avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 446 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie?
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

se aplica sau nu legea 330/2009 de la 1 ianuarie?

ce credeti se aplica sau nu legea salarizarii unice de la 1 ianuarie? chiar daca aceasta a fost promulgata si nu are efect retroactiv ne poate afecta in un fel salariile pe ianuarie 2010? ingheata sau nu salariile?

Cel mai recent răspuns: stelarman , utilizator 13:37, 19 Ianuarie 2010
Buna ziua !
Legea se va aplica cu aceasta data si nu va afecta( cel putin asa reiese atat din lege cat si din normele de aplicare) salariile in sens negativ. Ele vor ramane la nivelul anului 2009( exceptand sporurile ).
Cu stima !
au aparut norme de aplicare ale Legii 330/2009?, Va rog indicati nr. actului normativ sau M.Of. Multumesc!
Si eu as vrea sa stiu, intrucat pe Indaco lege 4.4 nu este mentionat nimic. Daca chiar au aparut, reziliez contractul cu Indaco:D
Nu reziliati contractul cu indaco, pentru ca nu a a aparut nimic in afara de minunata lege unica a salarizarii, care explica, pana nu se mai intelege nimic.:) Eu as avea o intrebare, referitoare la prevederile art. 30 din lege:
" ART. 30
(1) Începând cu 1 ianuarie 2010, sporurile, acordate prin legi sau hotărâri ale Guvernului, şi, după caz, indemnizaţiile de conducere, care potrivit legii făceau parte din salariul de bază, din soldele funcţiilor de bază, respectiv din indemnizaţiile lunare de încadrare, prevăzute în notele din anexele la prezenta lege, se introduc în salariul de bază, în soldele funcţiilor de bază, respectiv în indemnizaţiile lunare de încadrare corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, atât pentru personalul de execuţie, cât şi pentru funcţiile de conducere.
(2) Sporurile specifice pe categorii de personal şi domenii de activitate sunt cele prevăzute în cap. III şi în anexele la prezenta lege.
(3) Reîncadrarea personalului se face corespunzător tranşelor de vechime în muncă şi pe funcţiile corespunzătoare categoriei, gradului şi treptei profesionale avute în luna decembrie 2009.
(4) La funcţiile de execuţie unde s-a redus numărul de grade sau trepte profesionale, reîncadrarea personalului ale cărui grade sau trepte profesionale au fost eliminate se face la gradul sau treapta profesională imediat următoare celei eliminate.
(5) În anul 2010, personalul aflat în funcţie la 31 decembrie 2009 îşi va păstra salariul avut, fără a fi afectat de măsurile de reducere a cheltuielilor de personal din luna decembrie 2009, astfel:
a) noul salariu de bază, solda funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţia lunară de încadrare va fi cel/cea corespunzătoare funcţiilor din luna decembrie 2009, la care se adaugă sporurile care se introduc în acesta/aceasta potrivit anexelor la prezenta lege;
b) sporurile prevăzute în anexele la prezenta lege rămase în afara salariului de bază, soldei funcţiei de bază sau, după caz, indemnizaţiei lunare de încadrare se vor acorda într-un cuantum care să conducă la o valoare egală cu suma calculată pentru luna decembrie 2009.
(6) Pentru persoanele ale căror sporuri cu caracter permanent acordate în luna decembrie 2009 nu se mai regăsesc în anexele la prezenta lege şi nu au fost incluse în salariile de bază, în soldele funcţiilor de bază sau, după caz, în indemnizaţiile lunare de încadrare, sumele corespunzătoare acestor sporuri vor fi avute în vedere în legile anuale de salarizare, până la acoperirea integrală a acestora."
Mie personal, mi se pare acest articol, o timpenie, si o mare marlanie. Spre exemplu, daca un fct. public dintr-o primarie, beneficiaza de spor de dispozitiv,(castigat in instanta), acestuia i se va include in salariul de baza, incepand cu 1 ianuarie 2010, urmand ca, in urmatorii ani, acesta sa intre intr-o noua "grila", corespunzator cu cuantumul salariului, raportat la punctul ala, care in anul 2010, este de 705 lei, iar in final (2015), toti functionarii vor avea acelasi salariu. Pana aici, suna acceptabil, sa zicem, insa, luata perioada 2010-2015, acel functionar, va beneficia de destul de multi bani in plus, fata de un altul, care nu a obtinut in instanta acel spor de dispozitiv( stim cu totii, ca sporul respectiv, s-a acordat pana la un moment dat, dupa care d-nii. judecatori au avut o revelatie, venita de "sus", si nu l-au mai acordat). In acest caz, nu se creeaza discriminare, tocmai prin legea unica a salarizarii, care face, drege, invarte si dezvarte, tocmai pentru a face dreptate? :) Ce parere aveti despre acest lucru?
O alta intrebare, ar fi daca salariul de merit, se va include in salariul de baza, incepand cu 1 ianuarie 2010. Unii zic ca da, dupa parerea mea, nu , pentru ca, pe langa faptul ca iar creeaza discriminare, salariul de merit este un stimulent, pe care poti sa-l acorzi, sau nu, si nu un drept castigat prin lege sau printr-o hotarare judecatoreasca. :)
Sunt de acord ca este cea mai "plina de imaginatie" lege a salarizarii din cate am vazut din 2000 incoace!!
Referitor la sporul de dispozitiv, noi am recurs la un artificiu: a fost acordat, prin dispozitie a primarului, incepand cu 31.12.2009 si a fost astfel inclus in salarii de la 01.01.2010 (n-o fi cea mai legala metoda, dar nici cea mai rea:D).
Cat despre salariul de merit...cine nu-l include in salariu de la 01.01.2010 nu-l mai ia deloc, pentru ca se abroga legislatia in baza careia se acorda...
Sunt de acord ca se creeaza discriminare pana la aplicarea coeficientilor (daca acestia se vor aplica vreodata), insa ar trebui tinut cont de sfatul federatiei sindicatelor din administratie (dat, mai in gluma, mai in serios): acordati toate sporurile prevazute in subsolurile anexelor de la 31.12.2009 si includeti-le in salariu de la 01.01.2010, pentru ca nu se stie ce va fi dupa aceea:))
Multa sanatate!

Alte discuții în legătură

Stabiliere salariu 01.01.2010 alexandru andra alexandru andra Buna ziua: Am o nedumerire si anume: Institutie publica-locala- salariu incadrare dec 2009-639(referent III A 2) -sal merit 15%; -spor cond v ... (vezi toată discuția)
Salarizare....nebuloasa din 01.01.2010 bugetar 4 bugetar 4 Daca de la 01.ianuarie 2010 aplicam art.12.alin.3 in conformitate cu art.30 alin.5... [b]fara a fi utilizati coeficientii de ierarhizare prevazuti in anexele ... (vezi toată discuția)
Reincadrare personal luminita.huidu luminita.huidu Buna ziua, va rog sa ma lamuriti intr-o problema: Institutie pe venituri proprii pana in noiembrie 2009 si apoi finantata integral de la bugetul de stat. ... (vezi toată discuția)