avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 590 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere cu permisul suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere cu permisul suspendat

Buna ziua.
Sotul meu a făcut o contestație in 2017 pentru o contravenție ( a trecut pe rosu). A avut un avocat în acest proces, insa acesta nu l-a anunțat ca la ultimul termen a pierdut procesul si ca trebuie sa predea permisul la serviciul rutier. E foarte adevărat ca nici nu s-a interesat, bazat fiind ca are un avocat plătit.
El este sofer profesionist dealtfel si nu ar fi riscat sa facă tampenii de genul.
În urma unui control, agentul i-a spus ca nu are dreptul de a conduce si i-a întocmit dosar penal.
La 3 zile după întocmirea dosarului, a primit acasa plic de la politia rutiera ca trebuie sa predea permisul în urma hotărârii judecătorești ramase definitiva și irevocabila.

Întreb acum daca exista posibilitatea sa facă o cerere către procuror ca sa poată conduce pana la soluționarea dosarului.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
DianaLM, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:42, 4 Aprilie 2022

DianaLM a scris:

Avem avocat. Voia sa conteste aceasta suspendare prin ordonanța presidentiala. .
Plângerea contravențională unde sa o depunem? Mulțumesc.
latka a scris:

Unde ati fi depus sau depuneti si ordonanta presedentiala E mult mai rapida, nu e rea ideea avocatului.. Presupun ca politia a emis o decizie scrisa de suspendare a permisului de conducere pe 180 de zile. Impotriva acestei decizii ar fi fost si plingerea contraventionala. Sotul dvs. a fost sanctionat contraventional cu 180 de zile suspendare permis. Pe vechiul cod rutier sanctiunea era de 90 de zile cu posibilitate de reducere la 30 de zile.
Cei de la politie au scris doar pe spatele dovezii fara drept de conducere perioada de suspendare, fără alta mentiune, articol din OUG 195 sau alta specificație sau explicație.
Ca la noi în România...
Mulțumim mult pentru sfaturi.

latka a scris:

DianaLM a scris:

Avem avocat. Voia sa conteste aceasta suspendare prin ordonanța presidentiala. .
Plângerea contravențională unde sa o depunem? Mulțumesc.
latka a scris:

Unde ati fi depus sau depuneti si ordonanta presedentiala E mult mai rapida, nu e rea ideea avocatului.. Presupun ca politia a emis o decizie scrisa de suspendare a permisului de conducere pe 180 de zile. Impotriva acestei decizii ar fi fost si plingerea contraventionala. Sotul dvs. a fost sanctionat contraventional cu 180 de zile suspendare permis. Pe vechiul cod rutier sanctiunea era de 90 de zile cu posibilitate de reducere la 30 de zile.

Pai la noi in Romania legea (codul rutier) e clara, adica atunci cind politia ia la cunostinta de clasarea dosarului respectiv:
Articolul 103 din OUG 195/2002
(1^1) Dispoziția privind suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule, tractoare agricole sau forestiere ori tramvaie se emite în termen de 5 zile de la data la care șeful poliției rutiere pe raza căreia a fost săvârșită fapta a luat cunoștință de soluționarea procesului penal și se comunică titularului permisului de conducere în termen de 15 zile de la emiterea acesteia.

Adica seful politiei rutiere scrie (in maxim 5 zile de cind a aflat de clasare) cu subiect si predicat o dispozitie, care va fi comunicata (in maxim 15 zile)celui care a avut dosar de urmarire penala. Adica ti-o trimite la adresa de domiciliu.

In momentul de fata ar trebui dati in judecata pentru nerespectarea procedurii.
Ultima modificare: Luni, 4 Aprilie 2022
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)
Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă ... Stanescu78 Stanescu78 Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă + parasirea locului accidentului din cauza că barbacsul persoane vătămate era violent ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime, redobândire permis stare de alerta Cristian312 Cristian312 Am dosar penal pentru vătămare corporala din cupla în urma unui accident rutier provocat din cauza mea în data de 15.11.2020 și am niște nelămuriri. Am ... (vezi toată discuția)