avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 583 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Conducere cu permisul suspendat
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Conducere cu permisul suspendat

Buna ziua.
Sotul meu a făcut o contestație in 2017 pentru o contravenție ( a trecut pe rosu). A avut un avocat în acest proces, insa acesta nu l-a anunțat ca la ultimul termen a pierdut procesul si ca trebuie sa predea permisul la serviciul rutier. E foarte adevărat ca nici nu s-a interesat, bazat fiind ca are un avocat plătit.
El este sofer profesionist dealtfel si nu ar fi riscat sa facă tampenii de genul.
În urma unui control, agentul i-a spus ca nu are dreptul de a conduce si i-a întocmit dosar penal.
La 3 zile după întocmirea dosarului, a primit acasa plic de la politia rutiera ca trebuie sa predea permisul în urma hotărârii judecătorești ramase definitiva și irevocabila.

Întreb acum daca exista posibilitatea sa facă o cerere către procuror ca sa poată conduce pana la soluționarea dosarului.
Ultima modificare: Miercuri, 16 Decembrie 2020
DianaLM, utilizator
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 12:42, 4 Aprilie 2022
Bineinteles. Este articolul 104 din codul rutier, care spune si cind nu se beneficiaza de reducere, ceea ce nu e cazul aici.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
[ link extern ]

Totusi, ca sa fie redusa pedeapsa cu o treime, examenul se poate da pina in a 20-a zi de suspendare. Reducerea se cere, nu se da din oficiu.
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Revin cu ceea ce s-a mai întâmplat. A depus ordonanța de clasare la biroul rutier și după 14 zile i-au spus sa revina ca sa afle un raspuns. I s-a comunicat ca va mai avea o suspendare de 180 zile fata drept de reducere pt ca de la parchet a primit ordonanța de clasare. Pe prima dovada primita în 2020,au scris pe spate suspendare 180 zile, fără articolul conform căruia aplica aceasta sancțiune.
Singura explicație a fost urmatoarea: i s-a dat clasare cu art.16, teza 2. Nu au contat circumstanțele sau faptul ca faptele s-au petrecut în 2017 și respectiv 2020 când era alt cod rutier.
latka a scris:

Bineinteles. Este articolul 104 din codul rutier, care spune si cind nu se beneficiaza de reducere, ceea ce nu e cazul aici.
Articolul 104
(1) La cererea titularului permisului de conducere, perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce aplicată pentru săvârșirea unor contravenții se reduce cu o treime, de către șeful poliției rutiere a județului sau a municipiului București pe raza căreia a fost săvârșită fapta ori de către șeful poliției rutiere din Inspectoratul General al Poliției Române, după caz, dacă sunt îndeplinite, cumulativ, următoarele condiții:
a) a fost declarat admis la testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație;
b) a obținut permisul de conducere cu cel puțin un an înainte de săvârșirea faptei.
(2) Conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai nu beneficiază de reducerea perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce, dacă:
a) a cumulat, din nou, cel puțin 15 puncte de penalizare în următoarele 12 luni de la data expirării ultimei suspendări a exercitării dreptului de a conduce;
b) sancțiunea contravențională complementară s-a dispus pentru săvârșirea contravențiilor prevăzute la art. 102 alin. (3) lit. a) sau art. 102 alin. (4);
c) perioada de suspendare a fost majorată, conform legii;
d) perioada de suspendare a exercitării dreptului de a conduce este aplicată prin însumarea mai multor perioade de suspendare prevăzute de lege dintre care cel puțin una prevăzută de art. 102 alin. (3) sau art. 102 alin. (4).
[ link extern ]

Totusi, ca sa fie redusa pedeapsa cu o treime, examenul se poate da pina in a 20-a zi de suspendare. Reducerea se cere, nu se da din oficiu.
Articolul 106
Titularul unui permis de conducere eliberat de către o autoritate română sau străină susține, la cerere, testul de verificare a cunoașterii regulilor de circulație prevăzut la art. 104 alin. (1) lit. a) până în a 20-a zi, inclusiv, a perioadei de suspendare a exercitării dreptului de a conduce.

Daca sunteti in termen depuneti plingere contraventionala impotriva deciziei de suspendare la 180 de zile, avind temei legal art. 15 alin 2 din constitutie, cerind sanctionarea conform codului rutier de la acea vreme, adica 90 de zile si dreptul de a da de reducere la 30 de zile. Ati spus ca aveti avocati, ei ce v-au sfatuit ?
Avem avocat. Voia sa conteste aceasta suspendare prin ordonanța presidentiala. .
Plângerea contravențională unde sa o depunem? Mulțumesc.
latka a scris:

Daca sunteti in termen depuneti plingere contraventionala impotriva deciziei de suspendare la 180 de zile, avind temei legal art. 15 alin 2 din constitutie, cerind sanctionarea conform codului rutier de la acea vreme, adica 90 de zile si dreptul de a da de reducere la 30 de zile. Ati spus ca aveti avocati, ei ce v-au sfatuit ?

A depus ordonanța la biroul rutier pe 18 martie, pe 1 aprilie i s-a comunicat suspendarea și atunci cu greutate, deoarece ar mai fi vrut cei de la rutiera sa mai aștepte încă o săptămână acel răspuns din partea lor. Pana joi inclusiv are dreptul sa dea acea testare de redobândire, aflandu-se încă in cele 20 de zile.
Le-am spus și de aplicarea vechiului cod rutier în acest caz, dar au spus ca nu-i interesează, ei lucrează după noul cod rutier.

Alte discuții în legătură

Dosar clasat/trecere de pieton/ durata suspendare permis? MihaelaUu MihaelaUu Buna ziua! In iulie anul acesta am lovit un pieton pe trecerea de pietoni. Acesta nu a avut nevoie de îngrijiri medicale și nu a depus plângere. Am primit ... (vezi toată discuția)
Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă ... Stanescu78 Stanescu78 Bună seară, pe data de 23.12.2023 am avut un accident cu victimă + parasirea locului accidentului din cauza că barbacsul persoane vătămate era violent ... (vezi toată discuția)
Accident cu victime, redobândire permis stare de alerta Cristian312 Cristian312 Am dosar penal pentru vătămare corporala din cupla în urma unui accident rutier provocat din cauza mea în data de 15.11.2020 și am niște nelămuriri. Am ... (vezi toată discuția)