avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Impozite şi taxe locale Impozit egal la cote diferite din proprietate
Discuție deschisă în Impozite şi taxe locale

Impozit egal la cote diferite din proprietate

Impozit egal la cote diferite din proprietate

Buna dimineata,

Imi poate explica si mie cineva de ce un coproprietar care detine doar un sfert cota parte dintr-o proprietate are de plata la impozite cladire si teren aceleasi sume ca un coproprietar care detine cota parte de jumatate din aceeasi proprietate?

Suntem trei coproprietari dupa succesiune, nu am facut iesirea din indiviziune dar cotele sunt clar stabilite in acte 1/2 [ 50% ] si 1/4 [ 25% ] si 1/4 [ 25% ] iar coproprietarii cu 1/4 [ 25% ] platesc fiecare in parte la fel cat plateste cel cu 1/2 [ 50% ] adica cei doi coproprietari care detin cotele de un sfert platesc dublu in total impreuna fata de cel care detine cota de jumatate.

Am gasit niste legi dar parca m-au bagat in ceata si mai mult...

Codul fiscal la norme metodologice specifica si anume:

Art. 14, pct. 2

Daca o cladire / teren se afla in proprietate comuna a doua sau mai multor persoane, la stabilirea impozitului se au in vedere urmatoarele:

a) - cotele-parti sunt prezumate a fi egale, pana la proba contrara. Fiecare dintre coproprietari datoreaza un impozit egal rezultat in urma impartirii impozitului datorat pentru intreaga cladire.

b) - in cazul in care cotele-parti din dreptul de proprietate asupra cladiri sunt determinate, fiecare coproprietar datoreaza impozitul corespunzator cotei-parti detinute.

c) - in organizarea evidentei fiscale organul fiscal reflecta dreptul de proprietate in cote-parti pe baza actelor doveditoare (de exemplu, act de mostenire in urma succesiunii unui parinte).

Dar in cazul nostru in care cotele parti apar clar in acte 1/2, 1/4 si 1/4 atunci asta nu inseamna ca sunt determinate? De ce anume mai e nevoie pentru ca coproprietarii cu cote de cate un sfert fiecare sa nu mai plateaasca impozite pe cladire si teren cat plateste cel cu cota de jumatate?
Cel mai recent răspuns: BogdanGri , utilizator 10:42, 12 Septembrie 2024
Buna ziua

verificati la DITL, pentru ca pe rol si pe deciziile de impunere apar si cotele parti detinute.

Cand treceti un imobil pe rolul dvs, in ITL - 001 exista si un loc in care se trece cota de proprietate.

Daca toti proprietarii au aceeasi suma de plata insemna ca, cel putin la DITL, au cote-parti egale.

DITL nu preia automat datele si cotele-parti de proprietate de la ANCPI. Trebuie sa faceti dvs declaratie pentru asta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata impozit diferentiat in urma succesiunii MarinLatea MarinLatea Buna ziua, Va rog sa-mi comunicati cum se va proceda la plata impozitului anual datorat catre primarie (cladire si teren extravilan), conform Codului fiscal, ... (vezi toată discuția)
Lmpozit apartament leinad leinad Buna ziua. Parintii mei nu au intabulat apartamentul cumparat de la ICRAL in urma cu 20 de ani, impozitul venind pe numele tatalui meu, care l-a platit la zi. ... (vezi toată discuția)
Rol fiscal apartament bellefille bellefille Buna seara. Stie cineva sa ne lamureasca de ce in cazul unui apartament dobandit de doi soti ,in timpul casatoriei ,in urma cu 20 de ani si pentru care ... (vezi toată discuția)