avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 443 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o decizie de ...

Bună seara, este posibil ca un angajator să dea o decizie de concediere unui angajat pe motiv de restrângere a activității și în aceeași zi să angajeze pe perioadă nedeterminată un alt angajat care era pe perioadă de probă de 30 de zile?
Cel mai recent răspuns: LOPY , utilizator 21:49, 23 Decembrie 2020
Buna ziua,

Concedierea pe motiv de restrângere a activității este posibilă evident. Însă, persoana care se afla în perioada de probă nu a fost angajată în aceeași zi ci anterior. Faptul că un angajat se află în perioada de probă nu înseamnă că nu are contract individual de muncă, ci doar că are stipulată în cim o perioadă de probă dar acesta are aceleași drepturi ca orice alt angajat.
Vă mulțumesc pentru răspuns și adaug următoarele lămuriri : angajatorul susține în decizie că: ” având în vedere restrângerea activității , precum și a veniturilor biroului .... din ultimele 6 luni , am procedat la desființarea unui post de... ” deci din aceste înscrisuri deduc faptul că angajatorul era deja într-o situație financiară precară , fapt pentru care a luat o astfel de decizie. Se înțelege clar faptul că din urmă cu 6 luni angajatorul era într-o situație financiară delicată, atunci de ce a ales să angajeze o altă persoană pe aceeași funcție cu cea pe care a hotărât să o concedieze? Poate fi vorba de o rea intenție? Ar putea angajatorul ținând cont de declarațiile făcute să trimită angajatul conform legilor în vigoare în ”75 la sută din salariu” ținând cont că are un copil minor în familie și de prevederile legale cu privire la Pandemie?
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2020
LOPY, utilizator
Angajarea s-a efectuat pe acelasi post ?
Din moment ce în urmă cu treizeci de zile ambele persoane erau angajate cu aceeași funcție după care una a primit decizie de concediere iar cealaltă contract de muncă pe perioadă nedeterminată , ambele având aceeași funcție și aceleși cerințe în fișa postului, deduc , nu sunt sigur că persoana a fost angajată pe alt post. Dar în concret situația financiară a firmei nu era/este aceeași și pentru un post și pentru altul?
Ultima modificare: Vineri, 18 Decembrie 2020
LOPY, utilizator
Angajatorul are dreptul sa stabileasca organizarea si functionarea unitatii ... situatie in care el decide daca poate sustine financiar 2 posturi sau numai unul .

Salariatul concediat se poate adresa instantei de judecata pentru anularea deciziei de concediere.

Desfiinţarea locului de muncă trebuie să fie efectivă şi să aibă o cauză reală şi serioasă.

Alte discuții în legătură

Contract de munca christina_0621 christina_0621 Buna ziua, Am fost angajata la un centru medical pe postul de receptioner pe o perioada de 2 luni de proba, dupa care am semnat contract pe perioada ... (vezi toată discuția)
Dreptul muncii - reintegrare efectiva pe functie, in urma unei hotarari judecatoresti definitive Ciobanu Neculai Ciobanu Neculai V-as ruga sa ma ajutati cu o opinie juridica, in sensul daca se poate considera o reintegrare pe functie drept una efectivă pe post în sensul Codului muncii, ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post msc_angela msc_angela Buna ziua, Am o problema pe care v-as ruga sa mi-o lamuriti, daca se poate. Sunt angajata la o firma, iar acum o luna am reusit si l-am angajat si pe sotul ... (vezi toată discuția)