avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 440 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Comodat încurcat rău de coproprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Comodat încurcat rău de coproprietari

Bună ziua,
Am următoarea speță : am cumpărat o cota de 1/2 dintr-un imobil, de la persoana A. Pe cealaltă cota de 1/2 este coproprietar persoana B. Înainte de vânzare cu 8 ani, împreună cei doi coproprietari cu cote egale de câte 1/2, A și B au încheiat un contract de comodat pe perioada nedeterminata cu firma C (aparținând lui B). Înaintea vânzării A a notificat firmei C încetarea contractului de comodat. Cu toate acestea C (firma lui B) refuză eliberarea spațiului, susținând că contractul de comodat nu poate fi revocat decât de ambii coproprietari deodată, în unanimitate, invocând diverse articole din prevederile legale de la coproprietate. . Mergând pe această logică firma C ar putea păstra folosința imobilului la infinit, deoarece asa dorește unul dintre coproprietari - > B (patronul firmei C). Este corect așa? Care ar fi soluțiile de ieșire din aceasta situație? Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Mister Proper , utilizator 08:22, 20 Decembrie 2020
o cerere in instanta pt iesire din indiviziune fata de b, mi se pare cea mai potrivita cale.
cereti sa i se atribuie imobilul lui b si sa va dea sulta c/val jumatate din imobil.
1.Mulțumesc pentru sfat, dar nu aș vrea sa vând deoarece astfel scade și valoarea întregului și respectiv și a jumătații păstrate și vom rămâne tot încurcați cu clădirea C1. Poate singura varianta pe care as lua-o în considerare ar fi sa-i vând eu jumatate din cladirea C2 și el sa îmi vândă jumatate din cladirea C1. Sau să cumpăr eu toată cota lui de 1/2 din tot imobilul (C1 și C2) și să îi las, ca facilitate folosința gratuită a clădirii C2 pentru un anumit număr de ani.
2. În altă ordine de idei, cel mai mult aș vrea să știu dacă contractul de comodat se consideră desființat ca urmare a transmiterii rezilierii de către coproprietarul de la care am cumpărat eu sau dacă pot să fac eu ceva pentru a îl desființa (ar fi aberant să nu poți desființa un contract de comodat în condițiile în care eu dețin o cotă de 1/2 din proprietate - asta ar însemna că el poate fi menținut la infinit???!!!). Precizez că contractul de comodat era semnat de ambii copropietari pe de o parte și de administratorul firmei comodante (copropietarul B). Precizez că contractul de comodat era pe perioadă nedeterminată, folosința permanentă, destinația trecută în contract era sediu social - totuși acum se folosește ca sediu comercial cu activitate cu publicul!). Multumesc.
in primul mesaj era vorba de o cladire, acuma par 2...
eu cred ca dvs ati cumparat o cota libera de sarcini, dvs nu ati incheiat niciun comodat.
cred ca ar trebui sa mergeti la un avocat caruia sa ii prezentati si niste acte.
Îmi cer mii de scuze pentru ca nu am fost eu suficient de explicit - este vorba despre un imobil compus din teren și doua clădiri - clădirea 1 închiriată unei firme terțe, clădirea 2 cu acel contract de comodat cu probleme. Multumesc pentru înțelegere. Întrebarea referitoare la invalidarea / desființarea /rezilierea acelui contractt de comodat rămâne valabila.
O fi rămas întrebarea valabilă, dar răspunsul presupune cunoașterea conținutului contractului.
Altminteri, puteți să adresați întrebarea și la rubrica horoscop, de la te miri ce emisiune, că tot același lucru ar fi.

Răspunsul la întrebarea dvs. este: depinde. Depinde de ce o fi fost scris în acel contract.
Și după cum povestiți că ar fi zis terța parte, mira-m-aș să vă fie profitabile clauzele acelui contract, dar ... ne lăsăm surprinși.

Mister Proper a scris:
Poate singura varianta pe care as lua-o în considerare ar fi sa-i vând eu jumatate din cladirea C2 și el sa îmi vândă jumatate din cladirea C1.


Nu văd sensul.
Imaginați-vă că eu și dvs. avem împreună un carton cu două prăjituri. (similar terenului cu cele 2 clădiri).
Cum anume am proceda (în viața reală), ca să ajungem la ceea ce vreți dvs.? („prăjitura” C1)
Oare ne-am vinde reciproc câte o jumătate de prăjitură!? (ne-am plăti reciproc niște lei?). Nu prea cred.
N-ar fi mai simplu să le împărțim? Eu iau/primesc prăjitura ... și dvs. primiți prăjitura ...

Similar împărțirii cartonului cu prăjituri se poate face și ÎMPĂRȚIREA (partajul) imobilelor din speță.
Evident, spre deosebire de un carton cu prăjituri ce poate fi ... rupt pe de din două, fără alte formalități, în cazul împărțirii unor imobile este necesar ca operațiunea să fie făcută prin act autentic. Se numește act de PARTAJ.

Partajul poate fi voluntar (partajul realizat prin bună învoială - prin act autentic încheiat la notar) sau judiciar(partajul realizat prin hotărâre judecătorească).

Ultima modificare: Duminică, 20 Decembrie 2020
romascanu, moderator

Alte discuții în legătură

Cadastru nou fara acordul tuturor copropietarilor ContSters403177 ContSters403177 Salutare , imobil format din 3 copropietari fiecare cu cote egale . Imobilul detine cadastru facut din anul 2006 . Acum cateva zile cautand prin niste acte ale ... (vezi toată discuția)
Lamurire dispozitiv hotarare judecatoreasca Alexandru-Mugur Ionescu Alexandru-Mugur Ionescu Parte din podul unei cladiri, este atribuit spre folosinta unui copropietar, iar celuilalt coproprietar o camera la pod in deplina propietate cu obligatia de ... (vezi toată discuția)
Impozit egal la cote diferite din proprietate Vorba_1 Vorba_1 Impozit egal la cote diferite din proprietate Buna dimineata, Imi poate explica si mie cineva de ce un coproprietar care detine doar un sfert cota parte ... (vezi toată discuția)