avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 465 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Buna ziua! Doresc sfaturi de la persoane care se ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Buna ziua! Doresc sfaturi de la persoane care se pricep la aceasta ...

Buna ziua! Doresc sfaturi de la persoane care se pricep la aceasta problema. Pe scurt, bunic si bunica , rol comun la primarie. Bunicul are amenzi de 3000ron + oprire din parte executor %pensie pt 2000 ron cheltuieli de judecata într-un dosar , bunicul decedeaza si raman acele datorii . Bunica are 1ha de pamant inainte de casatorie , deci este pe numele ei si inscris pe rolul comun. De aici incepe nebunia, bunica doreste sa vanda terenul respectiv dar nu poate vinde pana nu plateste datoriile sotului. Si inteleg , plateste amenzile la primarie si atunci fiscalul ar fi zero. Dar daca plateste amenzile sa poata vinde ,primaria nu ii da fiscalul deoarece rolul este blocat de cate executor pt suma datorata cheltuieli de judecata. Acum intreb cunoscatori, cum e posibil asa ceva . E un teren pe numele bunicii ce treaba are sa nu primeasca fiscsl separat atat timp cand nu este bun comun.
Plus daca plateste amenzile spun cei de la primarie , nu poate da fiscalul pana nu plateste acele cheltuieli de judecata, ce treaba are primaria si fiscalul cu acel executor si cheltuieli.
Acum intreb. Existra vreo lege prin care sa se faca cerere pt separare rol . Sau e obligata primaria daca plateste amenzile bunica sa ii dea fiscalul zero datorii si sa poata vinde terenul?
Multumesc pentru rabdare si ajutor!
Cel mai recent răspuns: gabriello005 , utilizator 09:50, 24 Decembrie 2020
Conform prevederilor codului fiscal nu exista "rol comun". Rolul este nominal unic, iar in cazul in care asupra unui imobil ar fi mai multi coproprietari, cota corespunzatoarea fiecaruia ar trebui inscrisa in rolul propriu. Bineinteles ca functionarii din primarii, care nu sunt tocmai la curent cu legislatia in vigoare, din lene sau din nepasare, in loc sa calculeze cotele procentuale ale fiecaruia (adica sa transforme 1/4 in 25%), inregistreaza totul la "rol comun", adica scriu la titular numele tuturor proprietarilor, si o cota de impunere de 100%. Asta este in mod cert eronat.
Procedura corecta ar fi fost ca bunicul dvs sa aiba rolul sau fiscal, in care sa figureze bunurile sale proprii si cota detinuta de acesta din bunurile comune cu bunica, impreuna cu toate popririle si datoriile proprii catre bugetul local iar bunica sa aiba rolul sau fiscal in care sa figureze cota sa din bunurile comune detinute impreuna cu bunicul (daca exista) precum si cota de 100% din terenul bun propriu, dobandit inaintea incheierii casatoriei. Daca s-ar fi procedat astfel, bunica ar fi reusit sa isi vanda terenul.
Pe de alta parte, daca s-a dezbatut mostenirea dupa bunic, si exista dovada ca bunica a acceptat mosenirea, atunci cota cuvenita danseia din masa succesorala, deci inclusiv din datoriile bunicului (pasiv succesoral) trebuie inregistrate in rolul fiscal al bunicii, care este tinuta sa achita (doar cota sa din) aceste datorii, pentru a putea obtine certificatul fiscal in vederea instrainarii terenului, bun propriu al sau.
Prin urmare, ar trebui ca bunica sa faca o cerere de rectificare a rolului sau fiscal.
Pe de alta parte, daca s-a dezbatut mostenirea dupa bunic, si exista dovada ca bunica a acceptat mosenirea, atunci cota cuvenita danseia din masa succesorala, deci inclusiv din datoriile bunicului (pasiv succesoral)

din ce zice, pasiv provine din amenzi, iar astea nu se mostenesc.
nu stiu cu cheltuielile alea de judecata cum ramane.
Oricum, faptul ca nu i se da certificat fiscal pt teren, e un abuz. Faceti o petitie la anaf
Multumesc mult pentru timpul alocat. Am gresit eu, fiscalul il dau chiar daca platesc amenzile dar tot apar datoriile respective , cheltuielile de judecata. Se va duce sa faca cerere pt separare rol. Multumesc .Sărbători fericite!

gi-jane2 a scris:

Pe de alta parte, daca s-a dezbatut mostenirea dupa bunic, si exista dovada ca bunica a acceptat mosenirea, atunci cota cuvenita danseia din masa succesorala, deci inclusiv din datoriile bunicului (pasiv succesoral)

din ce zice, pasiv provine din amenzi, iar astea nu se mostenesc.
nu stiu cu cheltuielile alea de judecata cum ramane.
Oricum, faptul ca nu i se da certificat fiscal pt teren, e un abuz. Faceti o petitie la anaf


~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Salutare! recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, ... AlexTP AlexTP Salutare! Recent am mostenit o anumita suprafata de teren extravilan, totul a fost in regula, suprafetele au fost intabulate pe numele nostru, insa problema a ... (vezi toată discuția)
Impozit pe teren dupa succesiune indignat indignat Daca in urma unei succesiuni se primeste o cota indiviza dintr-un teren, cum trebuie sa se declare la primarie pentru stabilirea impozitului datorat? Eu am ... (vezi toată discuția)
Plata impozit teren agricol extravilan.penalitati macvio53 macvio53 Am fost instiintat de catre primarie ca am de platit o suma apreciabila reprezentand impozitul si penalitatile din 2007 pana in prezent pentru un titlu de ... (vezi toată discuția)