avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 607 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act Vanzare-Cumparare. confirmare plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata.
se da un act de vanzare cumparare in cadrul caruia , intr-un paragraf, se specifica faptul ca vanzatorul trebuie ca, dupa ce primeste banii in cont, sa faca o declaratie "in forma autentica" din care sa rezulte ca am primit banii. si ca nu mai are nicio pretentie de la cumparator.
intrebari :
ce rost are chestia asta , daca banii au fost virati prin OP (deci e clar ca s-au virat, se poate dovedi oricand) .
pe de alta parte ce se poate intampla daca vanzatorul pur si simplu NU face aceasta declaratie. ce efecte poate avea pt vanzator (faptul ca nu respecta un paragraf din actul incheiat), ce efecte poate avea pt cumparator ?
se poate considera un inscris NE-notarial (o foaie de hartie cu o declaratie semnata) ca fiind o "declaratie in forma autentica" ?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
alex5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 19:33, 28 Decembrie 2020
5 din 5 utilizatori consideră
acest răspuns util
Nu, nu se poate.
Consecința e ca prin neprezentarea acestei declarații în formă autentică, nu se va putea radia de la Cartea Funciară dreptul de ipoteca legală, notat în favoarea vânzătorului.
Art.1723 Cod civil "Pentru garantarea obligației de plată a prețului, în cazurile prevăzute de lege vânzătorul beneficiază de un privilegiu sau, după caz, de o ipotecă legală asupra bunului vândut."
Iar cumpărătorul ar trebui să obțină această declarație cât mai curând, pana nu ii mai raspunde vânzătorul la telefon sau mai rau, decedeaza.
Fără radierea ipotecii, cumpărătorul nu va putea încheia acte de dispozitie privind imobilul respectiv.
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
raluk0207, utilizator

multumesc pt raspuns..
dar tot mi-e neclar ceva .. procedura in sine mi se pare complet aiurea... adica : daca vanzatorul si-a luat banii si pur si simplu nu mai are chef sa dea declaratia aia ? sau e de rea credinta ?
ce face cumparatorul .. se roaga de el, "da-mi si mie declaratia aia odata" ? si daca totusi vanzatorul nu-i da nicio declaratie ?


Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
alex5, utilizator
2 din 2 utilizatori consideră
acest răspuns util
In momentul de fata, da, si-a luat banii.
Dar la data semnării contractului, când a vândut imobilul, banii încă nu ajunseseră la el. Au intrat în cont a doua sau a treia zi.
Aiurea sau nu, o sa va încurce pe dvs.
Pe extrasul dvs de carte funciară va apărea aceasta sarcină asupra imobilului.
Vânzătorul nu are nimic de facut decat sa se prezinte cu buletinul la orice birou notarial. In mod normal costurile declarației le suporta cumpărătorul, pentru că este în interesul sau.
"Pe extrasul dvs de carte funciară va apărea aceasta sarcină asupra imobilului." va referiti la cumparator ?

bun, si acum vin cu o intrebare in plus . asta e procedura "clasica" de vanzare - cumparare ? mi se pare ca depinde prea mult de bunul simt al vanzatorului. exista si vreo procedura care minimizeaza riscul pt cumparator ?
multumesc
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
alex5 a scris:
.. procedura in sine mi se pare complet aiurea...

Asa si este, procedura in sine este deficitara,
ca regula, de fapt protectie la tranzactie nu prea exista,
reglementarea trimite la litigiu, nu la siguranta tranzactiei.
In practica, vi se va sugera de catre notar fie sa renuntati la ipoteca legala (si sa va asumati riscul neincasarii, dar fara sa vi se explice ce presupune), fie sa semnati in actul de V/C ca ati incasat suma la data semnarii, desi in realitate nu ati incasat-o, fie alte ciudatenii, dar asta este sistemul si nu prea poate fi schimbat.
In cazul dvs, cu "declaratia ca s-au incasat banii", daca nu este data, cumparatorul trebuie sa il cheme in judecata pe vanzator ca sa dea declaratia aia ori ca instanta sa pronunte o hotarare care sa suplineasca declaratia.


... exista si vreo procedura care minimizeaza riscul pt cumparator ?

Acum nu exista, decat "hai domle chiar nu ai incredere ....!?!"
A existat la un moment dat o intentie (dar care nu s-a materializat), de a se face tranzactia printr-un tert specializat (o banca), astfel:
- cumparatorul pune banii la dispozitie intr-un cont special la banca (cu o clauza si termen)
- vanzatorul si cumparatorul merg la notar si incheie actele frumos
- apoi, se merge cu actul la banca, care fie da drumul la bani catre vanzator, daca s-a facut tranzactia,
fie returneaza banii catre cumparator, daca tranzactia nu s-a facut (in termenul convenit)

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Ghid cumparare casa, prima casa :) cyan cyan Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul \\"Prima casa\\" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti ... (vezi toată discuția)
Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)