avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 291 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... schimbare destinatie spatiu
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

schimbare destinatie spatiu

Buna ziua. Reprezint o SC cu activitate de prestari servicii consultanta. Am cumparat de aprox 1 an un spatiu pt punctul de lucru a firmei, de la un dezvoltator imobiliar, intr-un bloc nou, cu un contract de vinzare cumparare in care scrie f clar ca destinatia acelui spatiu este de birou firma. Ne-am obtinut toate autorizatiile de functionare pe punct de lucru firma consultanta dar zilele trecute m-am trezit cu o reclamatie la primarie, de la unul din vecini cum ca nu i-am cerut acordul cind am deschis punctul de lucru in acel spatiu.

Intrebare: in conditiile in care nu am vazut autorizatia de constructie a dezvoltatorului, dar tinind cont ca am contract vinzare cumparare a spatiului respectiv ca birou firma (semnat de dezvoltator), si avind in vedere ca blocul era in constructie cind am achizitionat acel spatiu(nu m-am mutat ulterior) + faptul ca am hotarire judecatoresca ca pot sa imi desfasor activitatea in acel spatiu ca birou consultanta .... pot sa am probleme cu cei de la Primarie care vor veni in control daca se dovedeste ca constructorul a declarat respectivul spatiu (la momentul depunerii proiectului) ca fiind de locuinta iar mie pe contract mi-a scris ca e birou?

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: elga50 , moderator 08:51, 30 Decembrie 2009
Cred ca nu veti avea nici o problema daca e asa cum spuneti.
Cei de la primarie trebuie sa-si faca datoria si sa verifice reclamatia.
Probleme puteti avea daca deranjati cumva vecinii prin activitatea ce o prestati si acestia va reclama pentru zgomot, poluare, ceea ce la o firma de consultanta nu cred sa apara. Mai puteti avea probleme cu vecinii daca nu aveti intrare separat de casa scarii, daca aveti clienti ce vin la biroul dv, etc.
Dar acestea le puteti reglementa prin suportarea unor cheltuieli suplimentare cu energia electrica, curatenia, etc.
Multumesc pt raspunsul prompt.
Intr-adevar intrarea e comuna pe casa scarii, dar conform legii platesc utilitatile la nr de persoane angajate (care isi desfasoara activitatea in firma). Nicaieri nu scrie ca ar trebui sa platesc la trafic de clienti. Basca faptul ca avem program intre 8 si 16 iar simbetele si duminicile nu functionam.

Intre timp am studiat OG 99/2000 actualizata si am gasit acolo codurile CAEN pentru care se cere autorizatie de functionare de la Primarie(care se elibereaza dupa ce aduci acordul vecinilor stg-dreapta si sus-jos). Codul CAEN al firmei noastre de consultantza nu se regaseste in anexa la respectiva ordonantza drept pt care Primaria nu ar trebui sa imi ceara sa scot de la ei autorizatie functionare pentru punct de lucru. Precizez asta pt ca si ceilalti care au scris pe forum despre acest subiect sa stie unde sa caute pt a combate argumentele celor de la Primarie care ar vrea sa autorizeze si activitati asupra carora nu au ei nici o atributie.
Daca ziceti ca prin codificarea CAEN nu va este necesara autorizatia de la primarie e in regula....dar numai din acest punct de vedere, al relatiei directe dintre Dv. si primarie.

Singur v-ati pus problema ca poate dezvoltatorul v-a declarat apartamentul ca locuinta si Dv. sa functionati de fapt ca punct de lucru consultanta, ceea ce e diferit de relatia directa pe care o aveti cu primaria. Aici intra incidenta legii 230/2007 care prevede ca pentru transformarea unui spatiu de locuinta in sediu de firma (punct de lucru) va trebuie avizul asociatiei de proprietari si acordul vecinilor direct afectati.

Daca vecinul v-a reclamat la primarie (care are responsabilitati fata de asociatia de proprietari, respectiv proprietari) atunci primaria actioneaza in baza acestei responsabilitati si nu in baza codificarii CAEN.

Daca nu exista inca asociatie de proprietari, dezvoltatorul tine loc pana una-alta de asociatie.....si deci el trebuia sa ia acordul vecinilor Dv. pentru a vinde spatiul Dv. ca punct de lucru....sau sa-l fii instiintat pe vecin ca inaintea lui a cumparat cineva (adica Dv.) un apartament care va functiona ca punct de lucru.

Deranjul pe care eventual l-ati provoca Dv. vecinilor este acelasi, indiferent de codificarea CAEN si trebuie sa intelegeti acest lucru imaginandu-va daca vis-a-vis de apartamentul Dv. in care locuiti si-ar deschide un vecin...punct de lucru, cu trafic de persoane....cu toate consecintele de rigoare.

