avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act Vanzare-Cumparare. confirmare plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata.
se da un act de vanzare cumparare in cadrul caruia , intr-un paragraf, se specifica faptul ca vanzatorul trebuie ca, dupa ce primeste banii in cont, sa faca o declaratie "in forma autentica" din care sa rezulte ca am primit banii. si ca nu mai are nicio pretentie de la cumparator.
intrebari :
ce rost are chestia asta , daca banii au fost virati prin OP (deci e clar ca s-au virat, se poate dovedi oricand) .
pe de alta parte ce se poate intampla daca vanzatorul pur si simplu NU face aceasta declaratie. ce efecte poate avea pt vanzator (faptul ca nu respecta un paragraf din actul incheiat), ce efecte poate avea pt cumparator ?
se poate considera un inscris NE-notarial (o foaie de hartie cu o declaratie semnata) ca fiind o "declaratie in forma autentica" ?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
alex5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 19:33, 28 Decembrie 2020
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Daca s-a renuntat la ipoteca inseamna ca nici nu a fost inscrisa in CF motiv pentru care nu va veti impiedica de ea. Cel mai probabil persoana care a redactat contractul a "uitat" sa elimine clauza cu privire la declaratie. Asa se intampla cand notarii angajeaza juristi pe post de secretara ... isi face juristul treaba fix cat o secretara ca atat e platit si asa e tratat. Ma rog, asta e alta poveste. Ideea e ca din moment ce exista clauza de renuntare inserata in contract, CF nu va putea inscrie nici o ipoteca si, ca atare, nu aveti nevoie nici de declaratie. Pastrati insa extrasul bancar din care rezulta achitarea intregii sume fiindca in caz ca veti dori sa instrainati imobilul candva, se va trezi cineva sa vada cele 2 clauze care se bat cap in cap si, din exces de diligenta, va va cere dovada efectuarii platii integrale. Asta in cazul in care sunteti cumparatorul, evident. Nu reiese foarte clar din postarea dvs.

alex5 a scris:

foarte interesant ca ati adus vorba de "ipoteca legala" !
in actul de care vorbesc exista 2 clauze :
1) vanzatorii renunta la ipoteca legala pt garantarea platii pretului + nu solicita inscrierea acestuia in cartea funciara conform art 2386 pct 1 Cod Civil (dupa cum spuneati, oricum habar nu aveau ce inseamna asta la data semnarii)
2) dar exista si clauza privitoare la declaratia de care vorbeam mai sus, data de vanzator, cum ca a primit banii si nu mai are nicio pretentie ... .
in aceste conditii, in care exista clauza #1 , mai are sens (mai foloseste la ceva ) declaratia post-vanzare = clauza #2 ? sau mai bine zis, lipsa acesteia mai produce neplaceri vreuneia din parti ?



~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Ghid cumparare casa, prima casa :) cyan cyan Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul \\"Prima casa\\" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti ... (vezi toată discuția)
Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)