avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1513 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... act Vanzare-Cumparare. confirmare plata
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata

act Vanzare-Cumparare. confirmare plata.
se da un act de vanzare cumparare in cadrul caruia , intr-un paragraf, se specifica faptul ca vanzatorul trebuie ca, dupa ce primeste banii in cont, sa faca o declaratie "in forma autentica" din care sa rezulte ca am primit banii. si ca nu mai are nicio pretentie de la cumparator.
intrebari :
ce rost are chestia asta , daca banii au fost virati prin OP (deci e clar ca s-au virat, se poate dovedi oricand) .
pe de alta parte ce se poate intampla daca vanzatorul pur si simplu NU face aceasta declaratie. ce efecte poate avea pt vanzator (faptul ca nu respecta un paragraf din actul incheiat), ce efecte poate avea pt cumparator ?
se poate considera un inscris NE-notarial (o foaie de hartie cu o declaratie semnata) ca fiind o "declaratie in forma autentica" ?
Multumesc
Ultima modificare: Joi, 24 Decembrie 2020
alex5, utilizator
Cel mai recent răspuns: Irina Pricop , Consilier juridic 19:33, 28 Decembrie 2020
foarte interesant ca ati adus vorba de "ipoteca legala" !
in actul de care vorbesc exista 2 clauze :
1) vanzatorii renunta la ipoteca legala pt garantarea platii pretului + nu solicita inscrierea acestuia in cartea funciara conform art 2386 pct 1 Cod Civil (dupa cum spuneati, oricum habar nu aveau ce inseamna asta la data semnarii)
2) dar exista si clauza privitoare la declaratia de care vorbeam mai sus, data de vanzator, cum ca a primit banii si nu mai are nicio pretentie ... .
in aceste conditii, in care exista clauza #1 , mai are sens (mai foloseste la ceva ) declaratia post-vanzare = clauza #2 ? sau mai bine zis, lipsa acesteia mai produce neplaceri vreuneia din parti ?


trandafir2 a scris:
...
A existat la un moment dat o intentie (dar care nu s-a materializat), de a se face tranzactia printr-un tert specializat (o banca), astfel:
- cumparatorul pune banii la dispozitie intr-un cont special la banca (cu o clauza si termen)
- vanzatorul si cumparatorul merg la notar si incheie actele frumos
- apoi, se merge cu actul la banca, care fie da drumul la bani catre vanzator, daca s-a facut tranzactia,
fie returneaza banii catre cumparator, daca tranzactia nu s-a facut (in termenul convenit)


eu stiam de existenta unei posibilitati de vanzare cumparare cu ajutorul unui cont escrow. banuiesc ca exact la asta va referiti, sau la un mecanism similar . stiu ca e bun pt protejarea cumparatorului si a vanzatorului . nu-mi dau seama din ce cauza e evitat, de ce nu e ceva "standard", probabil din cauza comisionelor si procedurilor in plus ...


[ interventie moderator - mesaje conexate ]
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2020
trandafir2, moderator
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
in aceste conditii, in care exista clauza #1 , mai are sens (mai foloseste la ceva ) declaratia post-vanzare = clauza #2 ? sau mai bine zis, lipsa acesteia mai produce neplaceri vreuneia din parti ?

Asta-i tiparul procedurii, este un "STAS" (cum se spunea pe vremuri) ...o sa va surprinda, dar si profesionistii folosesc modele. Si de multe ori, daca ii scoti din rutina, fie țipă la tine ("ca esti prost"), fie te refuza ("ca esti destept") ...Asta-i treaba!
(generic vorbind)

P.S. pt mesaj 1 = poate avea un rost in momentul in care una din parti solicita daune interese ..., trebuie ca obligatia sa fie oarecum prevazuta

Iar pt al 2-lea mesaj (conexat de altfel) ...Din cauza mentalitatilor si a lipsei de educatie financiara, se intampla ce se intampla ...
Contul escrow exista, numai ca, in concret, serviciul nu se adreseaza persoanelor fizice si vanzarilor de imobiliare, ci unor alte tipuri de tranzactii ...cel putin, eu nu stiu banca care sa puna la dispozitie acest instument pentru o speta de vanzare imobil (doar in teorie).
Ultima modificare: Vineri, 25 Decembrie 2020
trandafir2, moderator


trandafir2 a scris:


P.S. pt mesaj 1 = poate avea un rost in momentul in care una din parti solicita daune interese ..., trebuie ca obligatia sa fie oarecum prevazuta


punctul #2 (obligativitatea vanzatorului sa mai dea declaratie, dupa primirea banilor) mi se pare inutil in conditiile in care prin punctul #1 , vanzatorii deja RENUNTA din momentul contractului la ipoteca legala si RENUNTA la inscrierea in CF (practic vanzatorii renunta la orice protectie).
intelesesem ca #2 ar fi util cumparatorului tocmai pt a sterge vanzatorii din CF / a ridica ipotecile .. dar conf #1, vanzatorii nici nu sunt inscrisi in CF ... in aceste conditii declaratia vanzatorului ca primit banii mi se pare cu atat mai mult inutila
3 din 3 utilizatori consideră
acest răspuns util
Am cazut oarecum de acord ca ... hai sa spunem frumos ... ca, procedura actuala ofera posibilitate unei imbunatatiri.

In drept, orice poate fi criticat si orice poate fi laudat. Raportat la discutie, "obligativitatea vanzatorului sa mai dea declaratie, dupa primirea banilor", poate fi justificata prin necesitatea eliminarii unor motive de litigiu ulterioare, adica din start problema, strict pe aspectul platii, sa fie eliminata si clara. Pana la urma, poate si trebuie privita strict ca o CLAUZA, inserata in contract prin acordul de vointa al partilor, asa numitul pacta sunt servanda, este o clauza inserata acolo, ce trebuie respectata. Cu alte cuvinte, si daca despicam firul in patru, concluzia este una, asa se face si sanatosi sa fim!
Sarbatorile cu bine!
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Corect,
Multumesc pt precizari, sarbatori fericite !

Alte discuții în legătură

Cumparare apartament ipotecat marina19571954 marina19571954 Buna ziua, In curand urmeaza sa cumpar un apartament ipotecat. Proprietarul mi-a propus sa incheiem initial o promisiune de vanzare-cumparare prin care dau ... (vezi toată discuția)
Ghid cumparare casa, prima casa :) cyan cyan Ma poate indruma cineva care sunt pasii in achizitionarea unei locuinte prin programul \\"Prima casa\\" fara a exista probleme cu vanzatorul sau eventuali alti ... (vezi toată discuția)
Privilegiul vanzatorului, imobil prima casa trandafir2 trandafir2 Buna ziua, Imobil ce urmeaza a fi vandut prin prima casa. Notarul spune ca : \\"vanzatorul trebuie sa renunte expres la privilegiul vanzatorului, caci altfel ... (vezi toată discuția)