Intre sotul meu si sora acestuia(cetatean italian) exista un act notarial prin care ea se obliga sa ne restituie o datorie de 4000 euro pana la data de 31.12.2006.Stiind ca nu intentioneaza sa o faca i-am trimis o somatie prin executorul judecatoresc prin care solicitam restituirea datoriei in 10 zile. Termenul a trecut, deci va trebui sa o actionam in judecata, dar suntem foarte aproape de termenul de prescriere al datoriei (31.12.2009). Intrebare: faptul ca am trimis acea somatie face posibila prelungirea termenului de prescriere sau va trebui sa incepem actiunea inainte de 31.12.2009? Multumesc !
nu cred ca se intrerupe termenul de prescriptie printr-o somatie chiar daca este trimisa prin executor.
actiunea ar trebui inregistrata la instanta cat mai curand
Daca ati trimis somatia prin executor judecatoresc , cred ca se poate lua in considerare ca act ce intrerupe cursul prescriptiei si prin aceasta puteti face dovada iesirii dvs. din pasivitate , stfel incat, cursul prescriptiei sa fi fost intrerupt . Totusi, pentru mai multa certitudine, nu ar fi rau sa o inregistrati si la instanta, asa cum v-a sfatuit colegul mai sus.
Daca exista act notarial, adica ctr de imprumut incheiat la notarial, inseamna ca este si titlu executoriu, ceea ce inseamna ca in mod urgent trebuie sa mergeti la un executor judecatoresc si sa incepeti formalitatile de executare, fara vreo punere in intarziere,sau altceva.Daca, in josul ctr de impr scrie ca'' prezentul inscris reprezinta titlu executoriu'', nu mai este nevoie de somatii sau cerere de chemare in judeacata pt recuperarea datoriei.Cititi bine actul si consultati executorul!