Oricum, dezvoltatorul are aici vina principala ca nu a pus lucrurile la punct...si cineva a fost pacalit....
Doresc sa fac precizari suplimentare. Azi au fost in control cei de la Primarie si sau lamurit unele aspecte.
In reclamatia facuta de vecini catre Primarie se mentioneaza ca in bloc isi desfasoara activitatea o societate care nu are autorizatie de functionare si nu are acordul vecinilor.Cu toate ca apartamentele au fost vandute direct de dezvoltator, vecinii au contracte de vanzare -cumparare autentificate la notar inaintea actului meu. In actul meu de vanzare cumparare se mentioneaza ca mi se " vinde un apartament, situat la etajul 1 al blocului de locuinte, ...., avand destinatia de sediu de firma ( birouri ) ". Cei de la Primarie au verificat autorizatia de constructie si blocul are spatii comerciale la parter iar la etaj ( unde am eu birourile ) sunt spatii de locuit . Se pune intrebarea, cum ramane cu ce s-a specificat in actul notarial care totusi provoaca efecte juridice .Eu catre cine trebuie sa ma indrept in instanta ?
Reprezentantii Primariei au incheiat un proces verbal de constatare in care se mentioneaza ca soc are autorizatii emise de Reg Comertului dar nu are autorizatie de functionare. Cu toate ca in Ordonanta 99/2000 actualizata la art.3 alin 2 se mentioneaza ca este necesara autorizarea serviciilor prevazute in anexa ce face parte integranta din acest act, iar codul meu CAEN nu se regaseste in aceasta anexa,reprezentantii Primariei mi-au aratat o Hotarare a Consiliului local privind autorizarea activitatilor de pe raza municipiului Suceava in care se mentioneaza ca se elibereaza autorizatii pentru serviciile mentionate in anexa 3 a O.99/2000 precum si pentru cele prevazute in prezentul Regulament. In acest Regulament se regaseste si Codul meu CAEN.
Intrebare. Daca Ordonanata nu prevede acest cod CAEN, poate o Hotarare de Consiliu local in baza L215/2001 art.36 alin2 lit.b si alin 4 lit. e, art.45 alin 1. sa suplimenteze lista cu CODURI CAEN ? Poate fi atacata aceasta hotarare in instanta daca a fost luata in 26 aprilie 2007 ? Este constitutionala aceasta Hotarare ?
reprezentantii Primariei spun ca conform acestei Hotarari de Consiliu Local eu trebuie sa obtin autorizatie de functionare, pentru care am nevoie de acordul vecinilor care cu toate ca au declarat ca nu sunt afectati de zgomot ( fiind birouri ) nu vor da acordul deoarece nu doresc trafic de persoane pe casa scarii ce este comuna.
Ce demersuri pot face. Mi s-a dat termen ca pana pe data de 8 ianuarie 2010 sa demarez procedura de autorizare . Pot contesta acest proces verbal de constatare incheiat de catre reprezentantii Primariei ?
In Og 99-200 art.3 alin 3 lit .i se mentioneaza ca nu necesita autorizare " produsele si serviciile de piata reglementate prin acte normative speciale ". Ce inseamna acte normative speciale ?. Eu desfasor activitate de contabilitate si consultanta in domeniul fiscal , am autorizatie din partea CECCAR . Poate fi considerata o activitate reglementata de acte normative speciale ?
Cum v-am sugerat, fara a fi de specialitate jurist, problema Dv. este in relatia cu dezvoltatorul care nu a procedat corect nici fata de Dv., neinstiintandu-va ca nu puteti cumpara un apartament pentru desfasurarea activitatii in calitate de persoana juridica fara acceptul vecinilor carora le vanduse inainte apartamentele si nici fata de vecinii Dv. pe care i-a pus in fata faptului implinit.
Deoarece primaria v-a pus in vedere sa va rezolvati problema cred ca e bine sa aveti o discutie cu dezvoltatorul si in cazul in care nu va rezolva problema sa-l actionati in judecata.

Poate in acest fel, acesti marlani de dezvoltatori, vor invata sa respecte cumparatorii care le umplu buzunarele!!!!!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nu pot obtine samnaturi de la vecini pentru deschide punct de lucru undercover undercover salut , problem e ca nu pot obtine samnaturi de la vecini de bloc. am semnatura unui vecin de langa mine dar de la ceilalti 2 vecini nu pot obtine si nici ... (vezi toată discuția)
Autorizatie de functionare pentru birou ContSters68776 ContSters68776 Buna ziua! Firma noastra activeaza in domeniul serviciilor COD CAEN 6021-activitati de realizare soft la comanda In octombrie 2008 firma a deschis un punct ... (vezi toată discuția)
Necesitate acord casa calcan adi_obs_com adi_obs_com Buna ziua! Locuiesc intr-o locuinta tip duplex P+1E. In partea dreapta este cealalta locuinta din duplex, iar alipit de mine in partea stanga se ridica o ... (vezi toată discuția)