avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 895 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Care este diferenta intre comunitatea legala, ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Care este diferenta intre comunitatea legala, conventionala si separatia de bunuri?

La depunerea dosarului pentru casatorie, care este diferenta intre comunitate legala, comunitate conventionala si regimul separatiei de bunuri? Nu gasesc un topic care sa spuna exact ce implica fiecare varianta deoarece nu stiu ce trebuie sa completez. Rog raspuns
Ultima modificare: Miercuri, 9 Decembrie 2020
anna_cta, utilizator
Cel mai recent răspuns: anna_cta , utilizator 08:09, 10 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Comunitatea legala: tot ce dobânditi împreună in timpul căsătoriei este bun comun, cu excepția: bunurilor dobandite anterior căsătoriei, cele primite prin mostenire/donație/testament, bunurile destinate exercitării profesiei, bunurile de uz personal, drepturile de autor, bunurile care au înlocuit un bun propriu și toate cele menționate la art 340 Cod civil.

Separația de bunuri: tot ce achiziționează fiecare sot în timpul căsătoriei este bun propriu.
Puteti cumpara si împreună, dar bunul va fi dobândit pe cote parti stabilite de dvs, în funcție de contribuția la achiziție.
De exemplu, puteti deține un imobil in cote de 1/4 si 3/4.

Comunitatea conventionala: se ia un bun propriu și se aduce la comunitatea legală de bunuri. Iar din bun propriu devine comun.

Comunitatea legală este regimul legal, care se aplică "by default".
Pentru regimul separației de bunuri și al comunității convenționale se incheie in mod expres o convenție matrimonială la notar. Aceasta poate fi încheiată și anterior căsătoriei, dar efectele se produc după.
Regimul matrimonial se poate schimba doar la interval de 1 an de la ultima modificare
Ultima modificare: Joi, 10 Decembrie 2020
raluk0207, utilizator
Multumesc foarte mult pentru raspuns.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare casa de un sot Mara 30 Mara 30 Va rog sa ma ajutati cu un sfat: sunt casatorita de 4 ani si doresc sa imi cumpar o casa care doresc [b]sa fie doar bunul meu propriu[/b], deoarece banii imi ... (vezi toată discuția)
Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. ... Byzy22 Byzy22 Pot sa cumpar un apartament ca bun propriu daca sunt casatorit. Si sotia este de acord ca sa nu fie bun comun? (vezi toată discuția)
Regimul matrimonial al separatiei bunurilor blackjack87 blackjack87 Buna ziua, Am cateva intrebari despre regimul matrimonial al separatiei bunurilor: 1. Ce se intampla cu bunurile imobile achizitionate prin credit bancar ... (vezi toată discuția)