avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... Bună seara.1) La data de 09.08.2020, o camera de ...
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

Bună seara.1) La data de 09.08.2020, o camera de rovineta m-am ...

Bună seara.1) La data de 09.08.2020, o camera de rovineta m-am fotografiat. La data de 13.10.2020 s-ar încheiat proces verbal de contraventie. Legea scrie ca, în termen de doua luni trebuie sa fiu instiintat. În acest caz, s-ar prescris? Dacă nu, ce trebuie sa fac? Oricum, am fost înștiințat de proprietarul adresei unde am domiciliu flotant, abia la jumătatea lunii decembrie 2020, cind a trecut pe la domiciliu. Precizez ca nu mai locuiesc la acel domiciliu de mai bine de doi ani.
2) O alta speta, am avut unele cheltuieli de judecata care încă nu am avut posibilitatea sa le platesc. Va intreb:a) se prescriu în ordinea emiterii lor? Sau cumulate chiar dacă nu au același număr de dosar. b) cum se procedează în cazul prescrierii? Trebuie sa introduc acțiune în instanta? Va multumesc
Cel mai recent răspuns: latka , utilizator 19:38, 28 Decembrie 2020
1.Nu s-a prescris, cele două luni sunt doar pentru comunicare, începând cu 13 octombrie, data constatării și aplicării sancțiunii.
Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 6 luni de la data săvârșirii faptei.

Executarea sancțiunilor contravenționale se prescrie dacă procesul-verbal de constatare a contravenției nu a fost comunicat contravenientului în termen de cel mult două luni de la data aplicării sancțiunii.
Conform OG15/2002 aplicarea sancțiunii se prescrie în maxim 4 luni, nu 6.
Ultima modificare: Duminică, 27 Decembrie 2020
latka, utilizator
La data de 09.08.2020, o camera de rovineta m-am fotografiat. La data de 13.10.2020 s-ar încheiat proces verbal de contraventie. A se vedea ca, de la data savirsirii contravenientei si pina la data emiterii procesului verbal, au trecut mai mult de doua luni fata decit prevede legea. In acest caz ce se poate deduce? Multumesc.
Se poate deduce ca evident v-ati inselat :
Art. 9 din OG 15 /2002
(8) Pentru lipsa rovinietei valabile, procesul-verbal de constatare a contravenției se comunică contravenientului în termen de cel mult 2 luni de la data aplicării sancțiunii contravenției. În intervalul de la data săvârșirii contravenției până la data comunicării procesului-verbal de constatare a contravenției nu se pot încheia alte procese-verbale de constatare a contravenției pentru lipsa rovinietei valabile pentru același vehicul.

(10) Aplicarea sancțiunii amenzii contravenționale se prescrie în termen de 4 luni de la data săvârșirii faptei.

In total pot fi maxim 6 luni pina sa vi se comunice, dar maxim 4 luni pina sa se constate si sa se aplice sanctiunea.
[ link extern ]
Ultima modificare: Luni, 28 Decembrie 2020
latka, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua! am primit o amenda pentru lipsa rovinietei(am uitat ... Legal1228 Legal1228 Buna ziua! Am primit o amenda pentru lipsa rovinietei(am uitat complet ca a expirat) la 3 luni si cateva zile de la data faptei. In lege spune ca procesul ... (vezi toată discuția)
Termenul de intocmire si termenul de comunicare a unui proces verbal de contraventie calin_andrei calin_andrei In cazul constatarii unei contraventii (lipsa rovinietei fotografiata), care este termenul maxim in care se poate intocmi procesul verbal de constatare? Si ... (vezi toată discuția)
Vă rog să mă ajutați cu câteva răspunsuri: cnadnr - ul ... Ionescu Adriana Ionescu Adriana Vă rog să mă ajutați cu câteva răspunsuri: CNADNR - ul poate întocmi un proces verbal pentru neachitarea rovignetei după 3 luni de la comiterea ... (vezi toată discuția)