avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 900 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Buna ziua, Numele meu este Costin si as avea nevoie de ...
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Buna ziua, Numele meu este Costin si as avea nevoie de consultatie ...

Buna ziua,
Numele meu este Costin si as avea nevoie de consultatie de specialitate si eventual sa angajez un aparator.
Problema cu care ma confrunt desi la prima vedere ar fi una cat se poate de usoara, ea se pare ca pentru mine nu este asa.
Sa incep cu inceputul, tatal meu a decedat in accident de munca la Zentiva in anul 1992, instanta prin hotarare judecatoreasca irevocabila si definitiva a stabilit ca mama mea care este operata pe cord deschis si cu handicap gradul II, sa primeasca ca sotie supravietuitoare diferenta dintre salariu care l-ar fi incasat tatal meu si pensia dansei pe caz de boala pana cand starea mamei mele inceteaza.
Ei bine am castigat pe banda rulanta toate procesele cu Zentiva pe care le-am avut pana anul acesta, cand cei de la Zentiva au castigat procesul motivand ca tatal meu a iesit la pensie si numai este angajatul lor, indeplinind criteriile limitei de varsta,iar ei numai au nicio obligatie de a plati salariu, desi starea de necesitate a mamei continua, ba din contra s-a agravat odata cu trecerea anilor.
Avocatul care l-am avut la proces ne-am despartit in conditii mai mult decat amiabile si mi-a spus ca nu are rost sa fac recurs ca pierd, ceea ce nu am facut, iar dansa mi-a mentionat ca nu vede nicio iesire in aceasta speta deoarece tatal meu a iesit la pensie si cei de la Zentiva numai au nicio obligatie.
Bineinteles ca eu cred ca mai exista si alte cai de atac, aici ma gandesc sa actionam si casa de pensii in judecata, pentru ca este clar ca in perioada 1992- 2018 cand se presepune ca iesea la pensie tatal meu, cei de la Zentiva nu au platit impozitul pe angajat in cazul tatalui meu, ei au platit decat diferenta de salariu, conform hotararilor judecatoresti.
Astept un raspuns din partea dumneavostra si sa gasim o solutie pentru o chemare in judecata , deoarece asa cum am spus starea de sanatate a mamei s-a agravat odata cu inaintarea in varsta.
Eu sunt sigur ca exista o solutie, daca nu mai multe solutii.
Multumesc...
Cu respect!
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
diferenta au platit- ca despagubire, nu aveau salariu propriu zis de platit, asa ca nu aveau datorii si catre casa de pensii.
poate acum mama ar avea dreptul la o pesnie de urmas, asta sa va interesati.
Buna seara,mama primeste pensie de urmas pentru limita de varsta, pana la varsta de 63 ani a primit pensie de urmas pe caz de boala, neavand varsta pentru pensionare de varsta pana anul trecut.
Ceea ce as dori sa adaug este faptul ca tatal meu a murit la 40 ani cu 21 ani vechime, iar mama mea cand a iesit la pensie la limita de varsta ,a beneficiat de jumatate din pensia pe care o avea tatal meu pentru cei 21 ani vechime si anume 1100 lei, iar mama a primit 55o lei , tatal meu a decedat in 1992.
Iar in hotararea judecatoreasca specifica clar ca vor plati pana cand stare de necesitate a mamei inceteaza.
Multumesc!
Atunci mergeti cu actele la alt avocat, sa mai auziti si alta opinie.

Iar in hotararea judecatoreasca specifica clar ca vor plati pana cand stare de necesitate a mamei inceteaza.


tot in acea hotarare scrie ca
sa primeasca ca sotie supravietuitoare diferenta dintre salariu care l-ar fi incasat tatal meu

ori
tatal meu a iesit la pensie


pana la urma, nu ati mai facut recurs, nu mai sunteti in termen ?
daca nu, procesul cu societatea s-a incheiat, iar cu casa de pensii , nu imi dau seama de ce i-ati da in judecata, cat pensia se calculeaza pe baza contributivitatii.

in schimb, exista obligatia de intretinere intre rude. Cum mamei nu ii ajung banii, va poate actiona in judecata pt a-i completa veniturile.


Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2020
gi-jane2, moderator
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
In opinia mea, orice alta varianta ar fi existat trebuia folosita atunci, in acel proces. Puteti lua actele si merge la o consultatie juridica, insa cred ca ar trebui mai mult decat atat, ceva studiu de dosare, de hotarari, de actiuni... situatie in care e posibil sa va coste ca sa aflati ca aveti sanse infime sau nu prea.
Nu cunosc in ce baza legala platea fostul angajator catre mama dv. acei bani, in opinia mea trebuia sa plateasca despagubiri, ceea ce nu trebuia limitat la varsta de pensionare a tatalui, pentru ca tatal si-ar fi intretinut sotia si dupa pensionare. Iar angajatorul, pentru perioada de dupa pensionare nu plateste parte din salariu, ci despagubiri. ca despagubirile sunt raportate la salariu, asta e alta chestiunie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie proprie sau de urmas? costel_n costel_n mama mea este pensionra la limta de varsta cu o pensie de358 lei iar tatal meu care a decedat in 1992 avea la aceea data pensie de820. Acum la 3 ani dupa ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas sotie supravietuitoare iosifk iosifk Buna ziua, Tatal meu a murit anul trecut in noiembrie, era pensionar (58 ani) de circa 7 ani, mama mea nu a mai lucrat din anul 1992, au fost casatoriti de ... (vezi toată discuția)
Pensie de urmas, sot supravietuitor lucian_ok lucian_ok buna seara,am si eu o intrebare,tatal meu a decedat acum 4 ani,avea 53 de ani,deci nu era pensionar,,,mama mea cand are drept la pensie de vaduva,ea este ... (vezi toată discuția)