viitor pe care nu mi-l doresc deloc apropiat, voi deveni posesor al unei mosteniri. Din cate-mi dau seama, pe langa o suma in cont in urma unei vanzari de imobil, e posibil sa ajung si in posesia unei sume cash... Ambele sume le voi folosi pentru a acoperi o parte din clasicul credit la banca...
Pentru ca in timpurile noastre probabilitatea de divort este destul de crescuta, incerc sa-mi iau masuri de siguranta astfel ca, intrebare: cum pot face astfel incat, in cazul unei rupturi a mariajului, banii din mostenire sa nu se imparta? Altfel spus, ce masuri ar trebui sa ia cel care primeste mostenirea a.i. sa demonstreze in cazul (nedorit) al unui divort ca acei bani provin dintr-o mostenire ?
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 11:27, 6 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu inteleg care va e problema. Nu conteaza cat si ce mosteniti. Conteaza ca bunurile/banii provin din mostenire si, in consecinta, desi dobandite in timp ce sunteti casatoriti, nu devin bunuri/bani comune/i. Cat priveste certificatul de mostenitor, acesta nu e "asa zis" ci e un act perfect valabil de care aveti nevoie pentru a intra in posesia bunurilor sau a banilor. Fara acest certificat, nu puteti face acest lucru. Cu banii e mai simplu dar nu e legal. Insa cu apartamentul, nu e. Fara certificat de mostenitor nu veti putea intabula apartamentul pe numele dvs.
Daca doriti sa achitati creditul, e destul de simplu. Cu certificatul de mostenitor faceti dovada ca ati mostenit banii cu care ulterior achitati creditul. Daca banca accepta, puteti mentiona ca suma achitata provine din fonduri proprii (mostenire) dar e redundant cata vreme, de exemplu, faceti un transfer bancar din contul in care aveti banii mosteniti in contul in care va platiti creditul. Modalitati se gasesc daca vreti sa fiti mai catolic decat Papa.
Eu va intreb altceva: creditul (care banuiesc ca e pentru o casa) cum, de cine si cand e contractat? In functie de raspuns va pot spune daca va convine sa il achitati sau nu.

tech_fun a scris:

Multumesc pentru raspunsuri.
Pe de o parte inteleg ca problema e foarte simpla, existand un asa numit "Certificat de mostenitor" si in eventualitatea unei rupturi se poate usor demonstra ca suma depusa la momentul X ca si plata anticipata a creditului comun provine din mostenire. O idee ar fi, probabil, ca depunerea sa se faca impreuna cu o mentiune "suma depusa provine din mostenire, conform certificatului de mostenitor xxx"?
Pe de alta parte, ceea ce am inteles mai sus ar putea sa fie total fals, in functie de suma de care vorbim... Imi pare rau ca n-am fost destul de explicit din prima; e vorba de un apartament din perioada comunista, clasicul cu 2 camere impartit la 2, si o suma cash pe care batranii au strans-o din pensie, ceva mai mare decat necesarul pentru inmormantare... Banuiesc ca situatia se complica cand vorbim de mosteniri de la persoane la care, banii din discutia de mai sus ar reprezenta bani de buzunar...
Multumesc.

1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
@tech_fun Intrebarea: cum pot face astfel incat, in cazul unei rupturi a mariajului, banii din mostenire sa nu se imparta? Foarte simplu! Ii depuneti intr-un cont deschis pe numele dvoastra. Cu cei obtinuti dintr-o eventuala vanzare a imobilului e simplu, vi-i varsa in cont cumparatorul. Cu banii-bani, depinde. Daca sunt intr-un cont, vi-i albete notarul, dupa ce va taxeaza. Daca sunt numerar, vedeti ce va ramane dupa cheltuielile cu inmormantarea, etc. Despre credit: lasati lucrurile asa cum sunt, platiti ratele ca pana acum, nu va complicati! Cel mai bine e sa va consultati cu un avocat, sunt multe aspecte de care ar trebui sa tineti cont si pe care vi le poate lamuri.
Bunurile provenite din mosteniri si donatii nu se impart in caz de divort deoarece, chiar si dobandite in timpul casatoriei, nu sunt bunuri comune, indiferent de regimul matrimonial. Ideea cu depunerea in cont a banilor cash, daca acestia nu sunt trecuti in certificatul de mostenitor, iarasi nu este o idee fericita deoarece nu se va putea proba provenienta lor si vor putea fi considerati, chiar si cu rea credinta, bun comun, dobandit in timpul casatoriei.
Ultima modificare: Luni, 7 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Bunurile dobandite inainte de a intra intr-o relatie se mai impart daca nu esti casatorit? lauracristina lauracristina Buna ziua! Vreau si eu sa stiu daca bunurile dobandite inainte de relatie se mai impart cu persoana cu care ai stat 5 ani? Tin sa mentionez ca nu suntem ... (vezi toată discuția)
"contract prenuptial" ? mustang mustang Buna ziua, Va rog sa ma ajutati cu niste sfaturi: Sunt necasatorit; am un apartament cumparat in urma cu 1 an, avans + credit pe 30 ani. Mai am un teren ... (vezi toată discuția)