Imi poate explica si mie cineva de ce un coproprietar care detine doar un sfert cota parte dintr-o proprietate are de plata la impozite cladire si teren aceleasi sume ca un coproprietar care detine cota parte de jumatate din aceeasi proprietate?
Suntem trei coproprietari dupa succesiune, nu am facut iesirea din indiviziune dar cotele sunt clar stabilite in acte 1/2 [ 50% ] si 1/4 [ 25% ] si 1/4 [ 25% ] iar coproprietarii cu 1/4 [ 25% ] platesc fiecare in parte la fel cat plateste cel cu 1/2 [ 50% ] adica cei doi coproprietari care detin cotele de un sfert platesc dublu in total impreuna fata de cel care detine cota de jumatate.
Am gasit niste legi dar parca m-au bagat in ceata si mai mult...
Codul fiscal la norme metodologice specifica si anume:
Art. 14, pct. 2
Daca o cladire / teren se afla in proprietate comuna a doua sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului se au in vedere urmatoarele:
a) - cotele-parti sunt prezumate a fi egale, pana la proba contrara. Fiecare dintre coproprietari datoreaza un impozit egal rezultat in urma impartirii impozitului datorat pentru intreaga cladire.
b) - in cazul in care cotele-parti din dreptul de proprietate asupra cladiri sunt determinate, fiecare coproprietar datoreaza impozitul corespunzator cotei-parti detinute.
c) - in organizarea evidentei fiscale organul fiscal reflecta dreptul de proprietate in cote-parti pe baza actelor doveditoare (de exemplu, act de mostenire in urma succesiunii unui parinte).
Dar in cazul nostru in care cotele parti apar clar in acte 1/2, 1/4 si 1/4 atunci asta nu inseamna ca sunt determinate? De ce anume mai e nevoie pentru ca coproprietarii cu cote de cate un sfert fiecare sa nu mai plateaasca impozite pe cladire si teren cat plateste cel cu cota de jumatate?
Lmpozit apartament
leinad
Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. ... (vezi toată discuția)